Naslovnica > VIJESTI > PLES > Boléro

Boléro

28. prosinca 1937. preminuo je veliki skladatelj Maurice Ravel. 74 godine kasnije mi vam donosimo integralnu snimku njegova Bolera u koreografiji Mauricea Bejarta i izvedbi - Maje Plisecke!
Share on facebook
Share on twitter

Baskijsko-francuski skladatelj Joseph-Maurice Ravel širokoj je javnosti najpoznatiji po Boléru, a kojeg je skladao po narudžbi plesačice i glumice Ide Rubinstein.

Izvorno, ona ga je zamolila da orkestrira šest stavaka iz Iberie Isaac Albéniza, no dok je Ravel radio na toj narudžbi ustanovio je kako orkestracije već napravio španjolski dirigent Enrique Arbós, te da slijedom zakona o autorskom pravu nije moguće objaviti nove. Kad je, međutim, Arbós čuo za Ravelove namjere obznanio je kako će se rado odreći autorskih prava u skladateljevu korist. No, dotad je Ravel već digao ruke od cijelog posla i odlučio umjesto toga orkestrirati neke svoje ranije radove, da bi se potom još jednom predomislio i odlučio napisati posve novu skladbu temeljenu na španjolskom narodnom plesu po imenu - bolero.

Dok je bio na odmoru u St Jean-de-Luz, Ravel je navodno svom prijatelju Gustaveu Samazeuilhu jednim prstom odsvirao bazičnu melodiju uz komentar: "Slažeš li se da ova tema ima neku postojanost? Pokušat ću je ponoviti nekoliko puta bez ikakvog razvoja, postupno proširujući broj instrumenata u orkestru koji je izvodi..." Tako nastalu skladbu, prvobitno je naslovio Fandango, no ubrzo je preimenovana u - Boléro".

Pariška praizvedba u koreografiji Bronislave Nižinske bila je veliki hit, a odnonda do danas nastala je sva sila što plesnih, što filmskih i inih interpretacija Boléra.

Ona koju vam mi donosimo djelo je Ravelova imenjaka, Mauricea Bejarta, a premijerno je izvedena bna sceni Théâtre Royal de la Monnaie u Bruxellesu, 10. siječnja 1961. Na snimci je pak izvedba na istoj sceni iz 1976., a u kojoj kao solistica nastupa velika Maja Plisecka!

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE