Login za korisnike

Metak za sve

Kome je sve autor teksta Dušan Spasojević namijenio metak, saznajte na Sušaku. Za HKD Teatar dramu mladog autora postavio je redatelj Nemanja Ranković.

***

'Metak za sve'  ili drama u 24 krnja prizora, smještena je u srpski narkomanski milje. Uz pozamašnu količinu nasilja, koja se s obzirom na društveni sloj može i očekivati,  bavi se i, opet očekivanom, spregom vlasti i kriminala. Glavni lik je Svetac, za jedne ratni heroj, a za druge obični kriminalac, koji je nadimak zaradio ubijajući one koji su ga preklinjali za milost. Godinama dila drogu, uz prešutni dogovor s Ivanom, prijateljem iz mladih dana i policajcem, koji ga, iako mu stalno prijeti da će ga zatvoriti, pušta da to čini jer ima zaštitu ljudi na visokim položajima.

Drama također govori o odgovornosti obitelji, tj. nemogućnosti obitelji da zadrži svoje mjesto i utjecaj nad sudbinom pojednih svojih članova, te odabire lakši put - šutnju. Obitelj koja zatvara oči nad nedjelima jer joj je tako omogućen prividno lagodan život, još je jedna metafora za društvo koje se raspada i odlazi u nepovrat, bez ikakvih smjernica.

Dušan Spasojević domaćoj je publici poznat kao autor drame 'Odumiranje' koja je 2007. nagrađena na Festivalu malih scena. Dramski prvijenac nepoznatog mladog autora režirao je Egon Savin u Ateljeu 212, a autor je zatim diplomirao na akademiji Braće Karić upravo dramom 'Metak za sve', te mu je sljedeća drama, 'Zločin nad divljim zverima' izvedena u SNP Novi Sad u režiji Borisa Liješevića.

Za hrvatsku mu se izvedbu 'Metka za sve' pridružio i redatelj Nemanja Ranković, koji je se režijom počeo baviti uz glumačku karijeru. Glumu je diplomirao u Novom Sadu, a zatim je na beogradskom Univerzitetu umetnosti magistrirao te postao najmlađi umjetnički direktor u Srbiji – u Narodnom pozorištu Užice.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI