Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Chagallov svečani zastor za Metropolitan prodan za 6.3 milijuna kuna

Chagallov svečani zastor za Metropolitan prodan za 6.3 milijuna kuna

Gotovo 20 metara visok i preko 13 metara širok svečani zastor što ga je Marc Chagall kreirao za Metropolitan operu, prodan je danas na aukciji u Bonhamsu za 990,312 dolara odnosno nešto više od 6,3 milijuna kuna.
Share on facebook
Share on twitter

Impresivno platno dimenzija 1337.31 x 1981.2 cm Marc Chagall je kreirao u suradnji sa scenografom Volodiom Odinokovim 1967. godine za posljednji čin Mozartove Čarobne frule u Metropolitan operi, a otprilike u isto vrijeme dizajnirao je i čuvene murale u predvorju Meta u Lincoln Centru.

Platno je ponuđeno na aukciji u kući Bonhams, a cijena koju je postiglo nadamašila je sva očekivanja jer su mediji nagađali kako bi moglo uprihoditi najviše 500.000 dolara.

Pandemiji i njom uvjetovanim financijskim problemima usprkos, prodavač ovog impresivnog Chagallovog platna nije bila sama Metropolitan opera, jer ga je ona još 2007. godine, pritisnuta posljedicama tadašnje financijske krize, prodala privatnom armenijskom kolekcionaru Gerardu L. Cafesjianu, da bi samo dvije godine kasnije kao kolateral za kredit založila i Chagallove murale u vlastitom predvorju!

Cafesjian je zastor kupio ne bi li ga darovao muzeju u aremskoj prijestolnici Erevanu, no ispostavilo se kako ga isti zbog golemih dimenzija jednostavno - ne može izložiti. Cafesijan je, pak, u međuvremenu preminuo, pa je Chagallov zastor opet završio na aukciji, no tko je za njega danas izdvojio gotovo milijun dolara, zasad je nepoznanica.

Chagallova suradnja s Metom 1967. na Čarobnoj fruli bila je ujedno i njegov prvi izlet u Operu, nakon što je prije toga 40-tih godina prošlog stoljeća višekratno kreirao sceografije za balete. Sir Rudolf Bing, tadašnjih ravnatelj Meta dugo je nagovarao Chagalla na suradnju, a ovaj ga odbio čak dva puta: 50-tih nije pristao surađivati na jednom baletu, a potom je 1960. odbio i Verdijeva Nabucca. No, Čarobnoj fruli jednostavno nije mogao reći ne, naime kako je sam svojevremeno izjavio, obožavao je Čarobnu frulu. "Ne postoji ništa na Zemlji što se može usporediti s ta dva savršenstva, Čarobnom frulom i Biblijom".

Predstavu je režirao Günther Rennert i premda u startu nije oduševila kritičare, na Metovom repertoaru zadržala se čak 24 godine.

Gdje će se pak i koliko dugo ubuduće zadržati zastor sa samog konca predstave, ne zna se.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI