Naslovnica > VIJESTI > Od narodne nošnje do kostimografije

Od narodne nošnje do kostimografije

Hrvatska narodna nošnja kao inspiracija u kazališnoj kostimografiji i odijevanju u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tema je izložbe koja u Muzeju Slavonije u Osijeku ostaje otvorena do 31. listopada.
Share on facebook
Share on twitter

Izložbeno - edukacijski projekt Tragovi - ono što nestaje predstavlja se izložbom, danas, 15. rujna, u 18 sati, u Muzeju Slavonije u Osijeku.

Autorica projekta i izložbe je Marija Šarić Ban, a nositelj je Narodni muzej Zadar u suradnji s Državnim arhivom Zadar i Kazalištem lutaka Zadar, uz podršku HNK Zadar, koji je posudio dio kostimografske građe.

Na izložbi će biti predstavljene ilustracije nošnji iz knjige 'Ono što nestaje, Nošnje jadranskih planina i otoka' Ludwiga Salvatora von Habsburga iz 1904. iz Državnog arhiva Zadar, uz izbor originalnih nošnji iz Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, koji je napravila stručna suradnica, etnologinja i kustosica NMZ Jasenka Lulić Štorić. Biti će predstavljene i nošnje Etnografskog odjela Muzeja Slavonije u Osijeku po izboru više kustosice Vlaste Šabić.

Kao nadgradnja teme Hrvatska narodna nošnja kao inspiracija u kazališnoj kostimografiji i odijevanju u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti izložiti će se kostimi, crteži i fotografije iz predstava HNK Zadar, Kazališta lutaka Zadar, Zadarskog plesnog ansambla i HNK Osijek, autorice, kostimografkinje Marije Šarić Ban i lutke scenografa Branka Stojakovića, KLZ.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI