Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Foršpilanje

Foršpilanje

Pojam nastao zbog trenutaka kada nezadovoljnom redatelju ne preostaje ništa drugo nego pokazati glumcima kako da glume.
Share on facebook
Share on twitter

Jedna od mnogobrojnih riječi hrvatskog kazališnog nazivlja koja dolazi iz njemačkog jezika je i „foršpilanje“. Svoje jezične korijene riječ vuče od prefiksa „vor“ što znači „pred“ i glagola „spielen“ koji označava radnju igranja, sviranja ili glumljenja. 1950-ih Branko Gavella htio je njemačku tvorevinu zamijeniti riječju „predvođenje“ koja ipak nikad nije zaživjela.

Nastanak pojma vezan je uz afirmaciju redatelja kao vrhovnog autoriteta u procesu nastanka kazališne predstave.  Iako je još u antici pisac imao ovlasti organizirati izvedbu vlastitog komada, funkcija redatelja kakvu danas poznajemo i potreba za uspostavljanjem praktične redateljske terminologije nastaje tek krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Do tada se redateljski posao, obnašan obično od najistaknutijeg člana  glumačke družine, svodio na raspoređivanje glumaca po pozornici. Pojam foršpilanja nastao je zbog većih ovlasti režisera i novih zahtjeva koje on postavlja pred glumce. Odnosi se na trenutke kada režiser  odluči pokazati, odnosno „odglumiti“ glumcu kako bi trebao igrati svoju ulogu.

U većini slučajeva glumci nisu ljubitelji ove metode rada jer osjećaju kako ona banalizira njihovu funkciju svodeći čitavu njihovu koncepciju uloge koju tumače na jednu nametnutu ekspresiju ili geg. Redatelji je također nastoje izbjegavati jer, kao prvo, ona odaje njihovu nesigurnost u vlastite namjere ili nemoć da ih verbalnim putem izraze, a kao drugo – redateljsko foršpilanje češće se ispostavi smiješnim i nespretnim negoli korisnim. Ipak, u iznimnim situacijama kakve se u radu u kazalištu uvijek može očekivati, foršpilanje ne treba zanemariti kao dodatnu mogućnost za lakše sporazumijevanje unutar ekipe koja priprema predstavu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE