Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Skandal u INK: zbog nereguliranja autorskih prava otkazana blagdanska premijera

Skandal u INK: zbog nereguliranja autorskih prava otkazana blagdanska premijera

Ovogodišnja blagdanska premijera INK otkazana je samo dan prije prve izvedbe, premda je uprava kuće još od srpnja svjesna da nema i neće dobiti dozvolu za izvođenje. Dapače, ovo je već treći naslov koji skidaju s repertoara zbog istog razloga.
Share on facebook
Share on twitter

Istarsko narodno kazalište Pula jučer je, samo dan prije praizvedbe, medijima poslalo priopćenje o otkazivanju predstave Slatka tvornica / Zvonko Bobi Bonko, a u kojem je stajalo:

Poštovani,

otkazuju se izvedbe predstave SLATKA TVORNICA/ZVONKO BOBI BONKO zakazane u prosincu 2018. godine radi upozorenja na autorska prava.
Molimo cijenjenu publiku, osobito onu najmlađu, za ispriku i razumijevanje.
Uvjereni smo da to neće utjecati na naše dosadašnje izgrađeno povjerenje i umanjiti radost kazališne igre ubuduće.

Za kupljene ulaznice molimo zatražiti povrat novca na blagajni INK.

No, iza kriptične formulacije 'upozorenja' krije se nevjerojatna priča o kontinuiranoj praksi kršenja autorskih i srodnih prava u Istarskom narodnom kazalištu, zbog koje je Slatka tvornica / Zvonko Bobi Bonko već treći naslov koji skidaju s repertoara pod prijetnjom sudskih procesa!

Krenimo redom:

INK već tradicionalno u prosincu premijerno izvodi neki obiteljski odnosno naslov namijenjen djeci, a u izvedbi brojnih polaznika njihova Dramskog studija, dakle opet djece i mladih. Računica je jasna - polaznici Dramskog studija dobijaju priliku okušati se na 'daskama koje život znače', predstave su mahom rasprodane jer ih dolaze gledati rodbina i prijatelji mladih izvođača, a kojima kazalište ne mora plaćati honorare po tržišnim cijenama.  Prošle godine tako je postavljena predstava Eni (koja neodoljivo podsjeća na film i mjuzikl Annie), 2016. bio je to Mali princ, a 2015. Palčica.

Ove godine blagdanski je naslov trebao biti Slatka tvornica, prema službenim najavama predstava nadahnuta knjigom „Charlie i tvornica čokolade“ Roalda Dahla, a u režiji i adaptaciji Andree Gotovine ujedno i članice Kazališnog vijeća INK.

Uprava kazališta predstavu je najavljivala kao pravi spektakl na kojem su polaznici Dramskog studija radili mjesecima, o čemu svjedoči i prilog TV Istre objavljen 26. studenoga:

No, u programskom letku INK za prosinac predstava je naglo dobila novi naziv, a iz njezine najave je nestalo spominjanje predloška. Potom je 3. prosinca u kazalištu održana i konferencija za medije kojom je najavljena premijera, da bi ista samo dva dana kasnije bila naprasno otkazana.

Što se zapravo dogodilo i što se krije iza formulacije 'upozorenja na autorska prava', pokušali smo saznati i od dugogodišnje ravnateljice INK Jeromele Kaić, no ona do zaključenja ovog teksta nije bila dostupna za razgovor.

Stoga smo odgovore potražili u Hrvatskoj autorskoj agenciji, organizaciji koja kako joj i ime kaže, u Hrvatskoj štiti prava domaćih i inozemnih autora.

Maja Floreani, tamošnja direktorica Odjela za autorska i srodna prava inozemnih autora, te Odjela za deponiranje intelektualnog vlasništva objasnila nam je kako su još u veljači ove godine zaprimili upite dva hrvatska kazališta za korištenje čuvenog predloška Roalda Dahla Charlie i tvornica čokolade. Dok je proces pregovaranja s nasljednicima autorskih prava još bio u tijeku, jedno od rečena dva kazališta požalilo se agenciji kako treći teatar, odnosno INK, najavljuje vlastitu verziju istog naslova.

Zbog toga je Hrvatska autorska agencija još u srpnju pismeno obavijestila INK kako im prava za postavljanje Charlie i tvornica čokolade nisu dostupna, te naložilo da odmah prestanu s radom na predstavi. No, INK ne samo da se oglušilo na to upozorenje, već je - prema riječima gospođe Floreani - autorica predstave Andrea Gotovina intervenirala u originalni predložak čime je zašla i u sferu krivične odgovornosti.

Sve navedeno INK je, čini se, odlučio 'riješiti' tako da je iz najava predstave uklonio spominjanje predloška, premda ih to ni na koji način nije oslobodilo odgovornosti pred zakonom. Priča je konačno kulminirala kad su nakon konferencije za medije na kojoj su premijeru i najavili, dobili posljednje upozorenje Hrvatske autorske agencije pred pokretanje sudskog postupka. I onda je predstava naprasno otkazana.

No, kako nam navodi gospođa Floreani, ovo - nažalost -  nije prvi takav slučaj u INK.

Iz identičnih razloga nepoštivanja autorskog i srodnih prava, pulski je teatar već s repertoara morao skinuti predstave Tko se boji Virginie Woolf i Thelma & Louise, a moguće je i da će zbog lanjske Eni snositi ozbiljne posljedice, koje će - ako dotle dođe - platiti porezni obveznici.

Najgora u cijeloj priči ipak je činjenica da su predstavu mjesecima pripremali djeca i mladi i to u sklopu rada Dramskog studija INK, dakle pedagoškog odjela javne ustanove u kulturi. Ne samo što silan vlastiti trud neće moći pokazati na sceni, već ih je svjesnim ignoriranjem upozorenja Hrvatske autorske agencije Istarsko narodno kazalište namjerno i svjesno dovelo u nezavidnu i pedagoški posve neprihvatljivu situaciju.

Hoće li i kako na sve ovo reagirati njihovi roditelji i staratelji, strukovne udruge pa i samo Ministarstvo kulture - tek ćemo saznati.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE