Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Dobitnici Držića za 2011.

Dobitnici Držića za 2011.

Stručno povjerenstvo za Nagradu za dramsko djelo „Marin Držić“ očitalo je lekciju domaćim dramatičarima i od 3 raspoložive nagrade dodijelilo tek - dvije.
Share on facebook
Share on twitter

Priopćenje povjerenstva prenosimo u cijelosti.

***

Stručno povjerenstvo za Nagradu za dramsko djelo „Marin Držić“za 2011. godinu u sastavu: Marija Kohn, predsjednica, Daša Drndić i Oliver Frljić, donijelo je odluku o dodjeli Nagrada Marin Držić za 2011. godinu

Na natječaj za Nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" pristigla su 62 rukopisa. Povjerenstvo je na posljednjoj sjednici održanoj 16. ožujka 2012. godine, nakon višesatne diskusije i analize prispjelih tekstova, zaključilo da je kvaliteta radova poslanih na Natječaj ispod razine koja  bi trebala dostojno predstavljati recentnu dramsku produkciju u Republici Hrvatskoj.

Mali broj tekstova problematizira dramsku formu i ne korespondira dovoljno inovativno, intrigantno, pa čak ni provokativno s aktualnom društvenom i političkom stvarnošću.

Povjerenstvo je, stoga, odlučilo ne dodijeliti prvu nagradu, jer smatra da nijedan od prispjelih tekstova ne postavlja dovoljno visoke standarde dramskog pisma općenito, pa tako niti onog u Republici Hrvatskoj.

Dakle, druga nagrada dodjeljuje se Ivani Sajko za dramu Krajolik s padom, a treća Damiru Šodanu za dramu Chick lit.

Za drugonagrađeni tekst Povjerenstvo smatra da u promišljanjima, odnosno u sukobljavanju sa svijetom oko sebe, protagonistica,  žena pred porodom, preispituje osobne strahove vezane za zdravlje svog djeteta, ali ne isključivo u kontekstu vlastitog roditeljstva, nego u sudaru s ekonomskom, birokratskom i političkom stvarnošću koja je i apsurdna i korumpirana i teško pobjediva. Ivana Sajko stoga traži odgovor na pitanje kakva budućnost očekuje generacije koje dolaze i koju će cijenu po vlastiti integritet eventualno plaćati. Iako Ivana Sajko i u ovoj drami konzistentno primjenjuje već osvjedočene karakteristike svog rukopisa,  tekst pruža mogućnosti za redateljsko poigravanje kako u interpretaciji, kroz likove, ali i kroz scensku sliku.

Šire gledano, drama Damira Šodana iščašen je, groteskni prikaz  hrvatske stvarnosti s fokusom na neobrazovane hrvatske nouveaux riches koji političkim i vjerskim manipulacijama, krađom i prisvajanjem društvene imovine,  žive izvan stvarnosti koja se urušava ali i prijeti njihovom učahurenom ispraznom življenju. Chick-lit književnost oslanja se na vanjske pojave koje su često bez sadržaja i pokrića.  Tako i bulumenta klišeiziranih likova iz navodno visokog društva na svom partyju vodi isprazne, kvazi-intelektualne razgovore, ali i razgovore o modi, vjeri, i ljubavnim odnosima, prežderavajući se i opijajući perverznim kombinacijama jela i pića i  pretvarajući tako (za gledatelja) večeru sapunicu najniže vrste. Istinski protagonist drame je, međutim, obespravljena i opljačkana skupina radnika koja tokom čitave večeri protestira pod prozorima vile u kojoj sudionici niti čuju, niti vide što se izvan njihove zaštićene stvarnosti događa.  Ta skupina pobunjenih za takozvanu elitu ali i za gledatelje ostaje nevidljiva.

U krajnjoj instanci, obje drame su kritika iščašene stvarnosti u kojoj vladaju nakaradna vrijednosna mjerila i nijedna ne pruža nadu za mogućnost promjena koje bi vodile u pravedniji svijet za sve.

Stručno povjerenstvo preporuča kazalištima na pozornost i slijedeće tekstove (abecednim redom): Mislav Brečić: Ispočetka, Željko Funda: PVC Klop, Lada KaštelanDva i dvadeset, Pavo Marinković: Budimir spašen iz vode, Filip Nola: Pjesmice Eme Bovarić, Damir Petričević: Isprid kuće, Branko Ružić: Krivac, Tomislav Šestan: Emil heteroseksualac, Jasna Žmak: Ono kad zapravo nismo bile skupa

Svečana dodjela Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ održat će se 21. travnja 2012. u HNK Split u sklopu Marulićevih dana, a dan kasnije biti će promoviran zbornik prošlogodišnjih nagrađenih radova. Javno čitanje drugonagrađenog teksta Ivane Sajko održat će se 23. travnja 2012. kada se planira i okrugli stol na temu O položaju dramskoga autora, a na kojem će sudjelovati istaknuti hrvatski teatrolozi i dramski pisci. Čitanje trećenagrađenog teksta Damira Šodana održat će se 24. travnja 2012. godine.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE