Naslovnica > VIJESTI > Slikar u kazalištu – Zlatko Kauzlarić Atač

Slikar u kazalištu – Zlatko Kauzlarić Atač

Objavljena je monografija "Slikar u kazalištu – Zlatko Kauzlarić Atač" autorice Martine Petranović, posvećena slikarskome i kazališnome, a ponajprije scenografskom opusu tog istaknutog likovnoga i kazališnoga umjetnika.
Share on facebook
Share on twitter

Riječ je o trećoj znanstvenoj autorskoj knjizi u izdavačkome nizu Kazališna likovnost u knjizi koji su 2017. pokrenuli Odsjek za povijest hrvatskoga kazališta HAZU i Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH.

Dosad najopsežnije izdanje u toj biblioteci ima 472 stranice velikoga formata te obuhvaća oko 300 kartica teksta i gotovo 1000 likovnih priloga.

Uvodni tekst "Don Quijote s koprivničkih neravni“ napisala je Ivana Bakal, a završni, "Zlatko Kauzlarić Atač – poglavlje hrvatskog slikarstva“ akademkinja Željka Čorak.

Središnji tekst, teatrološku studiju o njegovom kazališnom djelovanju "Slikar u kazalištu – Zlatko Kauzlarić Atač" Martina Petranović iz Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, koja je sastavila i biografske, teatrografske i bibliografske priloge na kraju knjige.

Recenzent Boris Senker ustvrdio je da će ta detaljna i pregledna studija o jednome od doajena hrvatske scenografije i slikarstva druge polovice 20. stoljeća, k tome opremljena nizom likovnih priloga zacijelo pobuditi veliko zanimanje u akademskoj i znanstvenoj zajednici te među kazališnim praktičarima i studentima, kao i široj populaciji ljubitelja slikarstva i kazališta, ne samo u Hrvatskoj nego i u susjednim zemljama u kojima je Atač također ostavio traga.

"Autorica niza monografija o opusima istaknutih hrvatskih kostimografa i scenografa, teatrologinja Martina Petranović ponovno se pokazala superiornom poznavateljicom kompleksnoga područja vizualnoga oblikovanja scenskoga prostora, svojom metodološki preciznom rasčlambom uhvativši se u koštac s kazališnim materijalom najistaknutijega suvremenog slikara u kazalištu- Zlatka Kauzlarića Atača", ocijenila je recenzentica Ana Lederer.

Dizajn knjige potpisuje grafički dizajner Mario Aničić. Promocija će se održati kada to epidemiološke mjere dopuste.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE