Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Jay-Z, performer, premijerno na HBO

Jay-Z, performer, premijerno na HBO

Prvi je bio samo glazbeni, potom glazbeni i modnu mogul, a sad želi da ga svijet prepozna i kao umjetnika performansa. U toj ga je misiji podržala i i Marina Abramović, dok će ostatak svijeta svoju priliku imati 2. kolovoza nakon premijere njegova filma na HBO. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Kad je početkom ovog mjeseca Jay-Z najavio kako će u njujorškoj galeriji Pace izvesti šestosatni performans, a koji će se sastojati od neprestanog izvođenja prvog singla s njegova novog albuma Magna Carta Holy Grail, malo tko ga je shvatio ozbiljno. Mediji su uglavnom ocjenjivali kako se radi o publicity stuntu i zapravo javnom snimanju spota za skladbu Picasso Baby.

No, na izvedbi u samoj galeriji Jay-Ziju su se pridružila i imena poput Lawrencea Weinera, Mickalene Thomas, Klausa Biesenbacha, već spomenute AbramovićAlana Cumminga, a sve su pomno bilježile kamere pod budnim okom jednog od najhvaljenijih redatelja video spotova današnjice, Marka Romaneka.

Čovjek koji je potpisao hvaljene video uratke poput  Free Your Mind (En Vogue), Are You Gonna Go My Way (Lenny Kravitz), Rain (Madonna), Devil's Haircut (Beck) i Criminal (Fiona Apple), autor je i jednog od najskupljih video spotova svih vremena, 7 milijuna dolara 'teškog' Scream Michalea i Janet Jackson:

...ali i superlativima publike i kritike ovjenčanog covera Nine Inch Nails, Johnnya Casha često nazivanog najosobnijim spotom ikad snimljenim.

Romanek je, međutim, u posljednjih deset godina snimio i nekoliko filmova: StaticOne Hour Photo i  Never Let Me Go, a trenutno je naizgledniji kadnidat za režiju ekranizacije hit romana Dana Browna -  The Lost Symbol.

Jay-Z je s njim već uspješno surađivao na spotu za 99 Problems, pa je dvojac odlučio snimiti i svoj prvi art film, a isti će pod naslovom Picasso Baby: A Performance Art Film biti premijerno prikazan 2. kolovoza na HBO. Kako ne bi bilo sumnje da je riječ upravo o filmu koji dokumentira performans, a ne tek produljenom video spotu, pokušat će vas u ovom traileru uvjeriti sam Jay-Z:

http://www.youtube.com/watch?v=Y_4oEVdY1EU

Zanimljivo je kako navedeni trailer gledateljima iz Hrvatske nije dostupan na službenom HBO Youtube kanalu, pa je neizvjesno kad će film biti dostupan ovdašnjoj publici. SToga vam na koncu priče donosimo klip što ga je u samo glaeriji snio jedan od posjetitelja performansa:

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI