Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > 19. Queer Zagreb Sezona

19. Queer Zagreb Sezona

Devetnaesta po redu Queer Zagreb Sezona ove će se godine održati od 26. do 29. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru, Pogonu Jedinstvo i na zagrebačkim ulicama.

U četiri festivalska dana bit će predstavljeno niz predstava, radionica, predavanja, dva nova naslova iz Dominova izdavaštva, te će se organizirati etno queer izlet u Ličko Petrovo Selo.

Sezonu otvara Adrienne Truscott u Zagrebačkom plesnom centru u srijedu, 26. svibnja u 19 sati s predstavom Asking for it: A one-lady rape about comedy starring her pussy and little else! Riječ je nagrađivanoj, smionoj i iznimno važnoj predstavi u stand-up formi o kojoj se raspisuju mnogi svjetski mediji poput New York Timesa, Guardiana, The Timesa i drugih. Nakon izvedbe, koja se hvata u koštac s temom silovanja i fenomenom kulture-silovanja (rape-culture), Truscott će održati trodnevnu radionicu, od 27. do 29. svibnja, u Zagrebačkom plesnom centru namijenjenu stručnjacima i stručnjakinjama iz polja izvedbenih umjetnosti (izvođači i izvođačice, dramaturzi i dramaturgije, redateljice i dr.) tijekom koje će predstaviti metodologiju propitkivanja pozicije, pristupa i oblikovanja samog izvedbenog fokusa i materijala temeljem rodnog, dobnog, rasnog, kulturnog, tjelesnog identiteta, uzimajući u obzir izvedbeno i življeno iskustvo; pri tome očuđujući i dekonstruirajući ne samo pojmove poput komedije, sadržaja, autorstva, izvedbenih izbora i publike, već i (a)političnost smijeha.

Obnovom dramske tour-predstave Usmeni spomenik, nagrađivanih autorica, Anice Tomić i Jelene Kovačić, publika će tijekom tri večeri Sezone imati priliku sudjelovati u večernjoj šetnji zagrebačkim ulicama posvećenoj svim ispričanim i neispričanim pričama LGBTQI+ zajednice.

Drugog dana Sezone, u prostoru ZPCa svoje autorske plesne projekte predstavljaju i perspektivni plesač i koreograf Marin Lemić, te koreografkinja i plesna umjetnica Ana Jelušić. Lemićev Bi-Polar B(e)ar/e prenosi iskustva različitih identiteta, dok Jelušićin Oh predstavlja koreografsko istraživanje kiborške logike razmišljanja o pokretu i pitanju što dijelovi jedni s drugima mogu stvoriti kad odbijaju ovisiti o cjelini.

U velikoj dvorani Pogona Jedinstvo Queer Zagreb će ugostiti beogradski Bitef teatar,28. svibnja s početkom u 19 h, s dramskom predstavom redatelja Bojana Đorđeva, Seks-umetnost-komunizam, koja bavi se revolucijama – umjetničkom avangardom, komunističkom i seksualnom revolucijom.

Kao dio popratnog programa u sklopu Sezone, predstaviti će se dva nova naslova iz Dominove naklade, Loše djevojke Camille Sose Villade, argentinske trans-spisateljice, i četvrti i posljednji dio Povijesti seksualnosti - Priznanja puti, nezaobilaznog francuskog teoretičara Michela Foucaulta.

Dok će se uoči Queer Zagreb Sezone, tijekom vikenda 22. i 23. svibnja, u suradnji s Udrugom građana Tara, gospođama zaslužnim za očuvanje i prenošenje tradicije ručnog rada i ličkog smisla za šalu, organizirati etno-queer izlet u Ličko Petrovo Selo, gdje će se polaznici imati priliku kroz radioničarski program izravno upoznati s bogatom tradicijom rukotvorina i fenomenom nakurnjaka. Vikend kasnije, za sam kraj Sezone, 29. svibnja u 11 h, u suradnji s Etnografskim muzejem u Zagrebu, zainteresirana će publika moći sudjelovati u vođenoj turi  Etno ispod pȃsa, kojom će se uz stručno muzejsko vodstvo i članice udruge Tara predstaviti elementi tradicijske kulture s posebnim osvrtom na seksualnost i seksualne prakse te na elemente odijevanja koji su s njima povezani.

"Doživjeli smo neobično izazovna vremena za umjetnost općenito, a time i za queer art kojim već skoro dvadeset godina otvaramo teme onog začudnog, drugačijeg i  pomaknutog u umjetnosti, ali i u društvu i svima nama općenito. Queer Zagreb sezona i umjetnici iz Hrvatske, Argentine, Srbije, Sjedinjenih Američkih Država nudi publici intimna iskustva o nastancima i nasljeđima društvenih i osobnih revolucija, o nadilaženju traumatičnih povijesti, o etno queeru i folkloru, o otporu.” – Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer Zagreba

Broj publike je ograničen.

Dominovi festivalski programi su besplatni i dio su inicijative Umjetnost dostupna svima u sklopu koje publika svoje ulaznice može rezervirati putem www.thisisadominoproject.org.

Jedina iznimka je izvedba Usmeni spomenik čija cijena ulaznice iznosi 100,00 kuna, a  uz prethodnu rezervaciju moguće ju je kupiti u uredu Domina, od ponedjeljka do petka između 9-15, u Petrinjskoj 38.

Queer Zagreb Sezona, program</strong

  • Asking for it, izvedba – Adrienne Truscott / 26.5. / ZPC / 19h
  • Usmeni spomenik – Anica Tomić i Jelena Kovačić / 26., 27., 29.5. / Adrenalinski park (G. Ninskog 3) / 21 h
  • Asking for it, radionica – Adrienne Truscott / 27.-29.5. / ZPC / 12-16 h
  • Bi-Polar B(e)ar/e – Marin Lemić / 27.5. / ZPC / 19 h
  • OH – Ana Jelušić / 27.5. / ZPC / 20 h
  • Seks, umetnost, komunizam – Bojan Đorđev / 28.5. / Pogon Jedinstvo / 19 h

Popratni program:

Etno ispod pȃsa – izlet i radionica u suradnji s udrugom građana Tara u Lici / 22. i 23.5. / Ličko Petrovo Selo

Etno ispod pȃsa – vođena tura i predavanje u suradnji s Etnografskim muzejom / 29.5. / Etnografski muzej / 11 h

Izdavaštvo: Povijest seksualnosti IV – Michel Foucault / 27.5. / 18 h

Izdavaštvo: Loše djevojke – Sosa Villada / 28.5. / 18 h

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE