Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Prva Ibsenova nagrada – Brooku

Prva Ibsenova nagrada – Brooku

Norveška je vlada lani ustanovila međunarodnu Ibsen nagradu, za pojedince i organizacije iznimnih postignuća u duhu djela Henrika Ibsena. Uz čast dobitniku ide i - 313.000 eura.
Share on facebook
Share on twitter

Ibsenova nagrada do ove se je godine dodjeljivala isključivo norveškim dramatičarima, kao jedina takva nagrada za dramsko pismo u toj zemlji ilitiga norveški ekvivalent našeg natječaja 'Marin Držić'.

Uz samu nagradu norveškim kazalištarcima u Ibsenovo se ime od 1986. dodjeljuju i stipendije, a samu ceremoniju dodjele prate brojni seminari, konferencije i naravno - niz predstava najpoznatijih svjetskih redatelja, a prema Ibsenovim djelima.

Lanij je pak norveška Vlada odlučila uvesti i kategoriju međunarodne Ibsen nagrade, ne bi li na taj način dodatno stimulirala kazališne praktičare diljem svijeta da se bave opusom njihova najvažnijeg dramatičara, te pripremila i nagradni fond od 2,5 milijuna kruna (313.000 eura).

Prva međunarodna Ibsen nagrada bit će uručena 31. kolovoza, a kako je jučer obznanila predsjednica žirija 69-godišnja glumica i redateljica Liv Ullmann, njezin je dobitnik britanski redatelj - Peter Brook.

Sama ceremonija dodjele dio je programa Ibsen Stage Festivala koji se svake godine od 28. kolovoza do 14. rujna održava u Nacionalnom teataru u Oslu, a na čijem su programu ove godine uz predstave kazališta domaćina još i one Stockholms Stadsteatera, Torshovteatreta, Mordad Theatrea iz Teherana, Katona Józef Theatrea iz Budimpešte, Teatro Avenida iz Maputa, Deutsches Theatera iz Berlina i brojnih drugih. Detalje programa pronaći ćete - ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE