Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [25. – 31-10.2021.]

Radio pregled tjedna [25. – 31-10.2021.]

Idući tjedan bogat je radijskim premijerama. Poslušajte: 'Mladež bez boga' Ödöna von Horvatha, 'Čovjeka u kožnom mantilu' Vlaste Golub, 'Laku noć, Ana' Irena Matijašević, portret glumice Mirele Brekalo i 'Jajo i strašni strah' Luize Bouharaoua.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK, 25.10.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Irena Škorić: VIKEND U BOLNICI 

Redatelj: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Petar Cvirn.
Premijerno emitirano: 09. 09. 2014.

 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Kristina Gavran: GITARA OD PALISANDRA   ( 1.-5. dio pon-pet ) 

Roman je fokusiran na pet ženskih sudbina koje se u završnici romana dodiruju i isprepliću, kako na narativnoj, tako i na simboličnoj razini. Podijelivši roman na tri veća dijela koja obuhvaćaju dramatične situacije u životu pet žena (Glissando, Pizzicato, Vibrato), autorica provodi lajt-motiv gitare koja se začinje u sjemenki drveta, nastaje iz smreke i palisandrovine, prelazi iz ruke u ruku formirajući ljudske sudbine i stvarajući glazbu koja se nalazi i u samoj potki romana. Suptilno štivo koje u sebi sjedinjuje stvarnosne, bajkovite i simbolične elemente, a dinamična radnja i osebujni likovi mogu privući i širu čitateljsku publiku.

Kristina Gavran dobila je za djelo 'Gitara od palisandra' Nagradu Mirko Kovač  za najbolje djelo mladog autora 2019.

Redateljica: Silva Ćapin, glazbeni urednik: Maro Market, ton majstorica: Lana Deban, Uloge: Dijana Vidušin, Hrvojka Begović, Dean Krivačić, Mia Krajcar, Slavko Juraga, Iva Mihalić, Helena Buljan, Frano Mašković, Vanda Winter, Ivan Jončić, Natalija Đorđević, Asja Jovanović, Igor Kovač, Biserka Ipša, Jerko Marčić, Daria Lorenci
Premijerno emitirano 10.12. 2019.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Ödön von Horvath: MLADEŽ BEZ BOGA                                     

PREMIJERA
 

Suočen s radikalizacijom društva i tragičnim slučajem s đačkog logorovanja, mladi gimnazijski profesor povijesti i zemljopisa pronalazi u sebi dovoljno hrabrosti da se odupre malograđanskom konformizmu i diktatu vremena. Roman „Mladež bez Boga“ objavljen je 1937., a već iduće godine nacističke vlasti stavile su ga na popis Štetnih i nepoćudnih djela.

Redatelj: Goran Ribarić

  

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Andrea Zlatar: ANĐELI I FILOZOFI 

Urednica: Željka Turčinović, glumica: Doris Šarić Kukuljica, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, redateljica: Katja Šimunić.
Premijera:  05.10.2015.

 

UTORAK,  26.10.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Irena Škorić: ČEŠKI JE KRIV ZA SVE

Redatelj: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Petar Cvirn, Dubravka Ostojić, Nina Violić, Lela Margitić, Željko Duvnjak, Vedran Živolić, Zoran Čubrilo, Vlatko Dulić.
Premijerno emitirano: 10. 09. 2014.

 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA  

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Nikica Klobučar: LEON I KATA                                       

Dokumentarna radio drama "Leon i Kata" prikazuje odnos između Leona (25) i  Katice (44). Leon se stjecajem životnih neprilika našao na ulici te živi zahvaljujući socijalnoj pomoći i skupljajući boce po smeću. Katica ima dvoje djece iz prošlog braka te živi u teškim materijalnim neprilikama. Priča prati Leona i Katicu u trenucima kada govore o svojoj vezi kao i o razlozima njihovog razlaza. Leonova najveća želja je da pronađe stan i stalan smještaj kako više ne bi bio prisiljen spavati po napuštenim barakama. Također, Leon nastoji dokazati da može živjeti kao "normalan čovjek" kako bi ponovno stekao naklonost Katice i njezine djece sa kojima želi ponovno živjeti.

Datum premijere: 29.01.2008.

  

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ 

Franz Kafka: SVOJ KAVEZ NOSIM U SEBI

Radio igra nastala prema dnevnicima Franza Kafke susret je dvojice pripovjedača – samog pisca i prijatelja-promatrača koji opisuje autorovu svakodnevicu. U ozračju intimno-ispovijedne i filozofske proze osjetljiva interpertacija dva vrhunska glumca i mudra režija, nose nas na krilima razmišljanja ne samopisca koji je obilježio svjetsku književnost nego čovjeka koji duboko promišlja svijet oko sebe i nadahnuto o njemu govori.

Igraju: Drago Meštrović i Goran Grgić
Adaptacija: Mate Ganza, redateljica: Ranka Mesarić, glazbena urednica: DavorRocco; ton majstorica: Anka Savić; urednik: Branko Bošnjak
Premijera: 23.3.1995.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Andrea Zlatar: FOTOGRAFIJE SJEĆANJA

Glumica: Doris Šarić Kukuljica, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, redateljica: Katja Šimunić. Premijera:  06.10.2015.


23,00 - 24,00
, HR II
KRIK   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA  

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Vlasta Golub: ČOVJEK U KOŽNOM MANTILU                      

PREMIJERA
 

Istraživački dvojac koji čine novinar i fotograf, karakterno te u pristupu poslu i životu posve različit, upušta se u put do atrakcije - uklete kuće u malom mjestu. Spisateljica Vlasta Golub napisala je napeticu s elementima horora i komedije u kojoj nonšalantni fotograf i racionalni novinar preko jednoga neuobičajenoga zadataka upadaju u uobičajene prepirke, ali i dolaze do spoznaja od kojih im se ledi krv u žilama.

Redateljica: Hana Veček; tonmajstorica: Katarina Račić; glazbena dramaturginja: Adriana Kramarić; dramaturginja: Dina Vukelić; skadatelj: Alen Kraljić; urednica: Nives Madunić-Barišić.
Igrali su: Filip Detelić, Ivan Grčić, Biserka Ipša.

 

SRIJEDA,  27.10.2021.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Andrea Zlatar: ODGOĐENI ŽIVOT

Urednica: Željka Turčinović, glumica: Doris Šarić Kukuljica, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, redateljica: Katja Šimunić.
Premijera:  07.10.2015.

 

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Ivo Vojnović: LUKŠINA TAJNA 

Lijepi i Dubrovnikom opijeni kratki prozni zapis Iva Vojnovića naslovljen „Lukšina tajna“ je monolog upućen nepoznatoj nam ženi, zapitanoj o dubini i pravoj prirodi tajne gospara Lukše. Odgovor na to pitanje i mi i ona dosižemo u pripovjedačevim završnim riječima : „Ako je nijeste sad razumjeli razgalit ću Vam je nemilosrdnije onda kada glupa motika plaćenoga grobara u prah svali Taracu pjesnika i knezova.“

Glumac: Maro Martinović. Za radio prilagodio: Ivan Vulić. Ton-majstorica: Katarina Račić. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 25. 1. 2021. 

 

ČETVRTAK,  28.10.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Ivo Vojnović : U MAGLI -  prvi dio  

U kratkom proznom zapisu naslovljenom „U magli“ o siromašnome svijetu na rubu grada, Ivo Vojnović kaže:“Gledao sam u maglu kao u zavjesu koja se diže da pokaže sve što može glad, bijeda i zločinstvo svijeta.“ Uranja nas u unutarnji krajolik pripovjedača koji shvaća koliko duboka može biti neimaština neke obitelji, jedne djevojčice (jedne Male!), koja bi postala tko zna što lijepo i veliko da ne živi u tako strašnom i ubitačnom siromaštvu.

Glumac: Maro Martinović. Za radio prilagodio: Ivan Vulić. Ton-majstorica: Katarina Račić. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić
Premijera: 26. 1. 2021.

 

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Irena Matijašević: LAKU NOĆ,  ANA                           

PREMIJERA
 

Poetska autofikcija Irene Matijašević o buntu protiv pravila, protiv onoga što se smatra realnim i onoga što se čini nerealnim. Ona, Ana, vodi uporni unutarnji dijalog s tetom koja joj neprestance prigovara, teži sigurnosti, životu bez ljubavi, ali u zajednici. A Ona, Ana, kraljica izgubljenog vremena, piše monologe upućene muškarcu ili muškarcima koje je voljela ili, možda, još voli, nesigurno je to. I sluša glas Anđela koji je njezin alterego ili njezin idealni sugovornik. Anđeo? Možda... suprotnost Anđelu?

Glumili su: Petra Svrtan, Živko Anočić, Biserka Ipša i Irena Matijašević. Skladatelj: Alen Kraljić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Dalibor Piskrec. Redateljica: Hana Veček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 28. 10. 2021. 

 

PETAK,  29.10.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Ivo Vojnović : U MAGLI -  drugi dio 

U kratkom proznom zapisu naslovljenom „U magli“ o siromašnome svijetu na rubu grada, Ivo Vojnović kaže:“Gledao sam u maglu kao u zavjesu koja se diže da pokaže sve što može glad, bijeda i zločinstvo svijeta.“ Uranja nas u unutarnji krajolik pripovjedača koji shvaća koliko duboka može biti neimaština neke obitelji, jedne djevojčice (jedne Male!), koja bi postala tko zna što da ne živi u tako strašnom i ubitačnom siromaštvu.

Glumac: Maro Martinović. Za radio prilagodio: Ivan Vulić. Ton-majstorica: Katarina Račić. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 27. 1. 2021.

 

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ 

PORTRET GLUMICE MIRELE BREKALO                           

PREMIJERA
 

Portret Mirele Brekalo, dugogodišnje članice Kazališta Komedija koja je nakon uloge Milke u humorističnoj seriji „Naši i vaši“ (2000.) postala i popularnom televizijskom glumicom.

  

SUBOTA,  30.10.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Kristina Kegljen: POZDRAV IZ KANADE

Mlada djevojka je entuzijastična u nepoznatom joj okruženju Novoga svijeta. Isprva joj nedostaje mladić s kojim je u vezi no polagano ga zapostavlja očarana novim poznanstvima i iskustvima. On će iz te situacije izaći – drugačiji.

Glume: Vanja Matujec, Marija Kolb i Mladen Vujčić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Zoran Brajević. Režija: Stephanie Jamnicky. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 3. 7. 2019.

 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Roman Simić: BELLE I BEAU,  JEDNOM  

Sredovječna Belle, koja ima kćer s drugim muškarcem i koja je postala dobra majka i domaćica, nakon punih trideset godina od rastanka s Beauom, nije imala ni najmanjih poteškoća prizvati u sjećanje svu njegovu mladenačku tjelesnost i prisnost. Sada, Belle očekuje u svojoj kuhinji nakon tolikih godina i dalje žuđeni Beauov posjet.

Glume: Doris Šarić Kukuljica, Iva Visković Križan i Darija Knez Rukavina.  Glazbena urednica: Franka Meštrović. Ton-majstor: Zoran Brajević. Redateljica:Silva Ćapin. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 27. 3. 2019.

 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Đino Đivanović: DAN KOJEGA NEĆU ZA CIJELI ŽIVOT ZABORAVITI

Priča ovog featrue priča je o Carpathiji, brodu poznatom po tome što je 15. travnja 1912. krenuo u neizvjesno spašavanje brodolomaca s Titanica. Također, to je priča o ljudima s ovog broda, časnicima, mornarima i putnicima, sudionicima događaja što im je zauvijek obilježio živote. Feature prati kronologiju Carpathijinog plovidbenog vijeka, s fokusom na tragične i herojske trenutke koji su dva broda odveli u vječnost. Autentično svjedočanstvo o ovim zbivanjima donosi nam dnevnik Marije Aliuš Bartowski, osječke učiteljice nesvakidašnje biografije, koja se tog dana našla na Carpathiji putujući iz New Yorka prema Rijeci. Njeni dnevnički zapisi vraćaju nas usred dramatičnih scena spašavanja brodolomaca, ali i portretiraju jednu samosvojnu ženu što je za sobom ostavila izniman privatni i povijesni dokument.

Autor: Đino Đivanović; ton majstor: Srđan Nogić; skladatelj: Maro Market; urednik: Nikica Klobučar
Premijera: 6.6.2021.

  

NEDJELJA, 31.10.2021.

0,00 – 0,10,HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Kristina Kegljen: MARGITI ZA 18. ROĐENDAN 

Otac ostavlja snimljenu poruku za svoju još nerođenu kćer. U kojoj će otkriti koliko je voli, ali i još štošta drugo. Kao i razlog zbog kojega to čini.

Glume: Tvrtko Jurić, Marija Kolb i Mladen Vujčić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Zoran Brajević. Režija: Stephanie Jamnicky. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 1. 7. 2019.

 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU  I MLADE

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Luiza Bouharaoua:    JAJO I STRAŠNI STRAH

PREMIJERA

Mačak Jajo je veliki strašljivac. Njegova sestrica Giu pokušava ga naučiti da se manje bolji. Hoće li joj to uspjeti poslušajte u ovoj raspjevano strašljivo humornoj radioigri za djecu predškolskoga uzrasta.

Tekst je nagrašen trećom nagradom na natječaju za dramski tekst Mali Marulić Gradskog kazališta lutaka Split.

Redatelj: Petar Vujačić, skladatelj: Maro Market, tonmajstor:
Glumili i pjevali : Mateo Videk, Amanda Prenkaj, Senka Bulić, Marija Kolb i Matko Buvač.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI