Naslovnica > PREDSTAVE > Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad

Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Napisana još prije desetak godina, drama Predraga Lucića u kojoj se osvrće na planetarnu histeriju "rata protiv terorizma" i proizvođenje industrije straha na 63. Splitskom ljetu će konačno doživjeti svoje prvo kazališno uprizorenje u režiji Dina Mustafića.

Što je htio ili mislio reći svojim Azizom, Predrag Lucić pojasnio je još 2008. godine, kada su se i očekivala njegova prva kazališna uprizorenja: “Među junake Brechtovog Pira malograđana doveo sam Aziza, čovjeka o kojem veseli svatovi ne znaju ništa, osim što na osnovu njegove tamne puti i neprilagođenosti zadanoj situaciji zaključuju da se radi o nekakvom Marokaneru, Arapinu ili tako nečem, pa da se samim tim radi i o potencijalnom teroristu. Takva je reakcija nažalost očekivana, jer ih dežurna propaganda planetarnog rata protiv terorizma uči da o “svima njima“ razmišljaju kao o bombašima-samoubojicama. Moj tekst govori o industriji straha koja dodatno izluđuje već ionako pomahnitale stupove konzumerističkog društva.

Premda je izgledalo da će biti praizveden još 2008, prvo u Varaždinu, a onda u Splitu, dogodilo se da smo Aziz dočekali tek 2013. i to kao radio igru u režiji i adaptaciji Jasne Mesarić na III programu Hrvatskog radija, a da prvo kazališno uprizorenje u režiji Dina Mustafića očekujemo tek na Splitskom ljetu 2017.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter