Naslovnica > VIJESTI > ‘U ženskom ključu’ – novi online masterclass posvećen vokalnim umjetnicama

‘U ženskom ključu’ – novi online masterclass posvećen vokalnim umjetnicama

Edukultura Ganz nove kulture promjene nastavlja s online masterclassovima posvećenim istraživanju, pojačavanju i proširivanju glasovnih istraživanja i ekspresije.
Share on facebook
Share on twitter

Slovenska koreografkinja i vokalna umjetnica Irena Tomažin Zagoričnik 30.11. i 7.12.2020. održat će online masterclass U ženskom ključu namijenjen umjetnicima/cama i istraživačima/cama ženskih glasova i vokalne ekspresije. Naslov se referira na knjigu ogleda i eseja Nadežde Čačinović koja polazi od teze da je rodni pristup u teoriji nužan za razumijevanje povijesti, kulture i umjetnosti.

Na prvom dijelu našeg online putovanja, 30. studenog od 16 do 19 sati, usredotočit ćemo se na kontekst ženskih glasova - tko su one bile i kako (ni)su bile primljene - od drevnih sirena, Trobairitza i Hildegarde Von Bingen, do suvremenih umjetnica, pjesnikinja, izvođačica, plesačica, šamanica poput Katalin Ladik, Sainkho Namtchilak, Simone Forti, Maud Robart, da spomenemo samo nekoliko. Skicirajući mrežu konteksta u kojem ove žene još uvijek podižu svoje glasove kroz svoj rad, umjetnost i živote, u drugom dijelu masterclassa, 7. prosinca od 17 do 20 sati, Irena će izdvojiti nekoliko osobnih umjetničkih utjecaja i otvoriti vlastiti proces autorskog stvaranja te metodologiju rada.

Irena Tomažin Zagoričnik diplomirala je filozofiju na Sveučilištu u Ljubljani. Djeluje u području kazališta i plesa te eksperimentalne glazbene improvizacije. Surađivala je s mnogim koreografima i kazališnim redateljima u Sloveniji i inozemstvu. Dobitnica je nagrade Zlatna ptica 2006. te nagrada žirija i publike za najbolju predstavu u cjelini na festivalu Gibanica 2015. Članica je benda Borghesia te je kao vokalistica nastupala je na brojnim slovenskim i međunarodnim festivalima.

Za prijave je potrebno poslati kratki info (kratku biografiju i kontakt mobitel) na e-mail: ganznova@gmail.com do nedjelje, 29.11. u ponoć. Poželjno je sudjelovanje na oba termina masterclassa, no programe je moguće pratiti i zasebno, odnosno prijaviti se samo za jedan termin. Masterclass će se odvijati putem Zoom-a, a sudjelovanje je besplatno.

Nakon masterclassa, manja grupa autorica uz mentorstvo Irene Tomažin nastavit će tijekom prosinca razvijati vlastite autorske radove/etide. Također, tijekom studenog i prosinca nastavljaju se i drugi online programi Edukulture - rezidencija Arheologija glasa-slavenski korijeni s rusko-ukrajinskim kazališnim umjetnikom Sergeiem A. Kovalevichem koja se bavi istraživanjem glasova slavenske književnosti, mitologije i tradicijske glazbe te Collaboratory pod vodstvom kanadsko-islandske interdisciplinarne umjetnice Angele Rawlings koji istražuje različite strategije rada poput (w)reading (pisanje kroz čitanje) i postajanje-sa te radi na stvaranju novih zvučnih, vokalnih i tekstualnih materijala.

Programi se odvijaju u sklopu projekta Edukultura – Prošireni glas uz potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE