Login za korisnike

Medij

Nakon 97 godina ‘pauze’, Šibensko kazalište na repertoaru ima – operu, i njom obilježava 140 godina postojanja.

***

Američki skladatelj talijanskog podrijetla Gian Carlo Menotti svoju je prvu operu, ‘Smrt Pierrota’, napisao u dobi od samo jedanaest godina. Opera nije nikad izvedena, ali je mladi Menotti zaključio da se glazbom dalje želi baviti, te je formalno glazbeno obrazovanje započeo na milanskomKonzervatoriju Verdi s dvanaest godina.

Nešto starijeg, majka je nakon smrti oca povela u Kolumbiju da spasi obiteljski posao – uzgoj i tvgovinu kavom, no Menotti se 1928. ipak odlučio za glazbu i upisaoPhiladelphia Curtis Institute of Music, gdje su kolege studenti bili i Leonard Bernstein te Samuel Barber, s kojim je kasnije uspješno surađivao.

Nagradu Pulitzer osvojio je dvaput, za opere ‘Consul‘ i ‘The Saint of Bleecker Street‘.

Medij’ je njegova opera koja se sastoji od dva čina , a zamišljena je kao operni film noir. Bavi se lažnim dozivanjem duhova koje rezultira neobičnim ubojstvom. Madame Flora lažni je medij, a odglumljenim seasnsama dozivanja duhova pokušava iskamčiti novac od lakovjernih nesretnika. Međutim, usred jedne takve seanse dogodi joj se nešto što sama ne može objasniti, a svoju paranoju Madame Flora rješava tako da krivnju svali na nijemog slugu Tobyja, zaljubljenog u njenu kćer. Cijela stvar završava tako da u alkoholnom bijesu Flora ubija nevinog Tobyja, ali i dalje nije uvjerena kako je konačno ‘ubila duha’…


Odgovori

POVEZANE VIJESTI