Cug

U Zagorju je to vlak, na obližnjem šanku kapacitet konzumenta, a u vojsci – vod. U teatru, pak, po život opasno sredstvo za proizvodnju čarolije.
Share on facebook
Share on twitter

U 99% slučajeva kad ste u kazalištu primjetili da je netko ili nešto osvjetljeno odozgo, ili se pak opet netko ili nešto sa stropa spusti(l)o na scenu ili s nje u zrak nestalo, na djelu su sasvim sigurno bili – cugovi.

Zagonetni pojam u Klaićevu Rječniku stranih riječi objašnjen je ovako:

cûg, cûg a, lok. cûg u njem. (Zug)

1. vučenje (imati dugàčak cûg – moći dobro potegnuti iz čaše);
2. vlak, željeznica;
3. vojn. Vod, odred, omanja četa vojnika (u nekadašnjoj austrougarskoj vojsci)
4. povorka, kolona
5. propuh, promaja
6. u šahu: potez
7. iz cûga: odjedanput, odjednom, odmah, otprve; na cûg – na poteg (npr. cipele, električni šalter)

Za divno čudo, Klaić kazališnu uporabu pojma nigdje ne spominje, pa utoliko više – moramo mi. U teatru je cug, naime, mehanički (hoće reći - pogonjen sirovom silom ruku scenskih radnika) ili elektromehanički (pogonjen strujom) dio sustava opreme pozornice. Sastoji se od vodoravne i obično željezne cijevi, nosivih čeličnih užadi ('sajli'), prijenosnih kolotura te protutega u okomitim klizačima na bočnom zidu pozornice.

Cug služi za za vješanje opreme pozornice (dijelova scenografije i rasvjetnih tijela), a rjeđe i za vješanje ljudi kako bi se postigli efekti poput letenja (npr. u Oluji splitskog HNK ili davnom Osmanu HNK Zagreb).

Spomenuta oprema pozornice (i/ili ljudi) sajlama se vješaju na cugove i potom po potrebi spuštaju ili dižu s pozornice.

Upravo zbog toga što cugovi vise nad samim igraćim prostorom kazališta, ukoliko su neispravni mogu biti i po život opasni, što je posljednjih 10 godina na vlastitoj pozornici da ne kažemo koži, temeljito osjetilo Zagrebačko kazalište mladih. Tamo je naime u lipnju 1997. godine neposredno pred otvorenje Tjedna suvremenog plesa jedan od cugova pao na scenu, zbog čega su tadašnja Inspekcija rada, Uprava grada i Uprava teatra scenu stavili van funkcije, no sapunica se s cugovima potezala još duuuuuuuuugo, pa je 2003. godine tadašnji ZKM-ov ravnatelj Slobodan Šnajder, baš zbog stanja cugova tražio hitnu financijsku injekciju Grada i prijetio da će u suprotnom zatvoriti teatar.

No, čak i kad su posve ispravni, za eventualno fatalan ishod po glumce dovoljan je i namanji nemar pri učvršćivanju opreme na cugove. Incidenata u kojima su sa cugova padali reflektori, komadi scenografije i tko zna što još, u povijesti kazališta ima i previše za navođenje, no jedan smo vam (doduše drugim razlozima opravdan) opisali u tekstu o Macbethu.

Bilo kako bilo, idući put kad sjednete u kazališno gledalište imajte na umu da glumački posao zna biti doslovno po život opasan, a ako ste pak kazalištarci, budite fini s dečkima s nadstroplja.

Rekli bi Englezi - better safe than sorry...

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE