Search
Close this search box.

Seviljski brijač (ri)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dolenčićev Seviljeski brijač dobio je i svog suparnika - HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci Rossinijevo je remek - djelo dao u ruke Ozrenu Prohiću i Nadi Matošević, i... pokojem dileru.
autorski tim funkcija
Gioachino Rossiniskladatelj
Pierre Beumarchaisautor predloška
Amela Vilićkostimograf
Cesare Sterbiniautor libreta
Staša Zurovackoreograf
Dalibor Laginjascenograf
Ozren Prohićredatelj
Nada Matošević Oreškovićdirigent

Nakon onog zagrebačkog, još jedan Seviljski brijač nam je na pomolu. A zašto i ne? Gradivo nije loše ponavljati na dobrim stvarima, a kada je u pitanju opera buffa – čini se da je Rossinijevo razigrano djelo u samom vrhu te kategorije.

Dakle, opera u dva čina, skladatelja Gioacchina Rossinija, i po libretu Cesara Sterbinija. Sterbini je inspiraciju pronašao u vrlo poznatoj i popularnoj drami Pierrea Beumarchaisa iz trilogije o Figaru - Seviljski brijač ili uzaludan oprez iz 1775. godine. Premijera ove poznate drame upriličena je 20. veljače 1816. pod imenom - Almaviva ili uzaludan oprez, u Teatru Argentina u Rimu, i to iz čistog razloga što je u to vrijeme već postojala opera pod nazivom Seviljski brijač! A nju je napisao skladatelj Giovanni Paisiello i izvedena je premijerno 1782. godine u Sankt Petersburgu.

Iz dužnog poštovanja mladi Rossini molio je Paisiella da mu dopusti da sklada operu istog sadržaja, što je ovaj i dopustio smatrajući kako ne postoji mogućnost da će Rossini skladati operu bolju od njegove, čak naprotiv - očekivajući njegov potpuni neuspjeh. Ipak, godine 1816. nakon samo jedne lošije premijerne izvedbe, Rossinijev Almaviva je postao nevjerojatan uspjeh, a Paisiello je, hm, - umro!

A siže je sljedeći: Grof Almaviva neizlječivo je zaljubljen u Rosinu koja živi zatočena kod ljubomornog doktora Bartola. Svi Almavivini planovi da izvede Rosinu iz kuće propadaju, pa se odlučuje pitati za savjet stručnjaka-lokalnog brijača (da, brijača!) – Figara. Naravno, Figaro za sva svoja mudra djela biva dobro plaćen, a prva mu je ideja da se Almaviva preruši u pijanog vojnika i tako uđe u kuću doktora Bartola. I tako Almaviva uspijeva predati Rosini poruku, no Bartolo je sada već sumnjičav, i zove stražu koja izbacije Almavivu.
Sljedeći Figarov plan jest da se Almaviva preruši u učitelja klavira, i dođe umjesto Basilia za kojeg će reći da je bolestan, a koji inače daje poduke pjevanja Rosini, i koji je inače Bartolov prijatelj i istomišljenik. Almaviva maskiran u učitelja, kako ne bi bio sumnjiv, otkriva Bartolu lažirano pisamce u kojemu se Almaviva otkriva Rosini tek kao posluga, a ne zapravo grof. Rosina je na to naravno izbezumljena. Na to ulazi u kuću Basilio ali ga Almaviva podmiti novcem, pa ovaj doista odglumi da je bolestan, no Bartolo ponovno postaje sumnjičav, te istjera sve van iz kuće i traži bračni ugovor za sebe i Rosinu. No, Figaro i Almaviva sad ulaze kroz prozor i dok Bartolo nije prisutan Rosina i Almaviva se pomiruju te potpisuju bračni ugovor pred svjedocima Figarom i Basiliom, kojem se prijeti smrću ako išta pokušava spriječiti. Bartolo dolazi prekasno, no ipak ga uspijevaju smiriti dajući mu Rosinin miraz.

U HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, ovaj vrhunac buffo opere možete pogledati pod dirigentskom palicom Nade Matošević, te u režiji Ozrena Prohića koji je cijeloj priči odlučio dati suvremeni dah, pa tako na sceni neće nedostajati ni Barbie kućica, a ni narko-dilera.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE