Search
Close this search box.

Čaruga

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Slavonski Robin Hood haračio je Slavonijom radnih godina prošlog stoljeća, a kakvu štetu proizvodi početkom ovog, možete vidjeti u HNK-u. Redateljskim uputama pomaže mu Joško Juvančić.
autorski tim funkcija
Maja Filičić Ivezićasistent redatelja
Zagorka Živkovićkoreograf
Ozren Depoloskladatelj
Suzana Bogdan Pavekšaptač
Višnja Kišinspicijent
Josip Levačićoblikovatelj svjetla
Ivan Kušanautor teksta
Dušan Gojićsuradnik režije
Dušan Gojićjezični savjetnik
Đurđa Janešsuradnik kostimografije
Zvonko Presečkiglazbeni suradnik
Miljenko Sekulićscenograf
Davor Prahasistent scenografa
Doris Kristićkostimograf
Joško Juvančićredatelj
izvođači uloge
Ana BegićTonka
Danko LjuštinaJuraj Ardonjak, veleposjednik
Dušan BućanAdam Žažić, žandarmerijski desetnik
Dušan GojićJosip Zeljić
Goran GrgićBoris Možbolt, mjernik
Hrvoje KahlinaŽandar
Ivan BrkićGiljetić, žandarmerijski kapetan
Josip FilipovićKonobar
Matija IvekovićŽandar
Milan PleštinaJovo Stanisavljević Čaruga
Tomislav Palinić-ČošoŽandar
Vlasta RamljakAnkica
Vlatko DulićGlas Sarosa Lajosa
Žarko PotočnjakMiroslav Frankić, Ardonjakov tajnik

Komedija poznatog pisca i dramatičara Ivana Kušana nastala je prema motivima iz života zloglasnog slavnoskog razbojnika i odmetnika  Jove Stanisavljevića Čaruge, a prva i jedina ovosezonska premijera domaćeg dramskog teksta u HNK redatelju Jošku Juvančiću je drugi susret sa tim komadom, kojeg je već postavio sa svojom klasom na ADU 1999. godine.

Sam Kušan o Čarugi  kaže da je  'teška, ali vjerodostojna tragedija gospodina Jurja Ardonjaka iz Feričanaca u Slavoniji koji je umoren u najneobičnijim okolnostima poradi ljubavi nevjerne mu i bludne supruge što ju je osjećala prema mjerniku Borisu Možboltu, te posredno unajmila lupeškog harambašu Jovu Stanisavljevića zvanog Čaruga, da ga ukine sa života; u kojoj se vidi neizmjerna zloća dotične i mnogih drugih, sljepilo pohlepe, pohote i ostalih poroka, kao i sramotan kraj gotovo svih zlikovaca.'

Iako se ne može ustvrditi je li i stvarni Čaruga, uz dokazane pljačke, ubojstva, i organizirani kriminal bio dostupan i za ekspresno rješavanje bračnih poteškoća, sasvim je sigurno da je svoju zločinačku karijeru započeo nakon novačenja u Austro-Ugarsku vojsku za vrijeme 1. svjetskog rata.  Ubrzo je dezertirao koristeći krivotvorene dokumente, a nedugo nakon toga je počinio i prva ubojstva, zbog kojih je u dobi od 22 godine osuđen na kaznu od četiri godine zatvora. Uspjeva pobjeći iz zatvora, te se pridružuje odmetničkoj družini  'Kolo gorskih tića', koji se predstavljaju kao zeleni kaderaši te tobože radi borbe protiv kapitalizma i promjene državnog ustroja pljačkaju bogate Slavonce. Zbog takvog 'programa' Čarugu nazivaju i 'slavonskim Robinom Hoodom'  , iako je apsolvirao tek prvi dio maksime o oduzimanju bogatima i davanju siromašnima. Bez obzira na manjak profesionalne etike (poubijao je i nekoliko pripadnika svoje družine) Čaruga je sa svojom družinom sasvim je uspješno operirao Slavonijom idućih nekoliko godina, a u povremenim predasima  odlazio je u Zagreb gdje se predstavljao kao bogati gospodin iz Vinkovaca, živio mirnim životom, i liječio se od sifilisa.

Konačni kraj dostigao ga je 1923. kada je uhićen  nakon neuspješnog pokušaja pljačke. Osuđen je na smrt vješanjem, a 1925. od okupljenog mnoštva se oprostio riječima : ' Ja sam Jovan Stanisavljević Čaruga... Moj naklon, gospodine krvniče... Zbogom narode, Čaruga putuje!'.

Karizmatični kriminalac postao je temom nekoliko romana, jednog dokumentarca, Rajko Grlić je o njemu 1991. snimio igrani film, poznat i po nesretnoj odrednici 'posljednji jugoslavenski', a uspješna Kušanova komedija svakih nekoliko godina Čarugu ponovno oživljava na kazališnim daskama. Taj 'pučki igrokaz s pucanjem i umorstvom' praizveden je 1976. u Teatru u gostima, a sada ga redatelj Joško Juvančić po prvi puta dovodi u zagrebački HNK.

2 Responses

  1. zapisi glumca kao gledatelja Kratki dojmovi sa predstave Čaruga novoizvedene u HNK Zagreb,dan subota 18 sati popodne(gledalište popunjeno,)Br 1,odlična glumačka podjela a i izvedba ,predstava sa brzim izmjenama scena,scenografija-ekonomična i praktična (suho šašje i šipražje- no i drugi dijelovi scenografije, poznatog scenografa Sekulica)kostimi pogođeni počev od skoro naturalističke odore D Ljuštine na početku predstave,a i svi kostimi primjereni..Glazbeni ,pjevno koreografski brojevi upečetljivi(Živkovic Presečki)a bome i izvođači vješti(G Grgic,Begic)Gđa Vlasta Ramljak pogođena podjela Ankica Ardonjak a i dobro odglumljena(Potočnjak, Gojic ,Bućan,I Brkic,svi dobri11)Cukar na kraju!! glavnu ulogu-samog Čaruge utjelovio je M Pleština i po koji put potvrdio da je doista kvalitetan Glumac.Redatelj predstave J Juvančić -(konačno kako piše u afiši isti tekst je već režirao (pišem kao gledalac izrežirao,vrlo, gledljivu predstavu)j.matkovic(op.jasno da će kritičari o svemu podrobnije pisati)

  2. dodatak( iako je to POZNATO)!!!,autor tog teksta već puno puta izvođenog,je Ivan Kušan…

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE