Naslovnica > VIJESTI > Radio pregled tjedna [4.-10.10.2021.]

Radio pregled tjedna [4.-10.10.2021.]

U idućem radijskom tjednu premijerno poslušajte 'Malu četranestogodišnju plesačicu' Katje Šimunić, te radio-roman 'Sinovi i kćeri' Ivane Bodrožić.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,  04.10.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Ivana Mažuranić: KATKAD JE ZLATO ONO ŠTO NE SJA

Ulomci iz dnevničkih zapisa Ivane Brlić Mažuranić, u kojima je bilježila svoja razmišljanja o ljubavi, pisanju i knjigama, ali u koje je interpolirala i pokušaje pisanja pripovijetki. Dnevnik je Ivana Mažuranić vodila od navršenih četrnaest do svojih zaruka za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića, od 1888. do 1891.

Kratka radijska forma naslovljena „Katkad je zlato ono što ne sja“ promišlja pisanje autobiografskih dnevničkih zapisa i prve pokušaje pisanja fikcionalne proze u obliku kratkih pripovijesti koje su bez osobitog odvajanja umetnute u dnevničke zapise.

Dramatizacija i jezična prilagodba: Sanja Lovrenčić. Glumica: Irena Tereza Prpić. Skladatelj: Stanko Kovačić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Lana Deban. Redatelj: Mislav Brečić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 5. 6. 2018.

 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Ivana Bodrožić: SINOVI, KĆERI 1.dio                                     

PREMIJERA

Najnoviji roman Ivane Bodrožić bolna je i dirljiva studija ljubavi koja nemilosrdno udara čitatelja u pleksus. Ispripovijedan iz vizure mlade žene koja je nakon naleta vlaka ostala paralizirana u svom tijelu, njezine ljubavi koji prolazi preobrazbu iz žene u muškarca te njezine majke koja svojim ženskim životom sažima cijelu povijest rodne podređenosti, roman Sinovi, kćeri svakom svojom rečenicom isijava puninu književnog jezika te silinu života koja je, čini se, vapila i kiptjela da bude ovjekovječena na ovaj način. Nepogrešivim stilom i moćnim glasom autorica piše o zabranjenim i prisilnim ljubavima koje njezine junake izvlače iz njihovih koža te pokazuje koliko smo zapravo zatočeni sami u sebi ako nam ne dozvoljavaju da budemo iskreni sinovi, iskrene kćeri, majke, djevojčice, partneri.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Zvonimir Berković: MISERERE – RAZGOVOR S KNEZOM PAVLOM (Prvi dio trilogije Vladko Maček – tri razgovora)

Poznati hrvatski redatelj i publicist Zvonimir Berković (1928. – 2009.) u zadnjim je godinama života napisao dramsku trilogiju „Vladko Maček - tri razgovora“ u kojoj, polazeći od povijesnih činjenica i Mačekovih memoara, reinterpretira dramatične događaje s početka i kraja Drugog svjetskog rata, u kojima su se predsjednik HSS-a i njegovi sugovornici, suočili s dvojbama o kojima su umnogome ovisile njihove vlastite sudbine, ali i sudbina naroda kojima su pripadali. Prvi dio trilogije događa se 27. ožujka 1941., na dan vojnog udara u Beogradu, kada se Maček u Zagrebu susreće s ključnim članom Namjesništva, knezom Pavlom, koji postupno postaje svjestan neminovnosti svog silaska s političke pozornice te prezira s kojim će ga pri tom ispratiti mnogi sunarodnjaci i njegovi engleski prijatelji.

Redatelj: Darko Tralić
Datum premijere: 21. 5. 2018.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Vladimir Vidrić : “Sanjao sam“, „Bako vodi pjesmu…“

Najprije barbarska, mračna i snomorična, a zatim dionizijski razuzdana radiofonska zaigranost u spoju dviju pjesama Vladimira Vidrića “Sanjao sam“ i „Bako vodi pjesmu…“ .

Igraju: Mia Krajcar, Slavko Juraga, Alen Šalinović. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Glazbena urednica: Franka Meštrović.Ton-majstorica: Lana Deban.Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 5. 11. 2019.

 

UTORAK,  05.10.2021.


0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Ivana Mažuranić: JUČER SMO FILOZOFIRALI

Ulomci iz dnevničkih zapisa Ivane Brlić Mažuranić, u kojima je bilježila svoja razmišljanja o ljubavi, pisanju i knjigama, ali u koje je interpolirala i pokušaje pisanja pripovijetki. Dnevnik je Ivana Mažuranić vodila od navršenih četrnaest do svojih zaruka za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića, od 1888. do 1891.

Kratka radijska forma naslovljena „Jučer smo filozofirali“ otkriva Ivanu Mažuranić kao djevojku koja želi osjetiti ali i duboko spoznati sebe i svijet koji je okružuje. Nesklona utilitarnostima i sitnim taštinama običnoga života, sklona je razmišljanju i dohvaćanju idealnoga.

Dramatizacija i jezična prilagodba: Sanja Lovrenčić. Glumica: Irena Tereza Prpić. Skladatelj: Stanko Kovačić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Lana Deban. Redatelj: Mislav Brečić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 6. 6. 2018.

 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA  

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Hrvoje Ivanković: ULICA KOJA ĆE SE ZVATI MOJIM IMENOM – PRIČA O MILANU MILIŠIĆU

Dokumentarna radio-drama Ulica koja će se zvati mojim imenom – priča o Milanu Milišiću portret je tog osebujnog pjesnika i esejiste koji je poginuo kao prva civilna žrtva napada na rodni mu Dubrovnik. Kroz fragmente Milišićevih eseja i poezije, arhivske tonske zapise te prisjećanja njegovih prijatelja, autor emisije, Hrvoje Ivanković, slaže dojmljivu priču o zanimljivom i nemirnom životu tog izrazito dubrovačkog pjesnika; o životu ispunjenom političkim progonima, boemskim užicima i predanosti književnom radu.

Ton majstor: Srđan Nogić; urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano:  04. 10. 2011 .

  

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ 

George Orwell: 1984 (2. dio)  premijera

Drugi dio radijske adaptacije jednog od najutjecajnijih romana dvadesetog stoljeća, klasika distopije i političkog romana. U ovom dijelu Winston Smith i Julia njeguju svoj odnos i ljubav kao pobunu protiv bespoštednog i apsurdnog totalitarizma. No, gajiti san o bijegu iz društva zasnovanom na kontroli svih vidova života pokazuje se utopijom.

Od 1949 godine kad je roman objavljen, te uz Orwellovu Životinjsku farmu doživio je prijevode na šezdeset jezika, milijune primjeraka, ali također i mnogo zabrana.

Prema prijevodu Antuna Šoljana dramatizacija: Patrik Gregurec; redatelj: Petar Vujačić; ton majstor: Srđan Nogić; skladatelj i glazbeni urednik: Maro Market; urednica: Lada Martinac Kralj
Glume: Frano Mašković, Petra Svrtan, Mladen Vasary, Irena Tereza Prpić, Zoran Gogić, Sreten Mokrović, Paško Vukasović

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Katja Šimunić: MALA ČETRNAESTOGODIŠNJA PLESAČICA

PREMIJERA

Ona se zvala Marie-Geneviève Van Goethem. Rođena je 7. lipnja 1865. u Parizu, a počela je pozirati Edgaru Degasu kad je imala samo četrnaest godina. Na petoj Izložbi impresionista 1880, u katalogu je pisalo da Edgar Degas izlaže skulpturu Mala četrnaestogodišnja plesačica, ali na mjestu na kojem se ona trebala nalaziti za cijelo je vrijeme trajanja izložbe stajala prazna staklena vitrina. Godinu dana nakon te prve najave izlaganja skulpture balerine, u katalogu šeste Izložbe impresionista je ponovno pisalo: Edgar Degas Mala četrnaestogodišnja plesačica. Izložba se održavala od 2. do 16. travnja 1881, u Parizu, nedaleko Opere. Na otvorenju, skulpture ponovno nije bilo. Ni svih sljedećih dana, sve do zatvaranja. I onda je 16. travnja stigla, ispod staklene zaštite stajala je skulptura od voska, visoka 98 centimetara. Balerina odjevena u pravi korzet, vjerojatno od svile, u suknjicu od tarlatana ili tila, ili nekog drugog materijala, ne zna se točno, jer nije sačuvan originalni tutu. Obuvena u prave papučice, s perikom od prave kose, na kojoj je vrpca za kosu svezana u veliku mašnu. Neki od kritičara i posjetitelja su govorili da je ružna, prljava, bestijalna, vulgarna, da izgleda poput majmuna, poput abortiranog fetusa, da više pripada u muzej patološke anatomije nego u galeriju likovne umjetnosti. O Marie Van Goethem, nakon što je pozirala za Degasovu skulpturu i još neko vrijeme plesala u baletu Pariške opere, zna se tek da je otpuštena zbog neopravdanih izostanaka s vježbi i pokusa. A onda joj se gubi svaki trag. Edgar Degas je do smrti čuvao plesačicu u vosku u svom ateljeu. Nije dao da je odliju u broncu. To se dogodilo tek nakon njegove smrti kada su n asljednici odobrili izradu 28 brončanih kopija. Tako je danas možemo vidjeti u Londonu, Parizu, Drezdenu, New Yorku, Kopenhagenu ili je ne možemo vidjeti u mnogim privatnim kolekcijama, a izvorna, voštana skulptura čuva se i izložena je u Nacionalnoj umjetničkoj galeriji u Washingtonu. Mala četrnaestogodišnja plesačica jednako fascinira i danas, neodgonetljiva u svom provokativnom stavu moderne plesne junakinje. Jedna je od najvoljenijih skulptura. Drugačija, svoja, i da - lijepa.

Premijera: 5. 10. 2021. 

 

23,00 - 24,00, HR II
KRIK   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA  

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Mark Twain: GOSPOĐA MCWILLIAMS I GRMLJAVINA

Grmljavina doista neke ljude izbezumljuje.Gospođa McWilliams takvo vrijeme provodi zatvorena u ormaru koji joj se čini jedinim sigurnim mjestom u kući. No, njen suprug misli drugačije.

Redatelj: Dražen Ferenčina; dramatizacija: Zinka Kiseljak; tonmajstor: Vito Gospodnetić; glazbeni dramaturg: Žarko Joksimović; urednica: Nives Madunić Barišić.
Igrali su: Pero Juričić, Siniša Ružić, Vanja Matujec.
Premijerno emitirano: 22. 9. 2002..

+

Mark Twain: BUŠITE, BRAĆO, BUŠITE

Vozite li se opušteno u vozilima javnoga prometa? Volite vožnju tramvajima, autobusima i vlakovima koji ne stižu na vrijeme? Mislite da karta u takvim vozilima uopće nije preskupa za uslugu koju daju? Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja NE, onda svakako poslušajte ovu duhovitu i aktualnu radiofonijsku dramatizaciju pripovijetke Marka Twaina.

Redatelj: Darko Tralić; prijevod i dramatizacija: Branka Žodan; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Katja Šimunić.
Igrali su: Mladen Vasary, Zvonimir Zoričić, Vanda Winter, Sunčana Zelenika Konjević.
Premijerno emitirano: 27. 1. 2013.

 

SRIJEDA,  06.10.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Guy de Maupassant: MENUET

Pedesetogodišnji Jean Bridelle opsjednut je prizorom koji je viđao svakoga jutra, za vrijeme svojih šetnji Luksemburškim perivojem u Parizu: plesom bivšega majstora baleta Pariške opere, supruga slavne balerine Elise Castris koju je i sam kralj obožavao. Pripovijetka „Menuet“ (1882) Guya de Maupassanta suptilna je studija starosti i suočavanja s oronulošću tijela koje više ne može ponoviti sjaj svojega plesa, ali ga i dalje briljantno pamti i osjeća. Majstor baleta uvijek i iznova izvodi korake i figure menueta, koji je „kraljica plesova i, također, ples kraljica“.

Glume: Siniša Popović, Matko Buvač, Kruno Šarić i Lela Margitić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton-majstorica: Lana Deban; redateljica: Stephanie Jamnicky; uredica: Katja Šimunić.
Premijera: 15. 10. 2018.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

John Galsworthy: NAPUKLA CIPELA

Iznenadan susret dvojice poznanika odvede ih na objed kako bi se prisjetili dana u kojima su zajedno radili amatersku kazališnu predstavu u kojoj je jedan od njih bio jedini pravi, profesionalni glumac. „Amater“, nazovimo ga tako, inzistira na biranim i skupim jelima i pićima, blagoglagoljiv je i želi svakako doći na predstavu svoga sugovornika, sve dok ne ugleda njegovu napuklu cipelu.

Redatelj: Mislav Brečić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstor: Srđan Nogić, prijevod i dramatizacija: Branka Žodan. Glume: Ozren Grabarić i Sven Medvešek.
Premijerno emitirano: 11.02.2015.

  

ČETVRTAK,  07.10.2021.


0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Guy de Maupassant: GOTOVO JE

Pripovijetka „Gotovo je“ (1885) Guya de Maupassanta profinjeno je monološko tkanje sjećanja ostarjeloga Jacquesa de Lormerina na veliku ljubav iz mladosti Lise de Vance. Susret s njom i njezinom mladom kćerkom pokrenut će osjećaje, ali pogled u zrcalo, suočavanje s novim borama i svojevrsnom iznemoglošću, osujetit će ih zauvijek.

Glume: Kruno Šarić, Lela Margitić, Marija Kolb i Matko Buvač,. Glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton-majstorica: Lana Deban; redateljica: Stephanie Jamnicky; uredica: Katja Šimunić. Premijera: 16. 10. 2018.

 

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Karl Marx: DAS KAPITAL, dramatizacija: Sarah Woods

Sarah Woods je engleska dramaturginja, aktivistica i izvođačica koja stvara participativne predstave u suradnji s lokalnim zajednicama i umjetničkim organizacijama, znanstvenicima i stručnjacima iz različitih područja. Suvremeni problemi i društveni prijepori su teme njezinih inovativnih djela, a za BBC Radio napisala je preko tridesetak drama, serija, adaptacija i dramsko-dokumentarnih uradaka, za koje je višestruko nagrađivana.

O dvjestotoj godišnjici rođenja Karla Marxa (1818-1883) dramatizirala je “Das Kapital”, točnije jedan njegov dio, na način da zamišlja kako bi njemački filozof vidio globalne ekonomije 21. stoljeća, oprimjerujući suvremeni liberalni kapitalizam kroz priču o ultimativnoj potrošnoj robi današnjice - pametnom telefonu. Više od polovice odrasle populacije svijeta danas posjeduje pametni telefon, a ova nas radiodrama vodi od rudnika kobalta u Demokratskoj Republici Kongo do informatičkih i telekomunikacijskih tvrtki u Velikoj Britaniji. Dramaturška analiza Sare Woods ukazuje da pametni telefoni koje svakodnevno koristimo nisu samo potenciijalno korisni predmeti nego i roba u koju je ugrađen težak, nepravedan, prekaran rad. Iz naših pametnih telefona i mnoštva druge potrošne robe koju frekventno kupujemo gleda nas robovski rad ne(pre)poznatih nam ljudi.

Radiodrama naslovljena Karl Marx „Das Kapital“ / dramatizacija Sarah Woods je praizvedena 2018. na BBC Radio 4, a naša radiofonska inačica dinamična je zvučna izvedba, istodobno ironična i ozbiljna, duhovita i gorka. Obilježena je kreativnim redateljskim nervom Darija Harjačeka i autorskim zvukopisom skladatelja Damira Šimunovića uz pomno oblikovani tonmajstorski rad Dalibora Piskreca i suptilnu glumu tima predvođenog Franom Maškovićem i Jelenom Miholjević.

Glumci: Frano Mašković, Jelena Miholjević, Rakan Rushaidat, Amar Bukvić, Iskra Jirsak, Marin Klišmanić, Andrija Nazlić i Alen Šalinović. Spikerska suradnja: Željko Tomac. Prijevod s engleskog: Saša Čohar Mančić. Skladatelj: Damir Šimunović. Ton-majstor: Dalibor Piskrec. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 29. 4. 2021.

 

PETAK,  08.10.2021.

 

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Guy de Maupassant: LJUBAVNI SASTANAK

Pripovijetka „Ljubavni sastanak“ (1889) Guya de Maupassanta prepletanje je unutarnjih monologa sobarice Chantal koja s prozora pogledom prati svoju mladu gazdaricu, s razmišljanjima upravo te gospođe Hagann, koja je krenula u šetnju. Ili na ljubavni sastanak? Dilemu će razriješiti susret s poznanikom koji joj predloži da zajedno pogledaju njegovu privatnu zbirku japanskih djela.

Glume: Lela Margitić, Marija Kolb i Siniša Popović. Glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton-majstorica: Lana Deban; redateljica: Stephanie Jamnicky; uredica: Katja Šimunić.
Premijera: 17. 10. 2018.

 

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRMA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Josip Kozarac: MRTVI KAPITALI

Redatelji: Radojko Ježić i Dragutin Klobučar
Datum premijere: 23. 10. 1973.

 

SUBOTA,  09.10.2021.


0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Walter Benjamin LOĐE

Njemački filozof i književnik Walter Benjamin (1892-1940) se u zbirci fragmentarnih autobiografskih zapisa „Berlinsko djetinjstvo oko 1900.“ bavi svojevrsnom arheologijom svojega senzibilnoga dječaštva. „Lođe“ tematiziraju berlinska dvorišta kao prostore sanjarija, kao vrijeme na rubu sna i budnosti.

S njemačkoga prevela: Sanja Lovrenčić. Glumac: Živko Anočić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica i urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 2. 7. 2018.

 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Ivana Simić Bodrožić: SIROVI

Glume: Dunja Fajdić, Vilim Matula, Jadran Grubišić, Šimun Miloš i Dora Polić Vitez. Režija: Katja Šimunić. Tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica: Željka Turčinović.
Premijera: 20. 5. 2015.

  

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Fabijan Šovagović: SOKOL GA NIJE VOLIO (2. dio)

Redateljica: Stephanie Jamnicky, ton majstorica: Delka Lambaša Milanov, glazbeni urednik: Davor Rocco; urednik: Hrvoje Ivanković
Igraju Darko Milas, Vlasta Ramljak, Saša Anočić, Mladen Kovačić, Antonija Stanišić, Mladen Vulić, Tomislav Krstanović, Tomislav Rališ, Ivan Brkić, Helana Buljan, Goran Grgić, Marinko Prga, Filip Šovagović
Premijera: 28.11.2009.

  

NEDJELJA, 10.10.2021.

 

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Walter Benjamin: TELEFON 

Njemački filozof i književnik Walter Benjamin (1892-1940) se u zbirci fragmentarnih autobiografskih zapisa „Berlinsko djetinjstvo oko 1900.“  bavi svojevrsnom arheologijom svojega senzibilnoga dječaštva. „Telefon“ tematizira pojavu ovoga aparata i promjene koje je unio u život stanovnika građanskoga stana u Berlinu u kojemu je rastao.

S njemačkoga prevela: Sanja Lovrenčić. Glumac: Živko Anočić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica i urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 3. 7. 2018.

 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU  I MLADE

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Kristina Gavran: KORUPTIVITIS U MIŠOGRADU

Mišograd je grad kao i svaki drugi, njime vlada kraljica , ali put do nje vodi preko njezinih potkupljivih i prijetvornih podanika. Kada kraljica raspiše natječaj za najbolji sir  mnogi se odluče prijaviti no hoće li pobijediti najbolji sir ili onaj koji će najbolje podmititi kraljičine podanike veliko je pitanje Koruptivitis se poput bolesti širi gradom i tek će jedan mali miš i jedan veliki mišji lav  svemu tome stati na kraj. Duhovita i vrlo poučna, a ipak nenametljiva u edukativnosti ova radio igra zadjecu vrlo je aktualna  u suvremenom društvu. Vješta dramaturgija Kristine Gavran i  atraktivna režija Silve Ćapin  zasigurno su  najbolja preporuka za slušanje. Emisija je namijenjena svim uzrastima slušatelja.

Redateljica: Silva Ćapin, tonmajstorica: Lana Deban, glazbena dramaturginja: Franka Meštrović, glumili su: Sreten Mokrović, Vedran Mlikota, Matija Šakoronja, Dora Polić Vitez, Lucija Dujmović, Alen Šalinović, Frano Mašković I Dean Krivačić.
Premijerno emitirano: 31.01.2021.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI