Login za korisnike

Lizistrata

Kako bi ih spriječile u odlasku u još jedan (nepotrebni) rat, atenske žene muževima odluče uskratiti – seks. A kakve to veze ima s Hrvatskim saborom, saznajte u HNK Ivana pl. Zajca gdje Aristofanovu komediju režira gost iz Mađarske Róbert Alföldi.

***

U riječkome HNK-u Ivan pl. Zajca bit će premijerno prikazana 'Lizistrata' u režiji gosta redatelja iz Mađarske Róberta Alföldia, kojom prvakinja kazališta, glumica Olivera Baljak ujedno slavi 30 godina umjetničkoga rada.

'Lizistrata' je komedija antičkog komediografa Aristofana (448 pr.Kr- 385 pr.Kr), koji je živio u vrijeme peloponeskih ratova i opadanja moći Atenske države. Upravo se u 'Lizistrati' zalaže za pacifizam i ideju o primirju i ujedinjenju dva grčka grada države - Atene i Sparte, koje su u to vrijeme ratovale. Komedija se zapliće kada žene odluče bojkotirati spolne odnose, na što ih je nagovorila Lizistrata, sve dok muškarci ne okončaju rat i potpišu primirje - a oni im zauzvrat prijete lomačom. Komad je izazvao veliku pažnju kasnijih kritičara  zbog prikaza odnosa među spolovima, seksualnosti i opscenosti, dok ga neki smatraju prvim feminističkim i pacifističkim tekstom.

U ovome uprizorenju 'Lizistrate' pokušava se prikazati druga, tamnija strana komedije, te će se postaviti pitanja na temu identiteta, morala i čovječnosti, tako da scena za pojedine prizore iz komedije izgleda poput parlamenta, točnije Hrvatskog sabora.

Róbert Alföldi, glumac, pisac i redatelj, rođen je 1967.godine,  a studij glume je završio 1991. na  Filmsko-kazališnoj akademiji u Budimpešti. Tijekom studija igra poznate uloge - Figara, Richarda III, Macbetha i Raskoljnikova, a odmah po završetku studija dobiva angažman u Vigszinhazu, nacionalnom Komičnom kazalištu. Osobna kriza i prekid ljubavnog odnosa bio mu je poticaj da se započne baviti režijom, stoga je prva predstava koju je režirao 'Tristan i Izolda'.  Od tada je režirao u brojnim mađarskim i svjetskim kazalištima, kao i na mađarskom radiju. Prva opera koju je režirao je 'Faust', nastao 2003. godine u francusko-mađarskoj koprodukciji.
2008. godine javlja se na natječaj i dobiva mjesto umjetničkog ravnatelja Nacionalnog teatra u Budimpešti.


Odgovori