Naslovnica > PREDSTAVE > Prije sna (st)

Prije sna (st)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Pet godina nakon praizvedbe i godinu dana nakon što je bila najavljena, u splitu će se zbiti druga domaća inscenacija teksta Lade Kaštelan - 'Prije sna'.
autorski tim funkcija
Lada Kaštelanautor teksta
Zoran Mihanovićoblikovatelj svjetla
Sonja Obradovićkostimograf
Vesna Režićscenograf
Ivica Bobanredatelj

Ako tražite na jednom mjestu šest žena, međusobno različitih u bilo kojoj zamislivoj kategoriji, a da pritom djeluju gotovo kao prijateljice, možete ih pronaći na ginekološkom odjelu bolnice u predstavi 'Prije sna' Lade Kaštelan.

Lada Kaštelan domaćoj je kazališnoj javnosti poznata još od vremena studentskih radova. Danas već pripada srednjoj generaciji hrvatskih dramatičara, a dvadesetak godina karijere pratimo kroz postavljene drame (A tek se vjenčali, Giga i njezini, Posljednja karika), radio-drame i scenarije (Krhotine), kao i kroz dramaturški rad na brojnim predstavama zagrebačkog HNK.

Prije sna slijedi autoričin dobro utemeljeni rukopis: bavi se prvenstveno ženskim likovima i ženskim temama, koje Lada Kaštelan ovaj put prostorno ograničava sterilnom bolničkom sobom. Međutim, ono što se događa između zidova, daleko je od sterilnog – kroz ciklus života i smrti, koji je na različite načine smješten u priče protagonistkinja, probijaju motivi bolesti, nemoći, politike, patrijarhalnih principa, PTSP-a, ljubavi... Istovremeno, muškarcima i jednoj ženi, Ljubavnici, Lada Kaštelan prepušta prostor birtije, a i zlo uzrokovano ljudskom rukom: svađe, nevjeru, pijanke, nehotično ubojstvo, dok na odjelu životima upravljaju samo neke nevidljive sudbinske sile. Vješto parafrazirajući bajku o Trnoružici, autorica progovara i o odgovornosti prema onima koji nas nasljeđuju.

Tekst Prije sna praizveden je u zagrebačkoj Gavelli 2004. godine i to u režiji Splićanke Nenni Delmestre, a sad ga u HNK Split postavlja Ivica Boban. Doduše, premijera je bila najavljena još za prošlu sezonu, no barem će se (za razliku od druga dva naslova iz iste najave) - i dogoditi.

Odgovori