Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Propadalište ili ferzenk

Propadalište ili ferzenk

Osim kao opasnost po nepažljive glumce, čemu još može poslužiti i odakle uopće potječe ta rupa na pozornici?
Share on facebook
Share on twitter

Propadalištem se nazivaju vrata ili otvor na podu kazališne pozornice. U hrvatskom kazališnom žargonu naziva ga se još ferzenk ili ferzenkung, što potječe izravno od njemačkog naziva 'die Versenkung'. Ferzenk ujedno označava i prostor ispod pozornice.

Propadalište se, u jednom od svojih najranijih oblika, pojavilo već u antičkoj Grčkoj, tj. u vremenu prvih pojava scenske mašinerije uopće. U svojoj je prvotnoj upotrebi više služilo kao dizalica, kojom su se prije razvoja svojevrsnih kranova (koji su nosili bogove u letu), rješavale potrebe iznenadnih pojavljivanja božanstava, poznatijih i kao Deus ex machina, što danas označava stilski postupak, no naziv je proizišao upravo iz konkretne scenske upotrebe sistema kolotura i pomičnih platformi, na kojima su glumci 'izvirali' iz pozorničkih otvora.

Sistem su, naravno, preuezli Rimljani, te se očuvani primjerci istih mogu i danas vidjeti među nekim ostacima rimskih građevina poput Koloseuma. Rimske su verzije propadališta vodile u prostor ispod pozornice koji je bio visok oko metar i pol, te je, kao i u Grčkoj, služio kao mjesto za presvlačenje i promjenu maski.

Nakon dugog perioda poslije propasti Rimskog Carstva (u trajanju od gotovo deset stoljeća) tijekom kojeg je kazalište, koje se, unatoč svemu, barem u nekim rudimentarnim oblicima uspjelo održati, bilo izgnano iz namjenski građenih prostora na trgove, ulice, pred crkve i u dvorišta svratišta, krajem srednjeg vijeka i u renesansi počinju se ponovno javljati izgrađene pozornice, a s njima i 'prisjećanje' na scenske efekte prošlosti. S crkvenim prikazanjima i moralitetima javlja se i potreba za vertikalnom pozornicom, podijeljenom na Raj, Zemlju i Pakao, te je propadalište po prvi put zaživjelo u skladu sa svojim imenom, kao put u propast, tj. u Pakao, koji se nalazio na najnižoj etaži.

Kao neizostavni dio pozornice propadalište se (ponovno) afirmira u doba baroka. Razdoblje u kojem je vizualna i auditivna spektakularnost izvedbe postala važnija od dramskog sadržaja pogodovalo je razvoju scenskih inovacija. Predstave su se najčešće davale u aristokratskim palačama, te su morale ugoditi očekivanjima bogataša naviklih na kićenost i vrhunsku raskoš. Nikada poslije kazalište nije obilovalo tolikim promjenama scenografije, trikovima i scenskim mehanizmima. Likovi su iskakali iz poda i spuštali se s neba, putovali na oblacima i letećim konjima, na pozornici su se izmjenjivali raskošni interijeri, krajolici, godišnja doba... Sve je to bilo moguće u melodrami, najpopularnijem kazališnom obliku baroka nastalom u Italiji u 17. stoljeću. Ljubavni zapleti, spletovi slučajnosti, antički bogovi te komedijaši bili su glavni sadržajni elementi melodrame koja se ubrzo proširila Europom, a posebice Austrijom i Njemačkom gdje se sličan kazališni oblik nazivao 'das Zauberstück' (čarobni komad). I dok su se neki drugi barokni scenski mehanizmi povlačili iz uporabe, propadalište je do danas opstalo kao standardni dio pozornice.

Njegova je simbolička uloga najčešće određena odnosima dolje-gore, smrt-život, pakao-raj... Zahvaljujući srednjovjekovnoj tradiciji, preživjelo je kao svojevrsna suprotnost pozitivnom razrješenju radnje kojeg, najčešće se spuštajući od vrha pozornice, donosi Deus ex machina: umjesto božanstva ili dobronamjernog kralja, iz ferzenka će izlaziti vještice, demoni ili drugi negativci. Također, propadalište će nerijetko na sceni poslužiti kao opasna provalija, grob ili ulaz u podzemni svijet.

Kao praktično scensko pomagalo ferzenk se koristi pri izmjeni scenografije, za dimne efekte i slično.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE