Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV pregled br. 5/2010

Tjedni TV pregled br. 5/2010

Portret Borisa Dvornika, Purcellovi 'Enej i Didona' iz pariške 'Opere comique', najpoznatije arije iz opere 'Don Giovanni' prikazane kao animirani film, 'Morana' i putovanje s Peterom Sellarsom, očekuju vas na TV ovog tjedna...
Share on facebook
Share on twitter

Anna Netrebko i Rolando Villazon u Pariškom 'Théâtre des Champs-Elysées'
Ponedjeljak/ 01.02/ 06:00/ ARTE

Već uobičajena  repriza  koncerta prikazanog na Arteu. Po prvi put su se  Anna Netrebko, ruska sopranistica i Rolando Villazon, meksički tenor pojavili kao par opernih solista zajedno u Francuskoj.
Ulaznice za koncert 28. ožujka 2007. u ‘Théâtre des Champs-Elysees’ u Parizu  brzo su rasprodane. ARTE  pokazuje više  ulomaka iz programa: poznate arije i duete iz talijanskih i španjolskih opera – skladatelja kao što su Verdi, Ponchielli, Catalani, Puccini…

Po ure s Borisom Dvornikom
Ponedjeljak/ 01.02/17:12/ HRT PLUS

Emisija je portret  poznatoga splitskog glumca Borisa Dvornika. Boris Dvornik rođen je  16.04.1939. u Splitu. Manje je poznato da se školovao za električara, potom  završava  Srednju glumačku školu u Novome Sadu,  i upisuje se na zagrebačku Akademiju dramske umjetnosti. Debitirao je u filmu Franca Štigleca 'Deveti krug'  1960.godine, slijede uloge u  filmovima Branka Bauera i Antuna Vrdoljaka, vrlo brzo postaje iznimno popularan. Popularnosti su pridonjele uloge Roka Prča u  seriji ' Naše malo misto' i uloga Meštra u 'Velom mistu'. Osim na filmu i televiziji, Boris Dvornik je glumio u  Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Boris Dvornik preminuo je 24.03.2008 od srčanog udara u svome domu u Splitu.

Enej i Didona
Ponedjeljak/ 01.02./ 22:10/ ARTE
Nedjelja /07.02/ 05:55/ ARTE

Snimka poznate barokne opere Henrya Purcella iz pariške 'Opere comique' u režiji engleske redateljice Deborah Warner. To je opera nastala prema mitu o Eneju i Didoni,  iz Vergilijeve 'Eneide'. Eneja, trojanski junak odlazi iz Troje, nakon poraza od Grka, u svojim lutanjima dolazi do obala Kartage, gdje susreće Didionu, kraljicu Kartage koja se nakon smrti muža zavjetovala da se više nikada neće udati. Eneja se zaljubi u Didonu i moli je da se uda za njega, no umiješaju se bogovi i zle čarobnice te podsjete Eneju na njegove dužnosti na obalama Italije... Opera 'Enej i Didona' praizvedena je 1689. u  Chelseau. Za ovu izvedbu redateljica je izmijenila prolog  koristeći se tekstovima T.S. Eliota, Teda Hughesa i W.B.Yeatsa o mitu Dijane i Akteona. Ulogu Eneje pjeva Christopher Maltman dok švedska mezzosopranistica Malena Ernman nastupa u ulozi Didone.

Arije Tebalda
Utorak/ 02.02/ 13:50/ ARTE

Najpoznatije arije iz opere 'Don Giovanni' prikazane kao animirani film. Opera 'Don Giovanni' je  premjerno izvedena u praškom državnom kazalištu 1787. godine, kao inspiracija za libreto poslužile su legende o poznatome ljubavniku Don Juanu, glazbu za operu u dva čina skladao je W.A. Mozert dok libreto potpisuje Lorenzo de Ponte.

Plesni susreti
Srijeda/ 03.02/ 04:00/ ARTE

'Plesni susreti’ je autorski projekt  koreografskog dvojca Dominiquea Hervieusa i Joséa Montalvoa koji zajedno rade od 80-ih. Zamišljen je kao prepiska između koreografa i plesača iz cijeloga svijeta putem kratke snimljene koreografije, a tema tih kratkih koreografija su plesni susreti. Uz snimljene plesne sekvence, uz svaku koreografiju pojavljuje se i rodni grad pojedinog koreografa. Kettly Noël je snimila  dvoje djece na obali Nigera u Bamakou, Hafiz Dhaou i Aicha M’Barek su  plesali  i pjevali na tradicionalnoj  farmi u Tunisu,  dva studenta kraljevskog baleta iz Kambodže plešu u povijesnim vrtovima Phnom Penhna… Plesači su na taj način ispričali priče o  svome društvu, porijeklu i svom odnosu prema vlastitom  životu i kulturi. Film je nagrađen na međunarodnom festivalu ‘Zlatni Prag’ s dvije nagrade.

Noć u kazalištu: Jakov Gotovac: Morana
Subota/06.02/ 00:00/ HRT 2

'Morana' je prva opera koju je skladao Jakov Gotovac prazivedena je 1930. godine u Brnu, isti ansambl izvodi je sljedeće godine u Pragu, a krajem 1931. 'Morana'  dolazi na repertoar opere zagrebačkog HNK-a.  'Morana' je narodna opera,  radnje smještene na selu i ljubavnoga zapleta sa sretnim završetkom.

Opera box
Nedjelja/ 07.02/ 9.25/ HRT 1

Na putu s Peterom Sellarsom
Nedjelja/  07.02/ 10:00/ ARTE

Dokumentarni film o opernom i kazališnom redatelju Peteru Sellarsu. Filmski redatelj Mark Kidel je u razboblju od dvije godine pratio Petera Sellarsa na svim njegovim putovanjima: u Santa Fe, Los Angeles, Veneciju, Beč.
Peter Sellars je postao  poznat po Mozartovoj trilogiji koja je igrala 80ih u New Yorku i zatim po cijelome svijetu. Dokumentarac prikazuje  Sellarsa na probama, nastavi i dok je radio na projektu ' New Crowned Hop'  u Beču povodom Mozartove godine 2006. Djelovi filma snimljeni su i u redateljevom domu u Los Angelesu gdje  Peter Sellars iznosi svoje stavove o  duhovnome razumijevanju umjetnosti, o estetici i politici.  U filmu su prikazani prizori opera, koje je režirao te intervjui  s  Gérardom Mortierom, Georgesom Tsypinom, Kaijom Saariaho i Osvaldom Golijovim.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE