Search
Close this search box.

Cavalleria Rusticana

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Prvu operu Pietra Mascagnia, u sklopu Riječkih ljetnih noći, umjesto u kazalištu pogledajte na otvorenom...
autorski tim funkcija
Nina Simčićšaptač
Branka Kušen Kajdiinspicijent
Guido Menasciautor libreta
Giovanni Targioni-Tozzettiautor libreta
Pietro Mascagniskladatelj
Danijela Maras Mendinkovićkoncertni majstor
Boris Blidaroblikovatelj svjetla
Vesna Marinacinspicijent
Igor Vlajnićkorepetitor zbora
Igor Vlajnićkorepetitor
Ana Anconellikorepetitor
Dalibor Laginjaadaptacija prostora
Ozren Prohićredatelj
Irena Šušackostimograf
Nada Matošević Oreškovićdirigent

'Cavalleriu Rusticanu' , operu u jednom činu skladao je Pietro Mascagni, dok libreto potpisuju Giovanni Targioni-Tozzetti i Guido Menasci prema poznatoj  drami Giovannia Verge. Veristička opera, prva koju je skladao Pietro Mascagni,   premijerno je  izvedena 17.05.1890 u Rimu uz veliko oduševljenje publike. Od 1893. često se izvodi zajedno s operom 'Pagliacci', skladatelja Ruggera Leoncavalla.

'Cavalleria Rusticana' (Seosko viteštvo) događa se na Uskršnje jutro u sicilijanskome selu. Turiddu, mladi seljanin po povratku iz rata zatječe svoju ljubav Lolu u braku s uspješnim Alfiom. Iz osvete, Turiddu zavodi lijepu i mladu seosku djevojku Santuzzu. Opera započinje Lolinom ljubomorom na Santuzzu, kojoj će se Lola osvetiti ponovnim zavođenjem Turidda. Santuzza saznaje da ju je Turiddo prevario s Lolom, no svejedno ga pokušava spasiti od nesreće koja slijedi kada se Alfio vrati u selo i saznaje za odnos između Turidda i Lole. Alfio izaziva Turiddua na dvoboj pred trgom puni ljudi. Siljedeći sicilijanski običaj, dva suparnika se zagrle i Turiddu u znak prihvaćanja poziva na dvoboj ugrize Alfia za uho, a krv koja potječe znači borbu do smrti. U daljini se čuju glasovi i plač žena te se razabire da je Turiddo poginuo u dvoboju.

'Cavalleria Rusticana' u režiji Ozrena Prohića, imala je premijeru 2002. godine u zgradi HNK Ivana pl.Zajca dok će se ovo ljeto prikazivati na trgu ispred katedrale Sv. Vida.

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE