Naslovnica > PREDSTAVE > Neprijatelj naroda

Neprijatelj naroda

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ibsenovu dramu o otrovnoj vodi, otrovnom novcu i zatrovanom društvu na scenu HNK Split postavila je Nenni Delmestre.

Neprijatelj naroda drama je Henrika Ibsena iz 1882. godine nastala kao njegov svojevrsni odgovor na skandal što ga je pak izazvao nejgov tekst Sablasti.

U središtu je radnje Tomas Stockmann, obiteljski čovjek, otac i liječnik u popularnom kupalištu malog norveškog grada. Nakon duge analize Stockmann otkriva da je voda u kupalištu zagađena i da presdtavlja ozbiljnu ugrozu za zadravlej svih posjetitelja. Kupalište je značajan izvor prihoda za cijeli grad, no tome usprkos Stockmann je uvjeren da ga je nužno zatvoriti. Nakon što svoja saznanja podijeli sa zajednicom isprva biva hvaljen, no kad posljedice potencijalnog zatvaranja kupališta postanu svima jasne protiv Stockamnna se okreću i mediji i stanovništvo. Jedan od njegovih ključnih oponenata mu je gradonačelnik, istovremeno i šef policije te - rođeni brat - Peter Stockmann. Nakon niza poziva da ublaži svoje tvrdnje i odustane od zahtjeva za zatvaranjem, Tomas Stockmann organizira veliki javni skup kako bi prezentirao cijeli slučaj. Na njemu biva obilježen neprijateljem naroda i prijetnjom cijeloj zajednici, pa je prisiljen napustiti okupljanje... Cijeli slučaj ima i dramatične posljedice kako po Stockmannovu obitelj tako i po njega osobno - napuštaju ga pacijenti, ostaje bez posla kao i njegova kći Petra, lokalna učiteljica, a cijela obitelj na koncu gubi i dom. Stockmannova prva reakcija je bijes i razočaranje, te odluka da s obitelji odseli u inozemstvo, no kad mu stanovnici počnu kamenjem razbijati kućne prozore i slati brojne prijetnje, odlučuje svemu usprkos ostati u gradu i posvetiti se izgradnji tolerantnijeg društva...

Ibenov klasik za scenu HNK Split u sezoni 2016/2017 adaptirao je i u njemu glavnu ulogu igra Elvis Bošnjak, a režira Nenni Delmestre.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter