Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Dodijeljeni MESS-ovi Zlatni lovorovi vijenci

Dodijeljeni MESS-ovi Zlatni lovorovi vijenci

Na svečanosti otvaranja Zlatni je lovorov vijenac MESS-a za izniman doprinos teatarskoj umjetnosti dodijeljen dirigentu Oskaru Danonu, dok mu se dan kasnije pridružio i EastWest Centar.
Share on facebook
Share on twitter

Oskar Danon (1913.) poznati je bosanskohercegovački dirigent i skladatelj, nekadašnji ravnatelj beogradske Opere, Slovenske filharmonije te Beogradske filharmonije. Dirigirao je orkestrima širom svijeta, predavao na Muzičkoj akademiji u Beogradu, a zaslužan je i za 'izvoz' brojnih suvremenih, kao i onih manje suvremnih skladatelja s područja bivše Jugoslavije.

MESS je ove godine odlučio obilježiti sedamdesetu godišnjicu sarajevske skupine Collegium artisticum, čiji je Oskar Danon, uz Voju Dimitrijevića, Jahiela Fincija i Anu Rajs, bio istaknuti član, a riječ je o grupi mladih intelektualaca i umjetnika koja je od 1939. do 1941., kad je grupa zabranjena, organizacijom raznih događanja i brojnim umjetničkim radovima, člancima, kritikama pružala otpor fašizmu. Između ostalog, grupa je utjecala na nastanak Kamernog teatra 55, koji je kasnije pak bio među zaslužnima za osnivanje MESS-a.

Oskar Danon, koji je jedini još uvijek živi član skupine, okupljenima se u subotu obratio s video ekrana iz Baške na otoku Krku, gdje već godinama živi, te svečano otvorio festival.

Drugi Lovorov vijenac dodijeljen je East West Centru i njegovom osnivaču Harisu Pašoviću. Direktor MESS-a Dino Mustafić istaknuo je ovom prilikom kako će time 'nagrada doći u ruke instituciji koja na potpuno nov, kreativan i hrabar način stvara teatar koji provocira, koji je angažiran i koji predstavlja jedinstvenu, i slobodno mogu reći, revolucionarnu pojavu u teatarskoj produkciji ne samo u BiH, nego i šire.'

East West Centar osnovan je 2005. godine, a prva predstava bio je ‘Hamlet’ smješten u Otomansko carstvo, koju je imala prilike vidjeti i zagrebačka publika.

Ovogodišnji MESS održava se, podsjetimo, od 16. do 26. listopada u Sarajevu, Goraždu i Srebrenici, a u četiri programske selekcije publika će imati prilike vidjeti dvadesetak predstava renomiranih autora iz regije i šire, dok su studentima i mladim kazališnim profesionalcima namijenjene radionice, a festival uz glavni program nudi i niz popratnih sadržaja.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE