Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > USKOKov optuženik na čelu Zagrebačke filharmonije? Možemo!

USKOKov optuženik na čelu Zagrebačke filharmonije? Možemo!

Kadrovska politika je temelj svake politike, a da isti taj temelj može pasti prilično nisko podsjetio nas je protekli tjedan. [AUDIO]

Nova gradska vlasti u Zagrebu od početka mandata sve kadrovske odluke u kulturi donosi po hitnom postupku, u zadnjim minutama zakonski propisanih rokova, pa je tako bilo i ovog tjedna s imenovanjem članova Kazališnih i Upravnih vijeća gradskih ustanova.

Riječ je o tijelima koja nadzorom ili izravnim ovlastima zapravo kontroliraju većinu gradskog proračuna u kulturi.

Kadrovska križaljka za ta mjesta morala se, silom zakona,  popuniti na ovotjednoj sjednici gradske skupštine, no imena gradskih odabranika javnost je saznala tek dan prije imenovanja i nemalo se iznenadila. Našlo se, naime, među njima za svakog ponešto... i za ljute političke suparnike poput Ane Lederer, pa čak i za USKOKovog optuženika.

Dapače, Tedi Lušetić imenovan je u upravno vijeće Zagrebačke filharmonije, dok ga istovremeno USKOK u aferi Bundekfest tereti da je kao zamjenik pročelnika za kulturu iz gradske blagajne izvukao više od 880 tisuća kuna.

Impresivan CV

Lušetić, nekadašnji drugi klarinetist zagrebačke Komedije, svoju je upravljačko-političku karijeru započeo strelovito doguravši do mjesta ravnatelja Pula Film Festivala s kojeg je smijenjen zbog nesavjesnog poslovanja, nakon što je zaboravio prijaviti povrat PDV-a i time nacionalni filmski festival oštetio za skoro 2 milijuna kuna.

Umjesto u Remetincu, potom se smjestio u zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport u kojem je godinama figurirao kao prvi Bandićev operativac u kulturi, ali je tome usprkos uspio pasti na državnom ispitu i to zbog nepoznavanja baš zakonodavstva u kulturi.

Lušetić se u gradskom uredu toliko udomaćio da je s Ratimirom Jurekovićem, Josipom Nalisom, Josipom Katićem i Zdenkom Antunovićem optužen u aferi Bundekfest, a za koju suđenje još uvijek traje na Županijskom sudu u Zagrebu.

No, kruna njegove karijere ipak je trebao biti trijumfalni povratak u Komediju, ali na ravnateljsko mjesto, i to u jeku predizborne kampanje 2020. godine.

Od no pasaran do izvol'te

Iako bi njegovo imenovanje u najveći, najskuplji i najzaduženiji zagrebački teatar, sa depandansom na glavnom gradskom trgu bilo potpuno protuzakonito, Bandić i HDZ od istoga su odustali tek nakon mjesec dana žestokog javnog i pritiska oporbe.

Uostalom, poslušajte što mi je o tome gostujući u emisiji Točno u podne na Radiju 808, u svibnju 2020. rekao sam Tomislav Tomašević:

Kad je bitka konačno bila gotova, a HDZ i Bandić odustali od imenovanja Lušetića, tadašnja gradska oporba slavila je ovako:

Taj i takav Lušetić, oko kojega su mjesec dana lomili koplja dok su bili oporba, postao je sasvim prihvatljiv kad su postali vlast.

Pa će ubuduće kao jedan od članova Upravnog vijeća rukovoditi Zagrebačkom filharmonijom čiji je godišnji proračun u 2020. godini iznosio 44.245.140,00 kn, a gubitak 2.282.589,00 kn.

Usporedbe radi, Komedija je u istoj godini imala proračun od 39.424.036,00 kn, te ukupni manjak od 3.871.688,00 kn.

I još jedna sitnica.

Bivši ravnatelj Filharmonije bio je prvi kojeg je nova zagrebačka gradska vlast imenovala na neku poziciju u kulturi.
Još u srpnju su ga smjestili u - Komediju.

E pa stvarno svašta, Možemo!

 

 

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE