Naslovnica > VIJESTI > INFO > Preminuo jedan od osnivača Royal Shakespeare Company

Preminuo jedan od osnivača Royal Shakespeare Company

Britanski televizijski, filmski i kazališni glumac Richard Johnson preminuo je u 87. godini života.
Share on facebook
Share on twitter

Obitelj Richarda Johnsona objavila je da je britanska glumačka zvijezda preminula nakon kratke bolesti u bolnici Chelseu, u Londonu, prenose britanski mediji.

Rođen je u Upminsteru, u Essexu, a školovao se na Royal Academy of Dramatic Art nakon čega se priključio kazališnoj kompaniji Sir Johna Gielguda.

Njegova se karijera protezala na više od 60 godina. Na filmu je debitirao 1959. godine ulogom u Never So Few uz Franka Sinatru i Ginu Lollobrigidu. Ostat će zapamćen po brojnim ulogama, među zadnjima po filmu Boy In The Striped Pyjamas iz 2008. godine, ali i po Khartoumu iz 1966. gdje je glumio uz Charltona Hestona i Laurencea Oliviera. Od televizijskih uloga treba spomenuti one u serijama Doc Martin, Nijemi svjedok i Umorstva u Midsomeru.

Bio je jedan od osnivača Royal Shakespeare Companyja gdje je igrao mnoge glavne uloge, uključujući Marka Antonija, Julija Cezara i Romea. Osim u RSC-u glumio je i u National Theatreu, Peter Hall Companyju i na West Endu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI