58. MESS

Festivalska direkcija objavil aje program predstojećeg 58. Festivala MESS koji će se održati od 29. rujna do 6. listopada 2018. godine.
Share on facebook
Share on twitter

Slijedeći centralnu temu Otvoreni za sve, 58. Festival MESS službeno će u subotu 29. rujna u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoriti istoimena predstava argentinske rediteljice i koreografkinje Constanze Macras, a publika će sveukupno imati priliku pogledati predstave iz 16 država i sa 4 kontinenta.

Govoreći o procesu odabira predstava, programski direktor festivala MESS, Dino Mustafić, naglasio je da je danas mnogo teže izvršiti selekciju predstava nego ranije, posebno iz razloga što je u vremenu mass medija prepoznavanje novih imena i nove poetike poseban izazov. “Pored svog istraživačkog karaktera Festival MESS ima i funkciju edukacije. Ove godine imat ćemo raznolike forme i žanrove. Bit će tu dramskog i savremenog plesa, dokumentarnog i forumskog teatra pa sve do teatra baziranog na muzici. Od MESS-a se očekuje da bude multikulturalan, da otvara prozor u najširi svijet, da ostane promoter radikalnog, modernog i kosmopolitskog, te smo takve predstave i birali“, naveo je Mustafić te dodao da je MESS uvijek bio mimo lokalnog trenda klaustrofobije i mimo domaćeg mainstreama koji postaje konzervativan i konvencionalan.

Predstava Otvoreni za sve uz muziku i ples govori o Romima kao velikoj europskoj manjini, načinu njihovog života u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj te o diskriminaciji, siromaštvu i nasilju. Prvi put na MESS dolazi avangardna slovenska trupa Via Negativa. Grupa etabliranih stvaralaca sa velikim brojem ljudi koji igraju u drugim teatrima, igrat će predstavu Deveta koja govori o granici između čovjeka i životinje.

Iz Rumunjske na 58. MESS sa svojom predstavom stiže i jedan od najboljih europskih reditelja, Mihai Maniutiu. Izuzetno vizualna predstava Rambuku igrat će na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, a govori o ljubavi kroz povijest i materiju. O odnosu obitelji i mogućnosti osobnog odabira u trenutku društvenog pritiska kroz predstavu Ono što nedostaje Zagrebačkog kazališta mladih, govori rediteljica Selma Spahić.

Na MESS se ove godine vraća i talijanska trupa Collecttivo CineticO, koja je prije nekoliko godina dobila i nagradu publike. Ovaj put predstavit će se sa brzim i dinamičnim komadom Sylphidarium-Maria Taglioni na podu, u kojem se bave pitanjem tijela kad je subjekt ili kad postaje seksualni objekt. Poljska trupa Komuna Warszawa sa predstavom Cezary polazi u rat, na duhovit i radikalan način kroz muzičku formu propitivat će teme koje su opsesivne u našem društvu, a tiču se prijeratne i postratne zbilje.

Publika će na 58. Festivalu MESS moći pogledati i apstraktnu koreografsku predstavu Ti nisi onaj koji će živjeti dugo koja stiže iz Česke Republike dok će belgijsko-nizozemska koprodukcija Chrisa Keulemansa i Enkidua Khladea predstaviti dokumentaristički teatar u komadu Bagdad.

Predstava Alessandra Serre Macbettu koja dolazi sa Sardinije, specifičan je oblik etno-ambijentalnog teatra koji kroz klasičan pristup rađa neka nova značenja. Predstava Palmira iz Velike Britanije govori o za MESS veoma važnom odnosu prema kulturno-historijskom naslijeđu i tome zašto su politike uništenja opasne za civilizacijske vrednote.

Gdje počinje radikalno zlo, zašto dođu bijeda i siromaštvo i zašto tada izgubimo svaki etički korektiv? Odgovore na ova pitanja ponudit će predstava Carstvo mraka autora Igora Vuka Torbice nastala u produkciji Narodnog pozorišta Srbije. Vizualna i bez govora, predstava Besmrtnost iz Irana priča je o čovjeku umornom od svog životnog stila koji emigrira u svijet snova.

Na MESS-u nagrađivani reditelj, Andras Urban, publici će se predstaviti sa svoja dva komada. Bordel Balkan, predstava je rađena na Kosovu i govori o balkanskim mitovima i odnosu prema zločinu. Predstava Leptir nastala u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom, potpuno dekonstruira pojam obitelji, tradicionalne mitove i stereotipe o crnogorskom društvu te pokazuje koliko iza nekih floskula ima licemjerja.

Njemačko-kamerunska koprodukcija u predstavi Fin de Mission govori o savremenom ropstvu kroz glazbenu, plesnu i dramski formu, dok Groznica koja stiže iz Sjedinjenih Američkih Država kao interaktivna i forumska predstava obrađuje temu individualne i kolektivne odgovornosti i naše spremnosti da to propitujemo u teatru.

Dječiji program Mali MESS sadržavat će 4 predstave i nekoliko radionica sa značajnom interakcijom sa djecom. Odabir predstava za domaću  selekciju još uvijek je u tijeku i bit će objavljen u lipnju. Ovogodišnji selektor domaće produkcije je kazališni kritičar i teatrolog, Aleksandar Milosavljević.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI