Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Upoznajte ULUPUH-ove sekcije

Upoznajte ULUPUH-ove sekcije

U okviru obilježavanja 60 godina ULUPUH-a, u ponedjeljak, 18. listopada u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu predstavljaju se dvije ULUPUH-ove Sekcije: Sekcija za kazališnu i filmsku umjetnost (od 13 do 16 sati) i Sekcija za oblikovanje igračaka i lutaka (od 17 do 20 sati).
Share on facebook
Share on twitter

Sekcija za kazališnu i filmsku umjetnost jedna je od najstarijih i najbrojnijih ULUPUH-ovih sekcija, u sastavu ULUPUH-a od njegova osnutka, 1950. godine. Prvi predsjednik ULUPUH-a, Kamilo Tompa, bio je između ostalog i eminentni scenograf. Najistaknutiji predstavnici struke a članovi sekcije bili su i Ljubo Babić, Pavel Froman, Vladimir Žedrinski, Inge Kostinčer, Vanda Pavelić Weinert i dr. U začetku, Sekcija se orijentirala na dva segmenta primijenjene umjetnosti - scenografiju i kostimografiju a tijekom godina svoje je redove dopunila i istaknutim majstorima perika i maske te dizajnerima svjetla.

Sekcija je od 1995. do 2007. godine organizirala hrvatsko predstavljanje na Praškom kvadrijenalu, svjetskoj izložbi kazališne arhitekture,  scenografije i kostimografije. Članovi Sekcije zajednički se predstavljaju na bijenalnoj sekcijskoj izložbi  - Suvremena kazališna i filmska scena. Koncem 2009. godine Sekcija je realizirala najveći izložbeni projekt u struci - Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.-2009., u pet izložbenih cjelina, kojima je dostojno obljetnice proslavila godišnjicu zapošljavanja prvog scenografa ( i kostimografa ) u zagrebačkom HNK." (Ivana Bakal, predsjednica Sekcije)

Program u Galeriji ULUPUH (od 13 do 16 sati):

Predavanja:

13,00 h – Scenografija - Dinka Jeričević

13,30 - Dizajn svjetla - Miljenko Bengez

14,00 - Kostimografija- Danica Dedijer

Predstavit će se radovi - Ike Škomrlj, Denija Šesnića, Irene Sušac, Marije Šarić-Ban, Katarine Radošević Galić, Ivane Bakal, Barbare Bourek, Elvire Ulip, Vedrane Rapić, Martine Karle Franić, Nenada Fabijanića

Prezentacija kazališne šminke, maske i vlasuljarstva - Marija Bingula

U 17 sati u Galeriji ULUPUH predstaviti će se Sekcija za oblikovanje igračaka i lutaka.

U vrijeme osnutka ULUPUH-a 1950. godine Sekcija „obuhvaća djelatnost iz izrađevina od drva, metala, papira, plastičnih masa, tekstila“. Branka Hlevnjak u nadolazećoj monografiji ULUPUH-a otkriva pretpovijest društvenog djelovanja Sekcije u radu Aktiva za proizvodnju igračaka unutar tadašnjeg ULUH-a, odnosno njegove Sekcije za primijenjenu umjetnost. Dana 18. srpnja 1949. godine Aktiv donosi Elaborat u kojem kritizira „loše igračke, a zbog neuspjele suradnje s Ministarstvom prosvjete i poduzećem za proizvodnju igračaka «Pionir» aktiv odustaje od daljnje suradnje s Ministarstvom prosvjete, jer se njihovo stručno mišljenje oko modela igračaka u nekoliko žiriranja nije prihvatilo. „Na prijedlog druga Šeferova cijela stvar je prebačena na LIKUM, čiji je upravni odbor na svojoj sjednici od 12. 7. odlučio da se pristupi osnivanju vlastite radione dječjih igračaka koje bi se izvađale po modelima članova zadruge.“ Tijekom proteklih 60 godina Sekcija se predstavljala skupnim izložbama ili samostalnim predstavljanjem svojih članova unutar akcije Permanenta i u Galeriji ULUPUH. I danas se u nju primaju novi članovi, kojih će se dio predstaviti u programu od 17 do 20 sati. U galerijskom prostoru u to će vrijeme svoje radove izložiti Ranka Radović, Marijana Županić Benić, Tihana Ostreš, Zlatko Turković, Margareta Peršić, Željka Kozulić, a uz izložbu će se odvijati slijedeći program:

17 - 18 sati:

·         mala lutkarska točka Zlatka Turkovića

·         prezentacija knjige “O lutkama i lutkarstvu” autorice Marijane Županić Benić

18 – 19,30 sati:

·         radionica izrade ginjol lutke za djecu svih dobnih uzrasta i sve zainteresirane odrasle

·         igre za grupnu povezanost

·         ukrašavanje male pozornice i izvedba kratkih lutkarskih improvizacija

*voditelji radionice: članovi sekcije za oblikovanje igračaka i lutaka

19,30 – 20 sati

·         lutkarska točka “Tango” Željke Kozulić, uz ugodno druženje, zabavu i veselje

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI