Login za korisnike

Čast

U Istarskom narodnom kazalištu upoznajte naslovnu junakinju, njenu kćer, njenog supruga te – njegovu ljubavnicu, a sve to u režiji Ivice Šimića.

***

Joanna Murray Smith australska je književnica poznata po dramama, scenarijima, libretima, napisala je nekoliko romana, a u svijetu je poznata kao jedan od najboljih australskih kazališnih proizvoda – gotovo za polovicu australskih drama izvođenih na internacionalnim pozornicama zaslužni su Murray Smith i njen kolega Daniel Keene.

Dramu 'Čast' napisala je na studijskoj godini u New Yorku – od zadaće za predmet kreativnog pisanja nastala je jedna od najizvođenijih australskih drama uopće, koja je već pri prvom čitanju 1995. oživjela u rukama zvijezda Meryl Streep, Sama Waterstona i Kyre Sedgwick. Ubrzo nakon toga uslijedila je brodvejska premijera koja je 'Časti' donijela i Tonyja, a 2006. izvedena je i u londonskom Royal National Theatreu.

A radnja je sljedeća: George i Honor su u braku. George je slavni novinar, a Honor je bila zapažena pjesnikinja u mladosti, ali je karijeru žrtvovala za uspjeh svojega muža. Sophie, njihova kći, studentica je na sveučilištu. Claudia, mlada novinarka i spisateljica, dovršava knjigu intervjua koji uključuju i razgovor s Georgeom. Claudia osvoji Georgea svojom mladosti i atraktivnim izgledom i on odluči ostaviti Honor.

Kako kaže redatelj predstave, Ivica Šimić, ‘drama je zanimljiv pogled na priču o "mužu koji ostavlja svoju suprugu zbog mlađe žene". U ovom slučaju primorani smo simpatizirati sa svim karakterima. Honor nije dosadna, staromodna žena, nego fascinantna osoba i pjesnikinja, George je uhvaćen u paradoksalnoj situaciji u kojoj s jedne strane želi mladost, seksualnost i snagu, a s druge, treba mu partnerstvo njegove dugogodišnje prijateljice Honor. Claudia je inteligentna mlada žena koja svojom seksualnom snagom osvaja Georgea. Drama predstavlja savršeno oblikovan trokut. Sva lica žele ono što drugo lice ima. Claudia želi pjesnički dar koju posjeduje Honor, Honor pak želi muža i svoj stari život, George želi Claudijinu mladost i priliku za novi život... U tom trokutu svi gube što su prividno stekli, samo Honor izlazi kao moralni pobjednik, vraća se svojoj prvoj ljubavi – poeziji i ostvaruje ono što je kao djevojka žrtvovala za muža.’

 

autorski tim
Joanna Murray Smithautor teksta
Marinela Jeromelakostimograf
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Dario Družetaoblikovatelj svjetla
Igor Karlićskladatelj
Ivica Šimićredatelj
Maja Oršić Magdićprevoditelj
Dinka JeričevićDinka Jeričevićscenograf

izvođači
Helena Minić MatanićClaudia
Lana GojakSophie
Mirela Brekalo PopovićHonor
Zoran GogićGeorge

Odgovori