Login za korisnike

La Bohème (st)

Treća od 4 najpopularnije opere na svijetu, četvrta je koju je Puccini napisao i, tvrde stručnjaci, druga najuspjelija.

***

1848. godine francuski pjesnik i pripovjedač Henri Murger pretače u dramu kratke priče pod nazivom La Vie de Bohème, koje je pisao za razne novine, a već sljedeće godine objavljuje prošireno izdanje knjige pod nazivm Scenes de la Vie de Bohème. Tema su siromašni francuski boemi – glumci, pjesnici, glazbenici, kurtizane itd... I normalno da je stvar uskoro zainteresirala mnoge umjetnike koji su htjeli priču adaptirati, pa tako možemo navesti čitav spisak filmova, opera i drama koje su napravljene odtada prema Murgerovom tekstu, no da nabrojimo samo par najpoznatijih – od filma La boheme iz 1926. godine s Lilian Gish u glavnoj ulozi, La vie de boheme Akia Kaurismakija iz 1992., poznati mjuzikl Jonathana Larsona 'Rent' iz 1996., te manje poznata opera Ruggeria Leoncavalla La boheme, iz 1897, ali i neki dijelovi filma 'Moulin Rougea' Baza Luhrmanna.

Ipak, najslavnija adaptacija, i ono što prvo padne na um kada se spomene Henri Murger jest Giacomo Puccini i jedna od njegovih, a i općenito najizvođenijih opera – La boheme.
Prvi put izvedena u Torinskom Teatro Regio 1896. godine, prema libretu Luigija Illice te Giuseppea Giacose, i pod dirigentskom palicom slavnog Artura Toscaninija bila je momentalni - hit!

Priča se vrti oko šestoro boema, slikara Marcella, pjesnika Rodolfa, filozofa Collina i glazbenika Schaunarda, koji žive, ili bolje reći preživljavaju na jednoj tavanskoj prostoriji, strepeći oko trenutaka kada npr. trebaju platiti stanarinu. Uz njih su vezane i dvije djevojke - Mimi i Musseta. Prikazivanje života tih mladih ljudi vrti se oko čiste borbe za preživljavanjem i ljubavnih problema koje svako malo iskrsnu među njima. Opera završava tragično, s obzirom da Mimi dobiva tuberkulozu, te bez ikakve nade za ozdravljenjem na kraju od nje i umire.

Od 22. veljače 2007. i u splitskom HNK možete vidjeti La Boheme u režiji Dore Ruždjak Podolski i pod dirigentskom palicom Ivana Repušića


Odgovori