Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Nove optužbe na račun Dubravke Vrgoč, ovaj put za – revanšizam

Nove optužbe na račun Dubravke Vrgoč, ovaj put za – revanšizam

Cecilija Car, prvakinja Opere HNK u Zagrebu odaslala je medijima priopćenje o kojem intendanticu te kuće optužuje za revnšizam zbog njezinih recentnih medijskih istupa.
Share on facebook
Share on twitter

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

***

Poštovani,

 

kao prvakinja Opere HNK-a koja na to ima pravo u skladu sa zakonom, podnijela sam direkciji Opere molbu za produženje staža za šest mjeseci. Ravnatelj Opere Motadelli nije želio punih mjesec dana sam donijeti odluku te me je napokon uputio intendantici na razgovor koji sam usmeno i zatražila preko njezina Ureda. Kako ni od tamo nije bilo nikakva odgovora, obratila sam se resornoj ministrici Nini Obuljen Koržinek koja mi je u mailu od 25. siječnja odgovorila je „s obzirom činjenicu da se zbog okolnosti pandemije u mnogim ustanovama ne mogu odvijati programi na način na koji je to bilo uobičajeno, te zabranu novog zapošljavanja propisanu Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021 godinu“ traženo je „od ravnatelja da se radni odnos s radnicima koji navrše šezdeset pet godina života produžuje samo iznimno“ i „temeljem obrazloženog zahtjeva ustanove samo uz prethodnu suglasnost Ministarstva kulture i medija“.

Nakon toga sam dobila termin kod intendantice koja mi je, mašući nekim papirima (i tvrdeći da se tiču baš ovoga slučaja), odbila produžiti ugovor, negirajući u potpunosti mogućnost za produžetak iako ta mogućnost i dalje postoji te ovisi izričito o njezinoj želji. Sve je bilo garnirano nizom prozivki za moje istupe u javnosti unazad dva mjeseca, u kojima sam ju višekratno prozivala za nemar oko epidemioloških mjera.

Napominjem da u Operi HNK nastupam od 1985. godine, a kao solistica od 1986. kada sam stalno i angažirana. Prvakinja sam od 2003., nastupila sam do danas u pedesetak uloga. Usto, od samog osnutka Sindikata solista, njegova sam članica, a bila sam zamjenica predsjednika i predsjednica. Čitavo to vrijeme posvetila sam borbi protiv nepravilnih odluka uprava, sve u svrhu zaštite i prosperiteta Opere, mojih kolega i dostojanstva naše profesije.

No, izgleda da je ova uprava odlučila da postanem prva solistica u nizu desetljeća našega kazališta kojoj se ne odobrava produžetak staža, iako sam jedna od rijetkih koja je sve do mirovine redovito i nastupala.

Smatram da sam opravdano i na vrijeme zatražila produžetak staža od direkcije Opere, a da je moja molba stajala u ladici upravo zbog mojih javnih istupa oko krajnje upitnih odluka i postupaka uprave HNK tijekom epidemije COVID-19.

Ostaje za vidjeti hoće li se prema ostalim kolegama koji će uskoro zatražiti produžetak postupiti isto kao i prema meni. Napominjem i to da je tijekom prošle godine u kazalištu bilo više zapošljavanja unatoč zakonskoj zabrani koja je i tada bila na snazi (Zakon o izvršavanju Državnog proračuna RH za 2020.) što bi medijski bilo itekako zanimljivo istražiti.

 

S poštovanjem,

Cecilija Car

prvakinja Opere HNK

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI