Naslovnica > VIJESTI > INFO > Sjećanje na Antu Topića

Sjećanje na Antu Topića

Izložba fotografija Ante Topića 'Sve sam snimio' postavljena je u zagrebačkom HNK u znak sjećanja na prerano preminulog kolegu.
Share on facebook
Share on twitter

Izložbu fotografija opernih predstava zagrebačkoga HNK, koje je snimio Ante Topić, moguće je vidjeti od 4. do 29. prosinca 2021. u foyeru HNK u Zagrebu.

Kako je u najavi izložbe zapisao Luka Vukšić:

"Prošle godine, 4. prosinca napustio nas je Ante Topić, naš prijatelj i kolega, pasionirani umjetnik, čovjek koji je živio opernu umjetnost, koju je dokumentaristički bilježio, a kao pjevač Zbora Opere HNK u Zagrebu i sudjelovao u njezinu stvaranju. 

Ante je postao član tenorske dionice Zbora HNK u Zagrebu 1996. godine. U svojem dugom djelovanju kao operni umjetnik  sudjelovao je u izvedbama mnogih djela, postavši operni veteran zavidna iskustva. Od solo uloga pjevao je Yamadorija u Madame Butterfly i Mujezina u Mili Gojsalića. Izvan zagrebačke Opere nastupao je u mnogim programima Hrvatskoga glazbenog zavoda te u brojnim koncertima kao interpret solo-pjesama. U našem je Zboru radio gorljivo i angažirano; svaka nova premijera i svaka predstava u kojoj je nastupao bila je za njega ujedno i intimno njegova, njegov osobni komadić umjetnosti za koji se strastveno i duboko emotivno zauzimao.

Ante je živio za ljepotu i suptilnost. Stvarajući i prateći umjetnost koja nastaje i nestaje u trenutku, svojim je fotoaparatom utažio plemenitu i strastvenu potrebu bilježenja svih važnih glazbenih zbivanja kojima je svjedočio. Zabilježio je bezbrojne naše prolazne trenutke,  pritiskom prsta otrgnuo ih od zaborava i sačuvao za vječnost. Često je svoje fotografije oblikovao u cjeline i mape. Činio je to s puno zaigrane kreativnosti, nerijetko i humora, dajući vrlo specifičan i osoban pečat tom materijalu koji je u velikim količinama vrijedno stvarao. Sve to činilo je Antu svojevrsnim intimnim dokumentaristom naše operne stvarnosti, svakodnevice naše profesije, što i ova retrospektiva zorno ilustrira, iako izlaže samo djelić njegova rada. Njegove fotografije života iza pozornice daleko su od gola dokumentarizma; njegov odabir trenutka nerijetko je i njegova izravna opservacija, pohvala, kritika, poruka; onima na slici kao i onima koji tu sliku gledaju."

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE