Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Mijenja se Pravilnik o pravima samostalnih umjetnika

Mijenja se Pravilnik o pravima samostalnih umjetnika

Ministarstvo kulture i medija danas je u javno savjetovanje poslalo izmjene Pravilnika o načinu i uvjetima za priznavanje prava samostalnih umjetnika na uplatu obveznih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje iz sredstava proračuna Republike Hrvatske. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Kako mu i ime kaže, Pravilnik o načinu i uvjetima za priznavanje prava samostalnih umjetnika na uplatu obveznih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje iz sredstava proračuna Republike Hrvatske regulira prava i obveze članova Hrvatske zajednica samostalnih umjetnika, a resorno ministartsvo danas je u javno savjetovanje uputilo Pravilnik o izmjeni rečenog pravilnika.

Javno savjetovanje traje od 23. veljače 2021. do 5.3. 2021., a u njemu možete sudjelovati i vi - ovdje.

Promjene koje predlaže ministarstvo su tek dvije, od koji je jedna čisto nomotehničke prirode, dok se u drugoj omogućuje odgoda revizije statusa samostalnog umjetnika u slučaju pandemije.

Odgoda na

Podsjetimo, na samom početku pandemije, još 14. ožuka, domaći su umjetnici na inicijativu naše redakcije Apelom za žurnu pomoć domaćoj nezavisnoj kulturi, među inim, tražili i odgodu revizije statusa samostalnih umjetnika članova HZSU, budućći je bilo posve jasno da u pandemijskim okolnostima zadane kvantitaivne uvjete gotovo nitko od njih neće moći ispuniti.

Zahtjev je podržala i Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika, a 17. ožujka prihvatila ga je i provela ministrica kulture. No, nakon što je rok od 6 mjeseci istekao nije produljen ni nakon navodnog višekratnog urgiranja Uprave HZSU.

Točnije, iz HZSU su na naš upit 1. listopada 2020. odgovorili:

"...S obzirom na to da je umjetničko javno djelovanje samostalnih umjetnika tijekom 2020. godine pogođeno okolnostima prouzročenima epidemijom koronavirusa, u okviru mjera Vlade RH, Ministarstvo kulture je donijelo Odluku o obustavi revizije priznatih prava samostalnih umjetnika na uplatu doprinosa na razdoblje od šest mjeseci, računajući od 17. ožujka 2020.

Budući da je umjetničko javno djelovanje samostalnih umjetnika i dalje pogođeno okolnostima prouzročenima epidemijom koronavirusa, Ministarstvu kulture i medija, prije isteka vremena obustave revizije, upućen je dopis kojim je zatraženo da se produlji vrijeme odgode revizije priznatih prava...

Nažalost, do sada još uvijek nismo zaprimili predmetno očitovanje Ministarstva kulture i medija."

No, pritisak je ipak urodio nekim plodom jer izmjene koje su danas upućene u javnu raspravu predviđaju ovo:

Samostalni umjetnik ima pravo na odgodu revizije i u slučaju nastanka ili proglašenja izvanrednih okolnosti (potresa, poplave, požara, epidemije, pandemije, ekoloških incidenata i katastrofa ili drugih okolnosti) koje su onemogućile ili prouzročile otežano obavljanje samostalne umjetničke djelatnosti za razdoblje koje svojom odlukom utvrđuje ministar nadležan za kulturu.

Pravilnik o izmjenama pravilnika HZSU

Dakle, dosad važeće okolnosti za odgodu proširene su 'višom silom', i to taksativno navedenom epidemijom. I to je svakako dobra vijest.

No, loša je vijest da odluku o razdoblju u kojem odgoda vrijedi donosi ministrica kulture, možebitno i za svaki slučaj ili barem svaku umjetničku granu posebno, a da je pri tome predloženim tekstom izmjena Pravilnika ni na koji način ne obvezuje službena državna odluka o proglašenju epidemije.

Naime, ministar zdravstva odluku o proglašenju epidemije donio je 11. ožujka. I ona je referentna za cijeli niz drugih propisa sve dok je na snazi, odnosno dok resorni ministar ne donese odluku o prestanku epidemije.

ODLUKA O PROGLAŠENJU EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19

Stoga je nejasno zašto bi u slučaju samostalnih umjetnika članova HZSU, ministrica kulture samostalno odlučivala o trajanju epidemije?

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI