Medij

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nakon 97 godina 'pauze', Šibensko kazalište na repertoaru ima - operu, i njom obilježava 140 godina postojanja.
autorski tim funkcija
Joško Bakulaoblikovatelj svjetla
Gian Carlo Menottiskladatelj
Gian Carlo Menottiautor libreta
Sara Lovrić Caparinkostimograf
Branko Lovrić Caparinscenograf
Josip Šegodirigent
Dora Ruždjak Podolskiredatelj

Američki skladatelj talijanskog podrijetla Gian Carlo Menotti svoju je prvu operu, ‘Smrt Pierrota’, napisao u dobi od samo jedanaest godina. Opera nije nikad izvedena, ali je mladi Menotti zaključio da se glazbom dalje želi baviti, te je formalno glazbeno obrazovanje započeo na milanskomKonzervatoriju Verdi s dvanaest godina.

Nešto starijeg, majka je nakon smrti oca povela u Kolumbiju da spasi obiteljski posao – uzgoj i tvgovinu kavom, no Menotti se 1928. ipak odlučio za glazbu i upisaoPhiladelphia Curtis Institute of Music, gdje su kolege studenti bili i Leonard Bernstein te Samuel Barber, s kojim je kasnije uspješno surađivao.

Nagradu Pulitzer osvojio je dvaput, za opere ‘Consul‘ i ‘The Saint of Bleecker Street‘.

Medij’ je njegova opera koja se sastoji od dva čina , a zamišljena je kao operni film noir. Bavi se lažnim dozivanjem duhova koje rezultira neobičnim ubojstvom. Madame Flora lažni je medij, a odglumljenim seasnsama dozivanja duhova pokušava iskamčiti novac od lakovjernih nesretnika. Međutim, usred jedne takve seanse dogodi joj se nešto što sama ne može objasniti, a svoju paranoju Madame Flora rješava tako da krivnju svali na nijemog slugu Tobyja, zaljubljenog u njenu kćer. Cijela stvar završava tako da u alkoholnom bijesu Flora ubija nevinog Tobyja, ali i dalje nije uvjerena kako je konačno ‘ubila duha’…

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter