Login za korisnike

Žrtve zemljopisa

U najnovijem zajedničkom projektu, Miran Kurspahić i Rona Žulj problematiziraju ispremiješanost globalne i lokalne politike te njihov utjecaj na umjetničko djelovanje.

***

Nakon što su se predstavili na međunarodnom projektu Connections, redateljsko – dramaturški tandem kojeg čine Miran Kurspahić i Rona Žulj imat će premijeru najnovije zajedničke predstave Žrtve zemljopisa u domaćem im Teatru &td. Sudjelovanje u projektu osigurala im je Nataša Rajković, voditeljica Kulture promjene, domaće institucije koja je bila jedna od organizatora i koproducenata cijele manifestacije. Connections je koncipiran kao transkulturni i interdisciplinarni mentorski program, a Kurspahić i Žulj bili su jedni od šest sudionika iz čitave Europe. Na festivalu Spielart tek će biti izvedena 27. i 28. studenog, i to nakon premijere u Zagrebu.

Osim o temi, službena najava koju niže prenosimo ne odaje baš puno, pa po eventualna iznenađenja morate otići u Teatar &td. A evo što stoji u najavi:
Miran Kurspahić  i Rona Žulj projekt su nazvali 'Žrtve zemljopisa' kako bi se u ovom kazališnom projektu referirali na geografske, geopolitičke, političke, sociološke, sociopolitičke pa i sasvim osobne aspekte bivstvovanja u pred-europskoj im domovini. Ta građa, na prvi pogled usko unutar-kazališno orijentirana, postaje široko relevantna, a problemi i promišljanja vanjski primjenjiva, baveći se pitanjima mikropolitike i politike umjetnosti, privatnih mehanizama djelovanja i preslika tih mehanizama u nečijem umjetničkom djelovanju, stvaranja scenskog, privatnog i autorskog identiteta, prezentaciji identiteta pred drugime i pomoću drugoga, pitanjima pripadnosti i želje da se istupi, da se prezentira.“Odgovori