Login za korisnike

Cavalleria Rusticana

Prvu operu Pietra Mascagnia, u sklopu Riječkih ljetnih noći, umjesto u kazalištu pogledajte na otvorenom…

***

'Cavalleriu Rusticanu' , operu u jednom činu skladao je Pietro Mascagni, dok libreto potpisuju Giovanni Targioni-Tozzetti i Guido Menasci prema poznatoj  drami Giovannia Verge. Veristička opera, prva koju je skladao Pietro Mascagni,   premijerno je  izvedena 17.05.1890 u Rimu uz veliko oduševljenje publike. Od 1893. često se izvodi zajedno s operom 'Pagliacci', skladatelja Ruggera Leoncavalla.

'Cavalleria Rusticana' (Seosko viteštvo) događa se na Uskršnje jutro u sicilijanskome selu. Turiddu, mladi seljanin po povratku iz rata zatječe svoju ljubav Lolu u braku s uspješnim Alfiom. Iz osvete, Turiddu zavodi lijepu i mladu seosku djevojku Santuzzu. Opera započinje Lolinom ljubomorom na Santuzzu, kojoj će se Lola osvetiti ponovnim zavođenjem Turidda. Santuzza saznaje da ju je Turiddo prevario s Lolom, no svejedno ga pokušava spasiti od nesreće koja slijedi kada se Alfio vrati u selo i saznaje za odnos između Turidda i Lole. Alfio izaziva Turiddua na dvoboj pred trgom puni ljudi. Siljedeći sicilijanski običaj, dva suparnika se zagrle i Turiddu u znak prihvaćanja poziva na dvoboj ugrize Alfia za uho, a krv koja potječe znači borbu do smrti. U daljini se čuju glasovi i plač žena te se razabire da je Turiddo poginuo u dvoboju.

'Cavalleria Rusticana' u režiji Ozrena Prohića, imala je premijeru 2002. godine u zgradi HNK Ivana pl.Zajca dok će se ovo ljeto prikazivati na trgu ispred katedrale Sv. Vida.

 


Odgovori