Naslovnica > PREDSTAVE > Metak za sve

Metak za sve

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kome je sve autor teksta Dušan Spasojević namijenio metak, saznajte na Sušaku. Za HKD Teatar dramu mladog autora postavio je redatelj Nemanja Ranković.
autorski tim funkcija
Dušan Spasojevićautor teksta
Ana Marija Prelogkoreograf
Franjo Carprevoditelj
Nemanja Rankovićredatelj
Duško Rapotec Uteskladatelj
Ljerka Hribarscenograf

'Metak za sve'  ili drama u 24 krnja prizora, smještena je u srpski narkomanski milje. Uz pozamašnu količinu nasilja, koja se s obzirom na društveni sloj može i očekivati,  bavi se i, opet očekivanom, spregom vlasti i kriminala. Glavni lik je Svetac, za jedne ratni heroj, a za druge obični kriminalac, koji je nadimak zaradio ubijajući one koji su ga preklinjali za milost. Godinama dila drogu, uz prešutni dogovor s Ivanom, prijateljem iz mladih dana i policajcem, koji ga, iako mu stalno prijeti da će ga zatvoriti, pušta da to čini jer ima zaštitu ljudi na visokim položajima.

Drama također govori o odgovornosti obitelji, tj. nemogućnosti obitelji da zadrži svoje mjesto i utjecaj nad sudbinom pojednih svojih članova, te odabire lakši put - šutnju. Obitelj koja zatvara oči nad nedjelima jer joj je tako omogućen prividno lagodan život, još je jedna metafora za društvo koje se raspada i odlazi u nepovrat, bez ikakvih smjernica.

Dušan Spasojević domaćoj je publici poznat kao autor drame 'Odumiranje' koja je 2007. nagrađena na Festivalu malih scena. Dramski prvijenac nepoznatog mladog autora režirao je Egon Savin u Ateljeu 212, a autor je zatim diplomirao na akademiji Braće Karić upravo dramom 'Metak za sve', te mu je sljedeća drama, 'Zločin nad divljim zverima' izvedena u SNP Novi Sad u režiji Borisa Liješevića.

Za hrvatsku mu se izvedbu 'Metka za sve' pridružio i redatelj Nemanja Ranković, koji je se režijom počeo baviti uz glumačku karijeru. Glumu je diplomirao u Novom Sadu, a zatim je na beogradskom Univerzitetu umetnosti magistrirao te postao najmlađi umjetnički direktor u Srbiji – u Narodnom pozorištu Užice.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE