Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Otvoreni skor: tehnologije izvedbe

Otvoreni skor: tehnologije izvedbe

Centar za dramsku umjetnost vas poziva na predavanje Johannesa Birringera, a u sklopu programa 'Kognitivno izvedbenog', 23.11.2010, 18:00, klub za net.kulturu mama, Preradovićeva 18, Zagreb
Share on facebook
Share on twitter

Predavanje će predstaviti mixed-reality koreografsku instalaciju UKIYO u sklopu opširnijeg bavljenja scenografskim praksama koje povezuju fizički prostor i virtualne svjetove, te istražuju kretanje izvođača između materijalnih i nematerijalnih prostora. Prostorni dizajn instalacije UKIYO je inspiriran hanamichi proscenijem japanskog kabuki teatra i modnim pistama zapada, te svjedoći o istraživanju koje laboratorij DAP-Lab provodi na presjecištu jezikâ kretanja, inovativnog nosivog dizajna za interaktivne izvedbe, akustičke i elektroničke obrade zvuka i slikovnih digitalnih objekata koji imaju i plastičnu i nematerijalnu/virtualnu dimenziju. Ovaj rad integrira različite oblike umjetničkog stvaranja kako bismo prikazali ono što po svojoj prirodi nije vizualno, ono što povezuje vizualna i kinestetička/taktilna/auditivna iskustva. Predavanje će izložiti određena razmatranja o narativnim prostorima, subtekstu i auditornim odnosima unutar mutirajuće matrice prostora instalacije koji pozivaju publiku da se u samoj instalaciji kreće, istražuje senzorne poticaje, približi tijelima plesača.

Johannes Birringer je nezavistan medijski koreograf i umjetnički voditelj AlienNation Co., multimedijalnog ansambla koji je do sada surađivao na različitim site-specific i kroskulturalnim izvedbama i instalacijama od 1993. Živi i radi u Houstonu i Londonu. U njegove radove se ubrajaju mnoga djela za pozornicu, video i filmske instalacije, te interaktivne i online kolaborativne izvedbe od 1986. Redovito objavljuje u polju vizualnih i izvedbenih umjetnosti, novih medija i tehnologije. Od 2006. je pročelnik i predaje na odsjeku Tehnologijâ izvedbe na Sveučilištu Brunel, Zapadni London, gdje je osnovao istraživački projekt (Design and Performance Lab, tj. DAP-Lab) koji istražuje nosivu tehnologiju u presjecištima izvedbenih umjetnosti, glazbe, digitalne umjetnosti i mode. U rad DAP-Lab su uključeni i umjetnici i znanstvenici, a njihove novije produkcije su Suna no Onna (2007.) i Ukiyo (2009.). Ukiyo je nastala u suradnji sa umjetnicima iz Japana i izvodi se na turnejama od 2010.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI