Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Oda-birano: U sjećanje na Gigu Gračan

Oda-birano: U sjećanje na Gigu Gračan

Hrvatski radio u ciklusu Oda-birano reprizira glazbeno-poetski kolaž "Glazbena *Route 66* Shakespeareova soneta" u sjećanje i počast na njegovu autoricu Gigu Gračan.
Share on facebook
Share on twitter

Vrhunska prevoditeljica, kazališna kritičarka, teatrologinja, kolegica radijska autorica i urednica, Giga Gračan, preminula je u subotu u 77. godini. Mnogobrojne nagrade i priznanja u njezinoj raznolikoj karijeri potvrda su neprijepornih kvaliteta kojima je Giga Gračan svaki svoj rad ostvarivala i oblikovala do mogućih perfekcija.

Ciklus Oda-birano imao je privilegiju da im je uz globalnu proslavu 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, kolegica Giga Gračan podarila četiri glazbeno-dramska kolaža u nizu koji je naslovila "Will u svijetu..uglazbljenja".  U sjećanje na njezinu radiofonsku maštu i kreaciju, koja je uglavnom bivala smještena u eteru Trećeg programa Hrvatskog radija, gdje je bila urednica kultnog ciklusa "Zoofon", donose njezino jedinstveno glazbeno putovanje povezano 66. sonetom Williama Shakespearea, koji je u naslovu povezala sa poznatom prometnicom, ali i pjesmom "Route 66".

Autorica nas je u tom glazbeno-poetskom mozaiku vozila zanimljivim i iznenađujućim predjelima od kazališta Gavella i Berliner Ensemblea do kineskih i moldavskih zvukovlja, vozila i vodila vlastitim glasom, što je inače rijetko činila u eteru. Kako je sama zapisala u najavi emisije "njegova neljubavnost, usmjerenost na društveni/politički okoliš očito je u raznim vremenima i u veoma različitim društveno-političkim kontekstima rezonirala inspirativno - prevođenost je možda nadmašila brojnost uglazbljenja, primjerice u Njemačkoj, a u Hrvatskoj svakako". Poetsko tkivo hrvatskih prijevoda glumački je darovao Božidar Boban, a kajkavski je prijevod pročitala muzikologinja Nada Bezić.

 

Oda-birano: Glazbena "Route 66" Shakespeareova soneta - u sjećanje na Gigu Gračan

utorak, HR1 15. 06. u 18.15

urednica Iva Lovrec Štefanović

 

Nakon emitiranja emisija će biti dostupna ovdje.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI