Login za korisnike

Priča o svjetlu

Što je to svjetlo, gdje se i kako pojavljuje, i kakva je njegova suprotnost – tama, djeci od 1,5 godine (a i zainteresiranim starijima) pokušat će objasniti Ivica Šimić u Maloj sceni.

***

Nakon Priče o oblaku i Priče o kotaču, stiže i Priča o svjetlu. Ove tri predstave jedine su  predstave u Hrvatskoj namijenjene djeci mlađoj od tri godine. Kao i prethodne dvije, i Priču o svjetlu osmislio je i režirao Ivica Šimić.

U Priči o svjetlu osim klasičnog odnosa svjetlo/tama koji oduvijek simboliziraju dobro/zlo, istražuju se i različiti izvori svjetlosti te kako ona utječe na svakodnevni život. No Šimić se svjetlom ne bavi samo kao fizičkom pojavom, propituje pojam svjetlosti i s filozofskog i semantičkog aspekta. Pitate se što sve to znači djeci staroj godinu i pol? Ne brinite, u Maloj sceni imaju mnogo iskustva s mališanima.

 

'Kao što smo u Padobrancima na početku istraživali gravitaciju i silu privlačenja, a postupno došli do priče o ljudskim odnosima i privlačenju među ljudima, na isti način želimo istražiti i pojam svjetla te njegovu suprotnost, mrak, odnosno dobro i zlo te vidjeti do kojih nas razina to istraživanje može dovesti. Ne želimo pri tome biti didaktični niti samo zabaviti i fascinirati atraktivnošću svjetlosnih efekata. Želimo prije svega uspostaviti kontakt s najmlađom djecom i vidjeti možemo li i do koje mjere usaditi u njih osjećaj ljepote i ugodu koju će poslije, tijekom odrastanja, možda, identificirati kao osjećaj lijepog.'


autorski tim
Vedrana KlepicaVedrana Klepicadramaturg
Željka Fabijanić Šaravanjaoblikovatelj svjetla
Ivica Šimićredatelj
Vitomira Lončarproducent
Hana Leticakostimograf
Dinka JeričevićDinka Jeričevićscenograf

izvođači
Ivica Šimić

Odgovori