Naslovnica > PREDSTAVE > Madama Butterfly (HNK Rijeka)

Madama Butterfly (HNK Rijeka)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Priču o nesretnoj Cio-Cio san koja na sebe diže ruku zbog neuzvraćene ljubavi, u HNK Ivana pl. Zajca odlučila je režirati Dora Ruždjak - Podolski
autorski tim funkcija
John Luter Longautor predloška
Giacomo Pucciniskladatelj
Ivan Repušićdirigent
Barbara Bourekkostimograf
Dora Ruždjak Podolskiredatelj
Ivo Knezovićoblikovatelj svjetla
Ivo Knezovićscenograf
izvođači uloge
Alida CossettoDijete
Andrej SimčićDijete
Anđelka RušinSuzuki, sobarica
Angela NujićTetka
Dario BercichCarski komesar
Darko MatijaševićŽenidbeni činovnik
Davor LešićF. B. Pinkerton
Dinko LupiUjak Bonzo
Hui HeMadama Butterfly (Cio-Cio-San)
Igor VlajnićGoro
Ivanica LovrićKate Pinkerton
Kiril ManolovSharpless
Kristina KolarSuzuki, sobarica
Marijana RadićSestrična
Marko FortunatoKnez Yamadori
Maurizio ComenciniF. B. Pinkerton
Milica MareljaMajka Cio-Cio-San
Mirela ToićMadama Butterfly (Cio-Cio-San)
Robert KolarSharpless
Saša MatovinaYakuside
Siniša ŠtorkUjak Bonzo
Stanislava ŠćulacSestrična
Stjepan FranetovićGoro

U opsežnoj ostavštini jednog od najvećih talijanskih opernih skladatelja, Giacoma Puccinija, niz je opernih 'hitova', među kojima se posebno ističe - Madama Butterfly. O njezinoj popularsnosti svjedoči i statistički podatak da se već desetljećima ne skida s liste top 5  najizvođenijih opera u svijetu, dok je na američkom kontinentu potpuna prvakinja.

Osim što se smatra da je tragična sudbina mlade Cio-Cio San temeljena na istinitim događajima, Puccini je skladajući glazbu uveo i orijentalne leitmotive kojih je tadašnja publika bila više nego željna. Usprkos tome, praizvedba ove opere koja se održala 17. veljače 1904. u milanskoj La Scali, kao što smo već naučili, prošla je vrlo – loše!  No, Puccini nije odustao,  iz dvočinske, operu pretvara u tročinsku, mijenja još nekoliko detalja i dobiva hit.

A cijela priča počinje tako da pisac John Luter Long odlučuje na papir staviti ono što mu je sestra po povratku iz japana imala za ispričati. Kratka priča pod imenom Madama Butterfly uskoro je zapela za oko dramskom piscu i kazališnom producentu Davidu Beloscou koji je pretvara u jednočinsku dramu i postavlja u New Yorku 1990. Predstava zatim zapinje za oko Giacomu Pucciniju, libreto pišu Luigi Illica i Giuseppe Giacosa i – ostatak je povijest!

U svakom slučaju, Madama Butterfly nesretna je priča o mladoj gejši Cio – Cio San kojoj je nametnuto vjenčanje s američkim pukovnikom Pinkertonom. No, usprkos tome, Cio-Cio San se smrtno zaljubi u njega. Uskoro odlučuje odreći i vlastite vjere iz istog razloga, no s tom odlukom je dočeka i ono što nije očekivala – cijela njena obitelj odriče je se. No, Cio-Cio San, iako potresena zbog toga, raduje se svojoj sretnoj budućnosti s Pinkertonom, ne znajući da se on planira vratiti u Ameriku i vjenčati se s  - američkom djevojkom.

Nekoliko godina kasnije, Cio-Cio San, sama i ostavljana čeka brod s Pinkertonom, puna nade da će joj se on vratiti. Pogotovo kada sazna da je ona nedugo nakon njegovog odlaska rodila njihovo dijete. Uskoro, pročuje se da američki brod uplovljava u luku, no nada Cio-Cio San uskoro umire, jer Pinkerton je doduše došao, no pod rukom vodi svoju novu, američku suprugu Kate. U potpunosti uništena, nesretna Cio-Cio diže ruku na samu sebe...

Najnoviju domaću postavu Madame Butterfly producira HNK Ivana pl. Zajca , a autorski potpisuje tandem zaslužan za prošlosezonsko uspješno 'uskrsavanje' Puccinija na domaćim repartoarima - splitski La Boheme. Riječ je naime o redateljici Dori Ruždjak Podolski i dirigentu Ivanu Repušiću, a hoće li uspjeti ponoviti prošlosezonski uspjeh provjeriti možete u Rijeci, ali u kostimima i scenografiji unajmljenoj od HNK Zagreb.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE