Naslovnica > VIJESTI > PLES > Ples u mozgu: neuroestetika izvedbenih umjetnosti

Ples u mozgu: neuroestetika izvedbenih umjetnosti

Centar za dramsku umjetnost vas poziva na predavanje Beatriz Calvo-Merino, u sklopu programa 'Kognitivno izvedbenog', 03..12.2010. 19:00, klub za net.kulturu mama, Preradovićeva 18, Zagreb
Share on facebook
Share on twitter

Ples je izvedbena umjetnost i kao takva intrinzično vezana uz pojam estetike. Relativno novo znanstveno polje neuroestetike primjenom suvremenih tehnika neurovizualizacije i motion capturea - istražuje živčane mehanizme koji su nosioci estetičkog procesiranja. Izlaganje će ukratko izložiti što se događa u mozgu gledatelja plesa, i još intrigantnije, načine na koje ovo estetsko iskustvo modulira moždanu aktivnost gledatelja – i obrnuto. Posebnu pažnju ćemo posvetiti reakcijama mozga plesača tijekom percepcije i estetskog procesiranja plesa. Raspravljati ćemo i o tome kako plesači i polje koreografije mogu koristiti uvide neuroestetskih istraživanja koreografije.

Dr. Beatriz Calvo-Merino je neuroznanstvenica; predaje na Odsjeku psihologije na City University London. Studirala je na University College London (Velika Britanija) i Universidad Complutense Madrid (Španjolska). U fokusu njezinog istraživačkog rada je neurološke osnove izvedbenih umjetnosti i polje neuroestetike plesa. Redovito surađuje s plesnom zajednicom (Royal Opera House; Random Dance Company, London), njezini znanstveni članci su objavljeni u utjecajnim akademskim časopisima, a također izlaže na plesnim događanjima i u sklopu različitih javnih događanja.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI