Naslovnica > VIJESTI > INFO > Preminula je velika Giga Gračan

Preminula je velika Giga Gračan

Prevoditeljica, novinarka i kazališna kritičarka Giga Gračan preminula je nakon bolesti u subotu, u 76. godini, u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu.
Share on facebook
Share on twitter

Giga Gračan rodila se 1945., u Osijeku gdje je završila gimnaziju i srednju muzičku školu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 1968. komparativnu književnost i engleski jezik.

Radila je kao bibliotekarka u Osijeku, a potom kao urednica u Koncertnoj direkciji Zagreb i Zavodu za kulturu Hrvatske te je bila izvršna tajnica Hrvatskoga glazbenog zavoda.

Prevodila je E. A. Poea, Arthura Conana Doylea, Guya de Maupassanta, Johna le Carréa, Agathu Christie, Northropa Fryea, Margaret Atwood...

Gračan je bila i radijska autorica i novinarka u kulturi, a osam je godina predsjedala i Društvom hrvatskih književnih prevodilaca, u periodu između 1992. i 2000. godine. Pisala je u mnogim izdanjima književne, kazališne i filmske kritike, intervjue i komentare te je uređivala tematske blokove posvećene kazalištu i prevodilaštvu.

Kao članica uredništva radila je u osječkoj Reviji, Prologu, Glasniku UNESCO-a na hrvatskom književnom jeziku te u Vijencu, a bila je i članica Vijeća za medijsku kulturu Ministarstva kulture od 2001. do 2003. godine. Kao urednica Trećeg programa Hrvatskog radija (1991. - 2010.) koncipirala je i uređivala emisiju o kazalištu ("Kazalištarije", 1989. - 2002.) te specifičnu emisiju "Zoofon", o raznim aspektima odnosa ljudi i životinja (1994. - 2010.). Njezina recenzentsko-novinarska suradnja s Hrvatskim radijem, tada Radio Zagrebom, počela je 1969. godine u emisiji "Bibliovizor", koju je tada uređivao Danijel Dragojević.

S autorskim i uredničkim radovima sudjelovala je na festivalima Prix Europa i Prix Marulić, a od 1990. do 2000. godine redovito je surađivala s hrvatskim redakcijama na radiju BBC-ja i Deutsche Wellea.

Gračan je dobitnica i Nagrade Društva hrvatskih književnih prevodilaca, HND-ove nagrade "Marija Jurić Zagorka" za najbolje uređenu radijsku emisiju, HRT-ove godišnje nagrade za postignuća u mediju radija, kao i nagrade "Iso Velikanović" za životno djelo u prevodilaštvu.

Dobitnica je i nagrade "Otokar Keršovani" za životno djelo u novinarstvu, nagrade Grada Zagreba te nagrada za životno djelo "Josip Tabak" Društva hrvatskih književnih prevodilaca i "Dimitrije Demetar" Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa. Bila je članica Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Hrvatskog centra P.E.N. kluba, Hrvatskog novinarskog društva, Međunarodnog udruženja kazališnih kritičara i teatrologa i Hrvatsko-kanadskog akademskog društva.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE