Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [27.9. -3.10.2021.]

Radio pregled tjedna [27.9. -3.10.2021.]

Idući radijski tjedan obiluje premijerama: 'Kronika seoske ljubavi' Ivana Vidića, kratke forme Višnje Biti, '1984' Georgea Orwella, 'Jedne srijede u listopadu' Ivane Gudelj i 'Mjesto koje će posljednje propasti, ali koje će jednom ipak neizbježno propasti' Gorana Ferčeca.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,  27.9.2021

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Sanja Lovrenčić: MEDITERANSKA SUITA 

Potaknuta svakodnevnim vijestima o izbjegličkoj krizi, Sanja Lovrenčić na pjesnički način promišlja Mediteran, evocirajući njegovu antičku prošlost i vraćajući se u njegovu aktualnu sadašnjost.

Glasovi: Alma Prica, Sreten Mokrović i Sanja Lovrenčić. Glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica i redateljica: Katja Šimunić.
Premijera: 27. 3. 2018.

 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

OLJA KNEŽEVIĆ: KATARINA VELIKA I MALA   1.dio  

U romanu je prikazan život žene rođene u glavnom gradu Crne Gore, od 80-ih godina prošlog stoljeća do danas, njezine traume od rane smrti majke, susreta sa svijetom prostitucije i droge do završetka u bračnom kavezu. U romanu je stvorena složena mreža odnosa, s nizom odlično karakteriziranih likova koji vode radnju u brojne odvojke.

Olja Knežević, za rukopis "Katarina, velika i mala" dobila je  V.B.Z.-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman u 2019.-toj godini.

Olja Knežević je rođena u Podgorici u Crnoj Gori, srednju školu pohađala u SAD-u, studirala je engleski jezik i književnost u Beogradu, magistrirala kreativno pisanje u Londonu, a živi i radi u Zagrebu. Ovo je njezina četvrta knjiga, nakon zbirke priča "Londonske priče juga" i romana "Milena & druge društvene reforme" i "Gospođa Black".

Režija i radijska adaptacija: Hana Veček, tonmajstor: Dalibor Piskrec, glazbena dramaturginja: Adriana Kramarić, glumili su:  Jadranka Đokić, Sara Stanić, Doris Šarić Kukuljica, Jasna Bilušić, Gordana Gadžić, Nikola Baće i Nikša Butijer.
Premijerno emitirano: 21.-25.10.2019.

 

18,00 – 19,00 HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Ivan Vidić: KRONIKA SEOSKE LJUBAVI                                             

PREMIJERA

Redatelj: Mislav Brečić 

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Višnja Biti: PRIČE O ROMIMA – MI UVIJEK PJEVAMO                       

PREMIJERA

Sudjelovali su mještani romskog naselja Kuršanec u Međimurju.

Ton-majstor: Dalibor Piskrec. Autorica: Višnja Biti. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera : 27. 9. 2021.

 

UTORAK, 28.9.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Marko Pogačar: TELEGRAM 

Koje su poveznice negdašnjih telegrama  i suvremenih kratkih poruka poslanih s pametnih telefona? Hrvatski pjesnik Marko Pogačar piše o fenomenu zebnje koja je pratila dobivanje telegrama u prošlome stoljeću, a u ovome je zamijenjena relativizmom: na telefonski zaslon stiže mnoštvo poruka, one loše se potiru s dobrima i vice versa.

Glumac: Živko Anočić. Skladatelj: Stanislav Kovačić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica i redateljica: Katja Šimunić.
Premijera: 2. 10. 2018.

 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Lada Martinac Kralj, Marija Pečnik: I TO NIŠTA NEKOME ZNAČI         

Knjiga o zvonima, album starih fotografija, obiteljsko stablo od deset tisuća imena, knjige o božićnim i drugim običajima otoka nastale su iz znatiželje, ljubavi, ali i pitanja o sebi samima glavnih sugovornika ove emisije  - spisateljice Marice Buratović i bračnog para Barbarić, koji dijele ne samo interes za tradiciju već i vezanost za malo mjesto u unutrašnjosti otoka Hvara, Zastražišće.

"I ovo ništa nekome znači" natopljen je zvukom hvarskih zvona, procesija, običajnih okupljanja i pučkog pjevanja,   i ostavlja utisak plemenitog slavljenja života iako nad svim lebdi pitanje opstanka života na otoku o kojem statistički najviše znaju njegovi - župnici, također sugovornici u emisiji. Novi val iseljavanja neodoljivo podsjeća na egzodus  koji je Dalmaciju zahvatio prije sto godina.

Datum premijere: 29.05.2018.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

George Orwell: 1984 (1. dio)                                       

PREMIJERA

Radijska adaptacija jednog od najutjecajnijih romana dvadesetog stoljeća, klasika distopije i političkog romana. „1984“ Orwell je smjestio u budućnost kao komentar dva totalitarna režima, staljinističkog i nacističkog, te određenih svjetskih političkih igara, a kojima je svjedočio u vlastitom vremenu. Audio medij pronalazi mogućnost za ovu dramatizaciju (potpisuje je mladi dramaturg Patrik Gregurec) u činjenici da pobuna glavnog junaka, Winstona Smitha (igra ga sjajni Frano Mašković), činovnika u Ministarstvu istine (u kojem Smith radi na revizji prošlosti) počinje u njegovoj glavi. Smith svjesno radi tzv. misaoni zločin i upušta se u nedozvoljeno razmišljanje koje se pretapa u čin pisanja. U prvom dijelu pratimo njegov unutrašnji glas i razvoj straha da će ga pobuna, kojom se bori za vlastiti identitet, koštati života. No, sugestivna, bogata i uzbudljiva zvučna slika koju su kreirali redatelj Petar Vujačić i ton majstor Srđan Nogić donosi našoj, radijskoj „1984.“ suvremeni odjek, pa postaje zapis o tjeskobi modernog čovjeka izjedanog ideologijom i tehnologijom u službi kontrole pojedinca.

Prema prijevodu Antuna Šoljana dramatizacija: Patrik Gregurec; redatelj: Petar Vujačić; ton majstor: Srđan Nogić; glazbeni urednik: Maro Market; urednica: Lada Martinac Kralj
Glume: Frano Mašković, Mladen Vasary, Petra Svrtan, Helena Buljan, Irena Tereza Prpić, Zoran Gogić, Sreten Mokrović, Paško Vukasović

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Višnja Biti: PRIČE O ROMIMA – ONI SU TAKO VESELI                

PREMIJERA  

Dječji vrtić  « Pirgo » u Kuršancu u kojemu romska djeca uče hrvatski. Čuvajući i svoj bajaški jezik. Snježana je romska pomagačica, zadovoljna svojim pedagoškim radom. U Romskom obiteljskom centru osim vrtića imaju i radionice. Sudjelovali su mještani romskog naselja Kuršanec u Međimurju;  Snježana Horvat, romska pomagačica i Marijana Sabo, voditeljica vrtića Romskog obiteljskog centra.

Ton-majstor: Dalibor Piskrec. Autorica: Višnja Biti. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera : 28. 9. 2021.

 

23,00 - 24,00, HR II
KRIK   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA    

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Ivana Gudelj: JEDNE SRIJEDE U LISTOPADU            

PREMIJERA

Jedne srijede u listopadu intrigrantna je i slojevita kriminalistička radio drama spisateljice i stalne suradnice KriK-a Ivane Gudelj u kojoj se intrige oko umorstva mlade djevojke vješto isprepleću s osobnim dilemama, kompleksnim međuljudskim odnosima i privatnom sferom prepoznatljivih likova iz hrvatske svakodnevice. U maniri skandinavskih krimića ubojstvo je poticaj da se zagrebe dublje u sliku hrvatskih obitelji, zakopanih tajni pa tako i društvenih struktura koje su neupitno u vezi s tjeskobnom i neugodnom stranom naše stvarnosti iz koje izranja zločin.

Redatelj: Marko Juraga; glazbena dramaturginja: Franka Meštrović; tonmajstorica: Katarina Račić; dramaturginja: Dina Vukelić; urednica: Nives Madunić Barišić.
Igrali su: Frano Mašković, Irena Tereza Prpić, Vesna Tominac Matačić, Franjo Kuhar, Siniša Popović, Slavko Juraga, Josipa Anković, Lada Bonacci, Vanja Matujec, Ivan Čuić.
Premijerno emitirano: 25. 5. 2021.

 

SRIJEDA, 29.9.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Marko Pogačar: SVI KIŠOBRANI 

Hrvatski pjesnik Marko Pogačar piše o fenomenu popravljanje kišobrana i krpanja lonaca koji su s prošlim stoljećem izumrli. A s njima zauvijek i neki zvukovi, povici, napjevi, geste i osjećaji. I ljudi.

Glumac: Živko Anočić. Skladatelj: Stanislav Kovačić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica i redateljica: Katja Šimunić.
Premijera: 3. 10. 2018.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Ivana Gudelj: NEŠTO KRATKO                             

Ona je konobarica u zabačenom kafiću. I ona je dobro osim kada jako nije dobro i porazbija sve oko sebe.

Glumi: Maja Posavec. Redateljica: Jasna Mesarić. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica: Katja Šimunić.
Trajanje: 10 minuta
Premijera: 3. 10. 2017.

  

ČETVRTAK,  30.10.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Nikica Klobučar: „Kartolina ili vrijeme koje je zaustavljeno“ 

Sajmovi stare i rabljene robe na otvorenom, živahna su mjesta, bučna i temperamentna, ali istodobno i posljednja postaja za većinu stvari koje su izložene na prodaju prije njihova definitivnoga bacanja u smeće. Razglednica iz 1921, pronađena na Hreliću u Zagrebu, napisana je na njemačkom jeziku. Prodavač, koji ne zna njemački, pretpostavlja da se radi o nekoj vrsti ljubavnoga pisma, što ga čuva taj komadić papira kao zaustavljeno vrijeme. Uspomena na prošlo vrijeme i jedan odnos za koji ne znamo kako se razvijao. Ali je, svjedoči kartolina, nedvojbeno postojao.

Autor: Nikica Klobučar. Glume: Vanda Winter i Sven Medvešek. Ton-majstorica: Lana Deban. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 5. 3. 2019.

  

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Goran Ferčec: “Mjesto koje će posljednje propasti, ali koje će jednom ipak neizbježno propasti” 

PREMIJERA 

Glumili su: Jelena Miholjević, Rakan Rushaidat, Frano Mašković, Nenad Cvetko i Iskra Jirsak. Skladatelj: Damir Šimunović. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 30. 9. 2021.

  

PETAK,  01.10.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Janko Polić Kamov : ODIJELO 

Šizofrena situacija imanja ili nemanja odijela, pokazivanja tobože imućnim ili razotkrivanja neimaštine, sukobi s okolinom i samim sobom, anarhično je lakrdijaška tema ove priče napisane 1908,  a koja i nama danas govori kako se malo toga promijenilo: izgled, pokazivanje, spektakulariziranjeje važnije je od onoga što se u nutrini čovjeka krije. Ili kao kod Kamova – beskompromisno p(r)okazuje.

Glumi: Frano Mašković. Dramatizacija: Ivan Vulić. Glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstorica: Lana Deban. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 29. 10. 2019.

 

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ 

PORTRET GLUMCA ŽELJKA KÖNIGSKNECHTA

Portret dugogodišnjeg prvaka Satiričkog kazališta Kerempuh, velikog meštra transformacije te jednog od najboljih hrvatskih komičara, Željka Königsknechta.
Datum premijere: 24. 2. 2017.

 

SUBOTA, 02.10.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Janko Polić Kamov : SELO

Junak ove Kamovljeve suptilno ubojite lakrdije dolazi iz grada na selo.Osjeća se kao prirodi krajnje neprilagođeni čovjek i još k tome bezvjerac. On kaže: „Moje su ideje bile za moju okolinu neobične, pustolovne, nove – nešto posve oprečno njihovima – nenaravne.“ Na kraju uzvikuje „Ja vjerujem!“  A vjerujemo li mi njemu?

Glumi: Dado Ćosić. Dramatizacija: Ivan Vulić. Glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstorica: Lana Deban. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 30. 10. 2019.

 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Ivana Simić Bodrožić: FRANCUZI

Glume: Dunja Fajdić, Vilim Matula i Dora Polić Vitez. Režija: Katja Šimunić. Tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica: Željka Turčinović.

Premijera: 18. 5. 2015.

 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Fabijan Šovagović: SOKOL GA NIJE VOLIO (1. dio)

Slavonsko selo u vihoru Drugog svjetskog rata. Gazda Šima pokušava zaštititi svoju obitelj od vremena u kojem žive, no vojske i ideologije doslovno prolaze kroz njihove živote…

Igraju Darko Milas, Vlasta Ramljak, Saša Anočić, Suzana Nikolić, Mladen Kovačić, Antonija Stanišić, Mladen Vulić, Tomislav Krstanović, Tomislav Rališ, Ivan Brkić, Helana Buljan, Goran Grgić, Marinko Prga, Filip Šovagović.
Redateljica: Stephanie Jamnicky, ton majstorica: Delka Lambaša Milanov, glazbeni urednik: Davor Rocco; urednik: Hrvoja Ivanković
Premijera: 21.11.2009.

  

NEDJELJA,  03.10.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Ivana Mažuranić: POSTOJI LI ONA PRAVA LJUBAV ?

Ulomci iz dnevničkih zapisa Ivane Brlić Mažuranić, u kojima je bilježila svoja razmišljanja o ljubavi, pisanju i knjigama, ali u koje je interpolirala i pokušaje pisanja pripovijetki. Dnevnik je Ivana Mažuranić vodila od navršenih četrnaest do svojih zaruka za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića, od 1888. do 1891. Kratka radijska forma naslovljena „Postoji li ona prava ljubav?“ tematizira zaljubljenost, težnju idealnoj ljubavi iznimno inteligentne i načitane četrnaestogodišnje djevojke.

Dramatizacija i jezična prilagodba: Sanja Lovrenčić. Glumica: Irena Tereza Prpić. Skladatelj: Stanko Kovačić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Lana Deban. Redatelj: Mislav Brečić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 4. 6. 2018.

 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU  I MLADE

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Jelena Kovačić: DJEČAK  IVEK I PAS CVILEK

Grupa djece u sirotištu usamjenost i tugu koja ih obuzima prije spavanja rješavaju tako da međusobno pripovijedaju priče. Kada u dom dođe nova djevojčica Marija odluče se poigrati s pričom o dječaku Iveku i njegovom psu Cvileku. Priča u kojoj će aktivo sudjelovati i Marija poslužit će im da na dječji način riješe problem usamljenosti, nasilja, predrasuda i odbacivanja. Igra u igri tako postaje i utjeha i poticaj za neke nove igre.

Tekst je izvorno nastao za kazalište, no za radio ga je adaptirala sama autorica.

Redatelj: Mislav Brečić; tonmajstor: Dubravko Robić, glazbena urednica : Franka Meštrović, glume: Petar Cvirn, Živko Anočić, Filip Križan, Maja Katić i Maja Kovač
Premijerno emitirano: 16.03.2014.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI