Naslovnica > VIJESTI > Nagrade MESS-a

Nagrade MESS-a

Dodjela nagrada trebala se održati sinoć u ponoć, ali je odgođena za danas u podne i to "između ostalog iz sigurnosnih razloga". Dvije nagrade stižu i u Hrvatsku.
Share on facebook
Share on twitter

Odluku o odgodi dodjele potvrdio je jučer Oslobođenju PR festivala Emir Muhamedagić, navodeći da je ceremonija odgođena, kako je rekao, između ostalog iz sigurnosnih razloga.

Dodjela je održana u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo, a odluke je priopćio žiri u sastavu predsjednik, Ermin Bravo, dramski pisac i dramaturg, Dino Pešut i teatrolog i dramaturg, Zoltan Galovits.

Grand Prix – “Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini”
Kralj Ubu“, SNG Drama Ljubljana, Slovenija

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg/u reditelja/icu
Jernej Lorenci za predstavu “Kralj Ubu“, SNG Drama

Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje
Jernej Šugman za ulogu u predstavi “Kralj Ubu

Nagrada “Jurislav Korenić“ za najboljeg mladog/u reditelja/icu
Nina Rajić Kranjac za predstavu “Konferencija ptica“

Nagradu “Rejhan Demirdžić” za najboljeg/u mladog/u glumcu/glumici
Benjamin Krnetić, Petja Labović, Blaž Dolenc, Nejc Cijan Garlatti, Sara Dirnbek i Nataša Keser za kolektivnu igru u predstavi “Konferencija ptica“

Specijalne nagrade žirija dobili su predstava “Forecasting“ autora Guiseppea Chica i Barbare Matijević te publika Festivala MESS koja je na vlastito insistiranje prisustvovala predstavi “Naše nasilje i vaše nasilje“.

Prvi put Festival je dodijelio nagradu MESS Market Development Award, koja podrazumijeva koprodukcijski ugovor za sezonu 2017/2018 sa Internacionalnim teatarskim festivalom MESS. Između 6 autorskih projekata, žiri u sastavu Dubravka Vrgoč, Giorgio Ursini Uršić i Dino Mustafić nagradu je dodijelio Tanji Šljivar za novi dramski tekst “Kao i sve ostale djevojke“.

O nagradi za najbolju predstavu Malog MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava “Duga“ sa prosječnom ocjenom 9,88.

Osim nagrada koje dodjeljuje žiri festivala MESS  na svečanoj ceremoniji su objavljeni i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji festivala MESS:

Oslobođenje – Zlatna maska –
“Rodoljupci“, Andraš Urban, Narodno pozorište Beograd
Magazin “Dani” – “Hrabri Novi Svijet” – “Naše nasilje i vaše nasilje“, Oliver Frljić, HAU / HNK Ivana pl. Zajca Rijeka / SMG Ljubljana
Radio Sarajevo – Sound of MESS - “Gorski divovi“, Roberto Latini, Fortebraccio teatar

 

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI