Sweeney Todd

Nije Johnny Depp, ali je zato skoro originalna brodvejska postava mjuzikla u kojem ćete suosjećati s masovnim ubojicom i kuharicom koja radi pite od ljudskog mesa.
Share on facebook
Share on twitter

Mjuzikl Sweeney Todd, the demon barber of Fleet Street premijerno je izveden 1979. i doživio je 557 izvedbi. 2005. godine napravljen je revival, a 2007. Tim Burton je snimio filmsku verziju mjuzikla, s Johnnyjem Deppom i Helenom Bonham Carter u glavnim ulogama. Mi vam donosimo snimku iz 1982. s Georgeom Hearnom i Angelom Lansbury. Lansbury je bila dio originalne postave, a Hearn je uskočio u naslovnu ulogu nakon Lena Carioua. Originalna postava dobila je Tonyja za najbolji mjuzikl, libreto, glazbu, glumca i glumicu.

Angela Lansbury možda je najpoznatija po ulozi u TV seriji Murder, She Wrote, ali zapravo je brodvejska veteranka. Ove godine je navršila 84 godine, ali još uvijek nastupa na Broadwayu – nedavno ste kod nas mogli čitati o ovogodišnjoj dodjeli Tonyja. Angela je bila nominirana za najbolju sporednu ulogu u mjuziklu A Little Night Music. George Hearn je kao i Angela svoju karijeru izgradio na Broadwayu. Osim u Sweeney Toddu, nastupio je u bezbroj drugih mjuzikla. Za ulogu pomahnitalog brijača na snimci koju samo što niste pogledali dobio je nagradu Emmy.

Mjuzikl je nastao prema istoimenoj drami Christophera Bonda iz 1973. koja je pak nastala prema viktorijanskoj priči iz 1785. Glazbu i stihove napisao je Stephen Sondheim, a libreto Hugh Wheeler. Režije se prihvatio Harold Prince. Sondheimu i Princeu je Todd bio peti od ukupno šest zajedničkih projekata. Prvi put su surađivali na mjuzikl West Side Story za koji je Sondheim pisao stihove. To je ujedno bio i njegov debi na Broadwayu. Zajedno s Wheelerom radili su još i na A Little Night Music i Pacific Overtures.

Radnja se odvija u Londonu u 19. stoljeću. Benjamin Barker vraća se u London nakon što je pobjegao iz zatvora. Nepravedno su ga osudili na inicijativu suca Turpina koji je htio Barkerovu ženu Lucy za sebe. Turpin je silovao Lucy koja je izgubila razum, no Barker misli da se ubila. Njihova kćer Johanna odrasla je uz Turpina koji ju sad želi oženiti. Barker ima na umu samo jednu stvar – osvetu. U Londonu se predstavlja kao Sweeney Todd i ponovo otvara svoju brijačnicu iznad gostionice u kojoj gospođa Lovett prodaje najgore pite u gradu.

Dok čeka priliku za osvetu nad Turpinom, Todd vježba i oštri svoju britvu na vratovima mušterija. Kako se leševi gomilaju, Todd i Lovett ih se odlučuju riješiti na vrlo specifičan način – Lovett počne raditi pite od ljudskog mesa koje postanu pravi hit pa joj posao procvjeta u samo nekoliko dana. A hoće li se Sweeney Todd uspjeti osvetiti, spasiti kćer iz Turpinovih ralja i na vrijeme shvatiti da mu je žena živa ili će kraj biti ipak nešto tragičniji, nećemo vam otkriti.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI