Naslovnica > PREDSTAVE > La Bohème (st)

La Bohème (st)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Treća od 4 najpopularnije opere na svijetu, četvrta je koju je Puccini napisao i, tvrde stručnjaci, druga najuspjelija.
autorski tim funkcija
Rahela Jurčevićasistent kostimografa
Aleksandr Andrusenkokoncertni majstor
Nela Bujas Luketićzborovođa dječjeg zbora
Ana Šabašovzborovođa
Tetjana Borčagivskakorepetitor
Vera Pavasovićkorepetitor
Zoran Mihanovićoblikovanje svjetla
Ivan Repušićdirigent
Barbara Bourekkostimograf
Dora Ruždjak Podolskiredatelj
Vesna Režićscenograf
Nela Sisarićasistent redatelja
Zvonimir Mihanovićscenograf

1848. godine francuski pjesnik i pripovjedač Henri Murger pretače u dramu kratke priče pod nazivom La Vie de Bohème, koje je pisao za razne novine, a već sljedeće godine objavljuje prošireno izdanje knjige pod nazivm Scenes de la Vie de Bohème. Tema su siromašni francuski boemi – glumci, pjesnici, glazbenici, kurtizane itd... I normalno da je stvar uskoro zainteresirala mnoge umjetnike koji su htjeli priču adaptirati, pa tako možemo navesti čitav spisak filmova, opera i drama koje su napravljene odtada prema Murgerovom tekstu, no da nabrojimo samo par najpoznatijih – od filma La boheme iz 1926. godine s Lilian Gish u glavnoj ulozi, La vie de boheme Akia Kaurismakija iz 1992., poznati mjuzikl Jonathana Larsona 'Rent' iz 1996., te manje poznata opera Ruggeria Leoncavalla La boheme, iz 1897, ali i neki dijelovi filma 'Moulin Rougea' Baza Luhrmanna.

Ipak, najslavnija adaptacija, i ono što prvo padne na um kada se spomene Henri Murger jest Giacomo Puccini i jedna od njegovih, a i općenito najizvođenijih opera – La boheme.
Prvi put izvedena u Torinskom Teatro Regio 1896. godine, prema libretu Luigija Illice te Giuseppea Giacose, i pod dirigentskom palicom slavnog Artura Toscaninija bila je momentalni - hit!

Priča se vrti oko šestoro boema, slikara Marcella, pjesnika Rodolfa, filozofa Collina i glazbenika Schaunarda, koji žive, ili bolje reći preživljavaju na jednoj tavanskoj prostoriji, strepeći oko trenutaka kada npr. trebaju platiti stanarinu. Uz njih su vezane i dvije djevojke - Mimi i Musseta. Prikazivanje života tih mladih ljudi vrti se oko čiste borbe za preživljavanjem i ljubavnih problema koje svako malo iskrsnu među njima. Opera završava tragično, s obzirom da Mimi dobiva tuberkulozu, te bez ikakve nade za ozdravljenjem na kraju od nje i umire.

Od 22. veljače 2007. i u splitskom HNK možete vidjeti La Boheme u režiji Dore Ruždjak Podolski i pod dirigentskom palicom Ivana Repušića

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE