Naslovnica > PREDSTAVE > Seviljski brijač (ri)

Seviljski brijač (ri)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dolenčićev Seviljeski brijač dobio je i svog suparnika - HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci Rossinijevo je remek - djelo dao u ruke Ozrenu Prohiću i Nadi Matošević, i... pokojem dileru.

Nakon onog zagrebačkog, još jedan Seviljski brijač nam je na pomolu. A zašto i ne? Gradivo nije loše ponavljati na dobrim stvarima, a kada je u pitanju opera buffa – čini se da je Rossinijevo razigrano djelo u samom vrhu te kategorije.

Dakle, opera u dva čina, skladatelja Gioacchina Rossinija, i po libretu Cesara Sterbinija. Sterbini je inspiraciju pronašao u vrlo poznatoj i popularnoj drami Pierrea Beumarchaisa iz trilogije o Figaru - Seviljski brijač ili uzaludan oprez iz 1775. godine. Premijera ove poznate drame upriličena je 20. veljače 1816. pod imenom - Almaviva ili uzaludan oprez, u Teatru Argentina u Rimu, i to iz čistog razloga što je u to vrijeme već postojala opera pod nazivom Seviljski brijač! A nju je napisao skladatelj Giovanni Paisiello i izvedena je premijerno 1782. godine u Sankt Petersburgu.

Iz dužnog poštovanja mladi Rossini molio je Paisiella da mu dopusti da sklada operu istog sadržaja, što je ovaj i dopustio smatrajući kako ne postoji mogućnost da će Rossini skladati operu bolju od njegove, čak naprotiv - očekivajući njegov potpuni neuspjeh. Ipak, godine 1816. nakon samo jedne lošije premijerne izvedbe, Rossinijev Almaviva je postao nevjerojatan uspjeh, a Paisiello je, hm, - umro!

A siže je sljedeći: Grof Almaviva neizlječivo je zaljubljen u Rosinu koja živi zatočena kod ljubomornog doktora Bartola. Svi Almavivini planovi da izvede Rosinu iz kuće propadaju, pa se odlučuje pitati za savjet stručnjaka-lokalnog brijača (da, brijača!) – Figara. Naravno, Figaro za sva svoja mudra djela biva dobro plaćen, a prva mu je ideja da se Almaviva preruši u pijanog vojnika i tako uđe u kuću doktora Bartola. I tako Almaviva uspijeva predati Rosini poruku, no Bartolo je sada već sumnjičav, i zove stražu koja izbacije Almavivu.
Sljedeći Figarov plan jest da se Almaviva preruši u učitelja klavira, i dođe umjesto Basilia za kojeg će reći da je bolestan, a koji inače daje poduke pjevanja Rosini, i koji je inače Bartolov prijatelj i istomišljenik. Almaviva maskiran u učitelja, kako ne bi bio sumnjiv, otkriva Bartolu lažirano pisamce u kojemu se Almaviva otkriva Rosini tek kao posluga, a ne zapravo grof. Rosina je na to naravno izbezumljena. Na to ulazi u kuću Basilio ali ga Almaviva podmiti novcem, pa ovaj doista odglumi da je bolestan, no Bartolo ponovno postaje sumnjičav, te istjera sve van iz kuće i traži bračni ugovor za sebe i Rosinu. No, Figaro i Almaviva sad ulaze kroz prozor i dok Bartolo nije prisutan Rosina i Almaviva se pomiruju te potpisuju bračni ugovor pred svjedocima Figarom i Basiliom, kojem se prijeti smrću ako išta pokušava spriječiti. Bartolo dolazi prekasno, no ipak ga uspijevaju smiriti dajući mu Rosinin miraz.

U HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, ovaj vrhunac buffo opere možete pogledati pod dirigentskom palicom Nade Matošević, te u režiji Ozrena Prohića koji je cijeloj priči odlučio dati suvremeni dah, pa tako na sceni neće nedostajati ni Barbie kućica, a ni narko-dilera.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter