Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Istarska Saloma zavodi po regiji

Istarska Saloma zavodi po regiji

Nakon Zagreba i Maribora, pulska će Saloma svoj erotični ples sa smrtnim posljedicama otplesati i u Beogradu, Skopju i Sarajevu.
Share on facebook
Share on twitter

Predstava Saloma u produkciji INK Pula nastala je po motivima drame Oscara Wildea koju su adaptirali dramaturginja Željka Udovičić i redatelj Damir Zlatar Frey, a premijerno je izvedena 27. veljače 2010.

U svom se tekstu Oscar Wilde poslužio se biblijskom legendom iz  Novog zavjeta koja opisuje smrt proroka Ivana Krstitelja, te  u središte drame postavio Salomu, čiji je očaravajući ples Krstitelja stajao glave. Drama je izvorno napisana na francuskom jeziku i to iz jednostavnog razloga jer je tada u Engleskoj vladao zakon lorda Chamberlaina koji je, između ostalog, branio prikazivanje biblijskih likova u kazalištu. Zbog toga je i londonska premijera 1891. godine zabranjena i premještena u Pariz, a engleska je publika na prvu javnu izvedbu Wildeove drame morala čekati sve do 1931.

Nešto kraće na ovu novu, istarsku produkciju Salome, morat će čekati publika u regiji, jer se predstava upravo sprema na turneju. Tako će već 17. rujna zaigrati na sceni Narodnog pozorišta u  Beogradu, a potom 20. rujna i na MOT  festivalu u Skopju.

Idućeg mjeseca će pak Saloma biti dio slavljeničkog programa 50. MESS festivala, a ta je, sarajevska izvedba, najavljena za 19. listopad.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE