Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Tomašević nije podržao Hraste-Sočo za intendanticu HNK u Zagrebu, tražio je novi natječaj

Tomašević nije podržao Hraste-Sočo za intendanticu HNK u Zagrebu, tražio je novi natječaj

Nakon što je danas objavljeno Vladino imenovanje Ive Hraste Sočo intendanticom HNK u Zagrebu tražili smo očitovanje Grada Zagreba kao suvlasnika kazališta. Evo što su nam odgovorili.
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo već pisali danas, na zatvorenome dijelu današnje, 85. sjednice Vlade, zbog isteka mandata, s danom 31. kolovoza 2022. godine razriješena je intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč, a novom je intendanticom, s danom 1. rujna 2022. godine, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju, imenovana dr.sc. Iva Hraste-Sočo.

Osnivači, odnosno suvlasnici HNK u Zagrebu su Grad Zagreb (49%) i Republika Hrvatska (51%), pa Zakon o kazalištima ovako propisuje proceduru za izbor intendanta/intendantice:

Članak 25. (NN 121/13, 26/14)

Intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu imenuje i razrješava Vlada Republike Hrvatske na zajednički prijedlog ministra kulture i gradonačelnika Grada Zagreba. Ako se ne utvrdi zajednički prijedlog u roku od sedam dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva ministra kulture ili gradonačelnika Grada Zagreba radi utvrđivanja zajedničkog prijedloga, intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu imenuje i razrješava Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ministra kulture. Imenovanje i razrješenje vršitelja dužnosti intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu obavlja se na isti način, bez provođenja javnog natječaja.

Nije zgorega napomenuti kako je takvu 'demokratsku samovolju' u zakon izmjenama ugradila Andrea Zlata Violić nakon što se s Milanom Bandićem nije mogla dogovoriti oko smjene Ane Lederer, a ne bi li umjesto nje bila imenovana Dubravka Vrgoč.

Grad Zagreb, odonda de facto nema pravo glasa u izboru intendanta kazališta kojeg financira s preko 46 milijuna kuna godišnje, a to potvrđuje i reagiranje koje smo na izravan upit dobili od gradske Službe za informiranje:

Gradonačelnik Grada Zagreba se na sastanku u Ministarstvu kulture 8. studenog ministrici Obuljen Koržinek negativno očitovao na njen prijedlog da se za intendanticu predloži dr.sc. Iva Hraste Sočo te iznio stav da je najbolje ponoviti natječaj a kako bi se javilo još kandidata i kandidatkinja.

Ministrica se s time nije složila i ponovila je sljedeći dan prijedlog u pisanom obliku sukladno Zakonu o kazalištima. Prema navedenom Zakonu u slučaju da se ministrica kulture i gradonačelnik Zagreba ne usuglase oko prijedloga za intendanta HNK, ministrica kulture može sama donijeti tu odluku i predložiti intendanta Vladi Republike Hrvatske te je to zakonsko pravo ministrica kulture i iskoristila, a Vlada RH je tu odluku danas i donijela.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI