Naslovnica > PREDSTAVE > Elling (st)

Elling (st)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U filmskoj je verziji naslovni lik bio norveški kandididat za Oscara, dramska je adaptacija istoimenog romana praizvedena u londonskom Bush Theatreu, a u Hrvatskoj nakon izlaska iz ludnice Elling stanuje u HNK Split.
autorski tim funkcija
Ingvar Ambjørnsenautor predloška
Simon Bentautor teksta
Jasminka Petek Krapljanautor scenskog pokreta
Srđan Barbarićoblikovatelj svjetla
Jasmin Novljakovićredatelj
Zlatko Kauzlarić Atačscenograf
Sonja Obradovićkostimograf
Belmondo Milišaprevoditelj
Mirko Krstičevićskladatelj
izvođači uloge
Andrijana VickovićReidun Nordsleten
Arijana ČulinaReidun Nordsleten
Enes KiševićAlfons Jorgensen
Josip ZovkoFrank Ashley
Nenad SrdelićElling
Nikola IvoševićKjell Bjarne
Tajana JovanovićReidun Nordsleten

Elling je četrdesetogodišnjak koji je cijeli život proveo uz majku, da bi ga nakon majčine smrti država smjestila u instituciju za mentalno oboljele, smatrajući ga nesposobnim da se brine sam za sebe. Međutim, kako je Elling ipak samo lakše zaostao, nakon nekog vremena procijenili su da bi ga, uz povremene kontrole, mogli pustiti da pokuša ostvariti samostalan život.

I tako se Elling nakon dvije godine boravka u instituciji, našao u stanu zajedno s još jednim bivšim štićenikom iste, s kojim je i u instituciji dijelio sobu, Kjellom Bjarneom. Država im je osigurala stan u Oslu, a njih dvojica moraju dokazati da su sposobni nositi se s ‘vanjskim svijetom’. Dok je Elling opsesivno uredan, neurotičan, agorafobičan i blagoglagoljiv, Kjell je čovjek od malo riječi (koje su uglavnom vezane uz žene i hranu), potpuno nezainteresiran za higijenu i pristojnost, te njih dvojica moraju, između ostalog, pokušati pronaći zajednički jezik, kako ih neslaganje ne bi koštalo novostečene slobode…

Komedija o neobičnom paru, koja se naslanja na dugogodišnju dramsku tradiciju ‘neobičnih’ muških parova, poput Estragona i Vladimira, te Stanleya i Olija, nastala je prvo kao film prema romanu norveškog pisca Ingvara Ambjørnsena, te je nakon međunarodnog uspjeha, koji je uključio i nominaciju za nagradu Oscar, roman poslužio i kao inspiracija za istoimenu adaptaciju britanskom dramatičaru Simonu Bentu, a drama je praizvedena u londonskom Bush Theatreu 2007.

Režiju ove crne komedije u splitskom HNK potpisuje Jasmin Novljaković, scenograf je Zlatko Kauzlarić Atač, kostimografkinja Sonja Obradović, dok je za scensku glazbu zaslužan Mirko Krstičević.

4 Responses

  1. crtice pjesnik glumac,Enes Kišević koji je evo promovirao i još jednu knjigu nakon(GREEN PIRAMIDS, VODA JE MOJA MATI etc etc)(i bio cio život samostalni),je konačno )potpisao i jedan ZVANIČNIJI!! ugovor sa Teatarskom kućom -HNK Split.sa projektom Elling.-(bolje ikad nego nikada)

  2. Prevoditelj-teksta Eilling,je kako piše Belmondo Miliša(čija GLUMAČKA sudbina,nakon diplome ADU),je također story za sebe…

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE