Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV pregled br.27/2010

Tjedni TV pregled br.27/2010

Ljubitelje opere čekaju čak tri poslastice: operni gala koncert u Beču, prijenos Tosce uživo iz Müchena i prijenos Don Giovannia uživo iz Aix en Provancea, a uz to na programu su dvije plesne reprize i ponovno 'Ribarske svađe'.
Share on facebook
Share on twitter

Merce Cunningham – Pond Way
Ponedjeljak/05.07./10:55/ ARTE

Repriza snimke  lirske plesne predstave nastale 1998. u suradnji poznatog koreografa Mercea CunninghamaBriana Enoa, stvaratelja elektronske i dance glazbe, u kojem 13 plesača Merce Cunningham Dance Company evociraju ptice, životinje i krajolike. Plesači se povremeno čine poput vodenih kukaca koji plešu na površini vode.  Komad ‘Pond Way’ je nastao  s Cunningham Dance Foundation, a snimljen u Filature-Scène National u Mülhausenu i po prvi puta se u cijelosti prikazuje na televiziji.

Sasha Waltz & gosti
Ponedjeljak /05.07./ 11:20/ ARTE

Poznata berlinska koreografkinja Sasha Waltz , čiji je ansambl 2008. proslavio  15 godina postojanja, napravila je veliki projekt neposredno prije otvaranja obnovljenog Berlinskog Novog Muzeja. Muzej nije bio u funkciji još od  II. svjetskog rata, a arhitektonske radove pri obnavljanju vodio je David Chipperfield. Projekt je nastao u sklopu manifestacije ‘ Dialog 09  Neues Museum‘,  spoj je  umjetnosti, arhitetekture i  plesa, a u radu na njemu je sudjelovalo preko sedamdeset plesača,  glazbenika i pjevača. Sasha Waltz iskoristila je cijeli muzej kao pozornicu svoje koreografije, neke od plesača naslonila je na zid, postavila u niše za kipove… izvedba prelazi iz egipatske i grčku dvoranu muzeja dok se velika scena događa na središnjem stepeništu.  Sasha Waltz se i prije bavila spojem arhitekture i drugih umjestnosti što je jedan od razloga zašto je izabrana za ovaj projekt.

Don Giovanni, uživo iz Aix en Provencea                                                           Ponedjeljak/05.07./21:55/ ARTE
Pogledajte prijenos Mozartove  opere nastale u međunarodnoj koprodukciji Teatro Real Madrid i Canadian Opera Company te festivala opere iz Aix en Provencea u režiji ruskog redatelja Dmitria Tcherniakova. Operu 'Don Giovanni' skladao je W.A. Mozert dok je pisac libreta Lorenzo da Ponte, a opera je inspirirana  poznatim zavodnikom Don Juanom. U operi  niti jedna od tri ženska lika - Anna, Elvira i Zerlina nisu sigurne od njegovih zavodničkih moći. Zerlinu pokušava oteti zaručniku, Elviru je zaveo uz obećanje da će je  vjenčati  i potom ostavio. Annu je pokušao silovati,  no bez uspješno jer ju je spasio otac koji i pogiba u dvoboju s Don Giovannijem.  Na kraju oživljava kip Anninog oca i odvodi Don Giovannia u pakao nakon što se on odbio pokajati. U operi pjevaju Bo SkovhusMarlis Petersen, Kristine Opolais...

Netrebko, Garanca, Domingo ...u Bečkoj operi
Subota/10.07./20:15/ ARTE

Operni gala koncert povodom  kraja mandata  ravnatelja Wiener Staatsoper Iana Holendera koji je proveo 19 godina na  čelu te operne kuće i koji je četri godine paralelno vodio i Wiener Volksoper. Zanimljivo je da mu je ugovor produžavan čak tri puta te je  nakon 157 premijera, od toga 83 operne, 63 baletne , i 11 opera za djecu te prosječne popunjenosti gledališta od 97 % svake večeri odlučio otići s te prestižne pozicije. Tim je ujedno i oborio rekord najduljeg ravnateljskog  mandata  u povijesti Wiener Staatsoper.  Gala koncert je održan 26.06.2010, a na njemu su nastupali  Anna Netrebko, Elina Garanča José Cura, Plácido Domingo i mnoge druge operne zvijedzde dok je koncertom ravnao sam Holander.

Otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara, -prijenos
Subota/10.07./20:57/HRT 1

Uživo pogledajte otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara, ove godine scenarij otvorenja potpisuje  dramski pisac, autor romana  Tomislav Zajec. Scenarij je inspiriran pastoralnim tekstovima Ivana Gundulića, Mavra Vetranovića i drugim dubrovačkim pjesnicima 15. i 16. stoljeća. U režiji Dore Ruždjak nastupaju studenti ADU i Festivalski dramski ansambl. Za glazbeni dio igra zadužen je maestro Ivan Repušić koji ujedno i ravna Zagrebačkom filharmonijom, Akademskim zborom 'Ivan Goran Kovačić' te Dubrovačkim komornim zborom i Zborom Libertas koji će tradicionalno  izvesti stavak  'O Fortuna' iz Carmine burane, Carla Orfa.

Tosca, uživo iz Münchena
Subota/10.07./ 21:00/ARTE

Opera će biti projecirana na velikom platnu na trgu  Max-Joseph točno  ispred narodnog kazališta u Münchenu, dok se predstava u režiji Luca Bondya odigrava unutar kazališne zgrade. Tosca je peta opera koju je skladao Giaccomo Puccini, radnja opere se događa u Rimu, naslovni lik je slavna i ljubomorna operna pjevačica Floria Tosca  koja optuži slikara Cavardossija, svoga ljubavnika da slika Djevice Marije koju upravo slika sliči na Marchesu Attavanti. Cavardossi Angelottiju, bratu Marchiese Avattanati, kojega traži šef rimske policije, barun Scarpia, nudi utočište u svojoj kući nakon što je Angelotti  pobjegao iz zatvora. Na kraju sve nesretno završava -Angelotti se sam ubija, Scarpia prijeti Tosci da će ubiti Cavardossia ako ona ne spava s njim, Tosca ubija Scarpiju no Cavardossi je već ubijen te se Tosca u očaju baca sa rimskih zidna tj. kule Castel Sant' Angelo. Operu režira Luc Bondy,  kontroverzni švicarski redatelj koji je upravo 'Toscom' otvorio prošlu sezonu u Metropolitan Operi o čemu smo već pisali ovdje.

Ribarske svađe
Subota/10.07./ 00:25/ HRT 2

‘Ribarske svađe‘ su jedno od najizvođenijih djela talijanskog  dramskog pisca Carla Goldonija. Predstava je u režiji Joška Juvančića premijerno izvedena 1996. u kazalištu ‘Gavelli’ i na repertpoaru je ostala 11 godina. Radnja komedije se događa u malom mediteranskom mjestu  gdje djevojke Paškva, Lucijeta, Libera, Uršula i Keka pletu i pričaju, dok  čekaju  muškarce da se vrate iz ribolova. Keka se  želi udati, ali je  premlada za brak, Lucijeta  dogovara vjenčanje s Ivankom koji se sviđa i Keki. Pokraj njih prolazi barkariol Krište, one ga pozovu da nakratko sjedne s njima. ‘Ribarske svađe’ na dalmatinski je dijalekt preveo i prilagodio Ivo Tijardović. U predstavi igraju Joško Ševo, Mirjana Majurec, Ksenija Pajić, Nikša Kušelj, Damir Markovina, Ivica Vidović, Vlasta Knezović, Edita Majić, Matija Prskalo.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI