Naslovnica > VIJESTI > INFO > Sjećanje na Antu Topića

Sjećanje na Antu Topića

Izložba fotografija Ante Topića 'Sve sam snimio' postavljena je u zagrebačkom HNK u znak sjećanja na prerano preminulog kolegu.

Izložbu fotografija opernih predstava zagrebačkoga HNK, koje je snimio Ante Topić, moguće je vidjeti od 4. do 29. prosinca 2021. u foyeru HNK u Zagrebu.

Kako je u najavi izložbe zapisao Luka Vukšić:

"Prošle godine, 4. prosinca napustio nas je Ante Topić, naš prijatelj i kolega, pasionirani umjetnik, čovjek koji je živio opernu umjetnost, koju je dokumentaristički bilježio, a kao pjevač Zbora Opere HNK u Zagrebu i sudjelovao u njezinu stvaranju. 

Ante je postao član tenorske dionice Zbora HNK u Zagrebu 1996. godine. U svojem dugom djelovanju kao operni umjetnik  sudjelovao je u izvedbama mnogih djela, postavši operni veteran zavidna iskustva. Od solo uloga pjevao je Yamadorija u Madame Butterfly i Mujezina u Mili Gojsalića. Izvan zagrebačke Opere nastupao je u mnogim programima Hrvatskoga glazbenog zavoda te u brojnim koncertima kao interpret solo-pjesama. U našem je Zboru radio gorljivo i angažirano; svaka nova premijera i svaka predstava u kojoj je nastupao bila je za njega ujedno i intimno njegova, njegov osobni komadić umjetnosti za koji se strastveno i duboko emotivno zauzimao.

Ante je živio za ljepotu i suptilnost. Stvarajući i prateći umjetnost koja nastaje i nestaje u trenutku, svojim je fotoaparatom utažio plemenitu i strastvenu potrebu bilježenja svih važnih glazbenih zbivanja kojima je svjedočio. Zabilježio je bezbrojne naše prolazne trenutke,  pritiskom prsta otrgnuo ih od zaborava i sačuvao za vječnost. Često je svoje fotografije oblikovao u cjeline i mape. Činio je to s puno zaigrane kreativnosti, nerijetko i humora, dajući vrlo specifičan i osoban pečat tom materijalu koji je u velikim količinama vrijedno stvarao. Sve to činilo je Antu svojevrsnim intimnim dokumentaristom naše operne stvarnosti, svakodnevice naše profesije, što i ova retrospektiva zorno ilustrira, iako izlaže samo djelić njegova rada. Njegove fotografije života iza pozornice daleko su od gola dokumentarizma; njegov odabir trenutka nerijetko je i njegova izravna opservacija, pohvala, kritika, poruka; onima na slici kao i onima koji tu sliku gledaju."

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE