Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Marat / Sade

Marat / Sade

Kompletna snimka Weissove drame u režiji Petera Brooka i produkciji Royal Shakespeare Company, s Ianom Richardsonom, Patrickom Mageejem i Glendom Jackson...
Share on facebook
Share on twitter

Jean-Paul Marat, njegov progon i umorstvo kako ga predstavlja glumačka družina zavoda u Charentonu pod vodstvom gospodina De Sadea, dramski je tekst Petera Weissa u cijelom svijetu puno poznatiji pod skraćenim naslovom - Marat/Sade.

Weiss ga je napisao 1963., a već iduće godine za Royal Shakespeare Company režirao ga je Peter Brook. Uspjeh produkcije bio je tako golem, da se glazba za nju skladana danas koristi kao integralni dio izvornika, iako to zapravo nije.

Predstava je godinu dana nakon Londona igrala i na Broadwayu, gdje je osvojila Tony za najbolji novi tekst, režiju, glavnu mušku ulogu i kostime.

Iste godine, Brook je predstavu i ekranizirao, a tako nastali film nagrađen je i na nekoliko filmskih festivala.

U impresivnoj podjeli nastupaju između ostalih Ian Richardson kao Marat, Patrick Magee kao de Sade i Glenda Jackson kao Charlotte Corday.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI